Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κογκρέσο ερευνά τον Musk για το κλείσιμο του Starlink σε ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Το Κογκρέσο ερευνά τον Musk για το κλείσιμο του Starlink σε ουκρανική επίθεση στην Κριμαία
Για σοβαρά κενά στις δεσμεύσεις για την εθνική ασφάλεια κάνει λόγο Αμερικάνος γερουσιαστής
Έρευνα για την άρνηση του ιδιοκτήτη της SpaceX, Elon Musk να ενεργοποιήσει το σύστημα Starlink κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, η οποία ετοίμαζε στρατιωτική επίθεση στην Κριμαία το 2022, διεξάγει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, τη στιγμή που πολλοί Αμερικάνοι γερουσιαστές διερωτώνται για το ποιος τελικά είναι αυτός που ασκεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Το θέμα ανέκυψε, όταν σε βιβλίο για τη βιογραφία του Elon Musk, αναφέρεται πως ο ιδρυτής της SpaceX αρνήθηκε αίτημα των Ουκρανών που ετοίμαζαν μυστική επίθεση σε ναυτική βάση της Ρωσίας στην Κριμαία να ενεργοποιήσει το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας Starlink, επειδή φοβήθηκε το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου.
Βάσει της βιογραφίας, ο Musk διέταξε κρυφά τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες Starlink κοντά στις ακτές της Κριμαίας, προκειμένου να αποτρέψουν μια μυστική επίθεση της Ουκρανίας σε βάση του ρωσικού ναυτικού (ο Musk είχε συμφωνήσει να παράσχει το Starlink στο Κίεβο, αν και είχε τονίσει ότι το σύστημα δεν σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται σε πολέμους).
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

Εντατική έρευνα

Ο Jack Reed, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό ερευνάται διεξοδικά από όλες τις πλευρές.
«Οι αναφορές για τη χρήση του Starlink αποκαλύπτουν σοβαρά κενά στις δεσμεύσεις για την εθνική ασφάλεια» υπογράμμισε ο Reed, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή θα εξετάσει τις ευρύτερες αγορές δορυφόρων, τις κρατικές συμβάσεις και τον «τεράστιο ρόλο του Musk και της εταιρείας του σε αυτό το θέμα».
«Όταν πρόκειται για την εθνική ασφάλεια, ούτε ο Musk ούτε οποιοσδήποτε άλλος ιδιώτης μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο» ανέφερε ο Reed.

Γιατί ελέγχει ο Musk το Starlink;

Την ίδια στιγμή, Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν από το Πεντάγωνο να δώσουν εξηγήσεις γιατί ο Musk και όχι ένας Αμερικάνος αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας, δεν ελέγχει την χρήση του Starlink στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι γερουσιαστές Jeanne Sheikhin και Elizabeth Warren σκοπεύουν να στείλουν αίτημα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Starlink και του Musk στην Ουκρανία.

Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική

Σημειώνεται πως η γερουσιαστής Elizabeth Warren ήταν αυτή που είχε διατυπώσει αίτημα στη Γερουσία προκειμένου να γίνει έρευνα στον ιδρυτή της SpaceX Elon Musk για το ρόλο που διαδραμάτισε με την απενεργοποίηση του συστήματος Starlink.
«Το Κογκρέσο πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη και να ξεκαθαρίσει το εάν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να διασφαλίσουμε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ασκείται από την κυβέρνηση και όχι από έναν δισεκατομμυριούχο» υποστήριξε η Αμερικανίδα γερουσιαστής.
Μάλιστα η Warren υποστήριξε ότι αναμένει από το υπουργείο Άμυνας να επανεξετάσει τη σύμβαση με τη SpaceX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης