Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρακώνεται η Wagner - Σημαντικές απώλειες στις συγκρούσεις στην Αφρική - Μειώνεται η υποστήριξη της Ρωσίας

Καταρρακώνεται η Wagner - Σημαντικές απώλειες στις συγκρούσεις στην Αφρική - Μειώνεται η υποστήριξη της Ρωσίας
Η στρατιωτική ομάδα έχει αποδυναμωθεί έπειτα από διαφωνίες με τη ρωσική κυβέρνηση στον απόηχο του θανάτου του αρχηγού της, Yevgeny Prigozhin, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 23 Αυγούστου
Σχετικά Άρθρα
Ο Όμιλος Wagner έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που έλαβε η Middle East Eye.
Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας υποστηρίζεται από τη ρωσική στρατιωτική ομάδα και τους στρατιώτες της Ρουάντα καθώς εμπλέκεται σε μια αιματηρή σύγκρουση με τις δυνάμεις των ανταρτών.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο δείχνουν δυνάμεις ανταρτών να περικυκλώνουν έναν νεκρό Ρώσο στρατιώτη, με ορατές κρυψώνες χρημάτων και όπλα, καθώς και ταυτότητες. Πηγές της αντιπολίτευσης είπαν ότι είχαν σκοτώσει άλλους Ρώσους μαχητές στις συγκρούσεις, αλλά ότι η Wagner κατάφερε να αποσύρει τα πτώματα των σκοτωμένων μαχητών.
Η στρατιωτική ομάδα έχει αποδυναμωθεί έπειτα από διαφωνίες με τη ρωσική κυβέρνηση στον απόηχο του θανάτου του αρχηγού της, Yevgeny Prigozhin, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 23 Αυγούστου.
Η Wagner αγωνίζεται να προστατεύσει την παρουσία της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πηγές της αντιπολίτευσης στην αφρικανική χώρα να αναφέρουν ότι τα ρωσικά μαχητικά ανατοποθετούνται και αντικαθίστανται από Ρουάντα.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι μάχες έχουν επεκταθεί στα ανατολικά, βόρεια και δυτικά της χώρας, με ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης να προελαύνουν σε ορισμένες περιοχές, κυρίως γύρω από τη βορειοανατολική πόλη Ndele και άλλες περιοχές γνωστές για τα ορυχεία χρυσού και διαμαντιών τους, τα οποία προστατεύονται από επιχειρηματίες της Wagner.
Εκατοντάδες μισθοφόροι Wagner αποβιβάστηκαν στην CAR το 2018 για να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Faustin-Archange Touadera, σύμφωνα με τους όρους μιας αμυντικής συμφωνίας με τη Ρωσία .
Στα τέλη του 2020, με τον Τουαντέρα να απειλείται από μια επίθεση ανταρτών στην πρωτεύουσα Μπανγκούι, εκατοντάδες άλλοι προσχώρησαν μαζί του. Ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης έγινε γνωστός ως «Πρόεδρος Wagner», αλλά όπως ανέφερε πρόσφατα το Africa Confidential, η προσκόλλησή του στη Μόσχα εξασθενεί.
Μετά από χρόνια έντασης μεταξύ της CAR και της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας , ο Touadera συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Macron την Τετάρτη 13/9, στο πλαίσιο αυτού που το Παρίσι ανέφερε ως «επαναφορά του διαλόγου και θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις».
Ωστόσο, ο Touadera είπε στον Macron ότι η συνεργασία του με τη Ρωσία «αναμενόταν να συνεχιστεί» και ότι ο Αφρικανός ηγέτης χρειαζόταν την υποστήριξη της Wagner για να εξασφαλίσει τη νίκη. Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες που συνδέονται με τη Wagner και με δραστηριότητες χρυσού και διαμαντιών στην CAR .
Σύμφωνα με πηγές της MEE στο Σουδάν και την CAR, η ρωσική στρατιωτική ομάδα υποστηρίζει επίσης τις σουδανικές παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο με τις σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) από τον Απρίλιο.
Η Wagner έχει εμπλακεί στη διέλευση όπλων πέρα ​​από τα σύνορα στην περιοχή Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, με πηγές της αντιπολίτευσης στο CAR να τονίζουν ότι στρατιώτες της RSF έχουν επίσης περάσει στο ανατολικό CAR από το Σουδάν.
wagnerinafrica_0_1.jpg

Νεκρός στρατιώτης

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν έδειχναν στρατιώτες από την ανταρτική Ένωση για την Ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (UPC), η οποία είναι μέρος του Συνασπισμού Πατριωτών για την Αλλαγή (CPC), να στέκονται γύρω από το σώμα ενός Ρώσου στρατιώτη.
Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης του CAR, καταγράφηκε μετά από επιθετικές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον Βάγκνερ στο χωριό Μπνάγκα Μπίνγκι στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο έδειχναν επίσης τους αντάρτες να περικυκλώνουν το σώμα του Ρώσου στρατιώτη αφού έβγαλαν τα ρούχα του και κάθονταν δίπλα του με τα όπλα τους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης