Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 12ετίας οι τιμές του Ουρανίου - Στα χαρτιά τα σχέδια «καθαρής ενέργειας»

Σε υψηλά 12ετίας οι τιμές του Ουρανίου - Στα χαρτιά τα σχέδια «καθαρής ενέργειας»
Το ορόσημο για τις τιμές του ουρανίου σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την επανεμφάνιση της πυρηνικής ενέργειας ως κρίσιμης πηγής ισχύος
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του ουρανίου, υπογραμμίζοντας μια παγκόσμια αναγέννηση στην πυρηνική ενέργεια, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να κλειδώσουν τις προμήθειες καυσίμων.
Οι τιμές για το εμπόρευμα που ονομάζεται «κίτρινο κέικ» έχουν εκτιναχθεί περίπου 12% στα 65,50 δολάρια ανά λίβρα, ξεπερνώντας το περσινό ανώτατο όριο για να φτάσει σε ύψη που δεν έχουν δει από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία από την UxC, έναν πάροχο δεδομένων τιμολόγησης.
Η ζήτηση ουρανίου έχει ενισχυθεί από τις κυβερνήσεις από την Ουάσιγκτον έως τη Σεούλ και το Παρίσι, επιδιώκοντας ενεργειακή ανεξαρτησία, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του υπάρχοντος στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων καθώς σκέφτονται την κατασκευή νέων σταθμών μετά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ορόσημο για τις τιμές του ουρανίου σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την επανεμφάνιση της πυρηνικής ενέργειας ως κρίσιμης πηγής ισχύος χωρίς άνθρακα στις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ρόλος που υπονομεύτηκε από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
«Έχετε μια εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια σε σύγκρουση με την εστίαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Grant Isaac, οικονομικός διευθυντής της Cameco, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού ουρανίου στον κόσμο.
«Οι μέρες αγοράς ουρανίου 40 δολαρίων έχουν τελειώσει - και πιθανώς επίσης για 50 ή 60 δολάρια.
Θα χρειαστούμε νέες προμήθειες», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης