Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμερα 15/9 η μεγάλη δοκιμασία στις αγορές - Λήξη παραγώγων 4 τρισ. και rebalancing στους κλάδους του S&P 500

Σήμερα 15/9 η μεγάλη δοκιμασία στις αγορές - Λήξη παραγώγων 4 τρισ. και rebalancing στους κλάδους του S&P 500
Στο γνωστό ως triple witching, μεγάλοι όγκοι συμβάσεων παραγώγων που συνδέονται με μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης δεικτών και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα λήξουν σήμερα
Μεγάλη μέρα είναι σήμερα (15/9) για τις αγορές, ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειριστούν τη λήξη παραγώγων σχεδόν 4 τρισ., ακριβώς τη στιγμή που θα πρέπει να γίνει και το rebalancing στους κλάδους του S&P 500.
Όλη την εβδομάδα, οι επενδυτές έδειχναν να διαχειρίζονται τα πάντα, από τα ισχυρότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έως μια άλλη απειλητική για την ύφεση αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη.
Τώρα έρχεται μια λήξη δικαιωμάτων προαίρεσης 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει πυροδοτήσει ιστορικά αναταράξεις, ακριβώς τη στιγμή που οι μετοχές βυθίζονται στις πιο υποτονικές συναλλαγές των τελευταίων δύο ετών.
Στο γνωστό ως triple witching, μεγάλοι όγκοι συμβάσεων παραγώγων που συνδέονται με μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης δεικτών και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα λήξουν σήμερα, αναγκάζοντας τους επενδυτές μαζικά να καλύψουν τις υπάρχουσες θέσεις τους ή να ξεκινήσουν νέες.
Αυτή τη φορά, συμπίπτει με το rebalancing των δεικτών αναφοράς, συμπεριλαμβανομένου του S&P 500, ενός άλλου καταλύτη για περισσότερες συναλλαγές μετοχών.
0aaec8873625d76393a0b9d7d3967bdc.webp

Αναμένονται αναταράξεις

Αν και μερικές φορές ο κίνδυνος υπερκαλύπτεται από τους επενδυτές της Wall Street, το γεγονός των option έχει την τάση να προκαλεί απότομες κινήσεις τιμών.
Και αυτή του Σεπτεμβρίου συνήθως ακολουθείται από πτώση μετοχών την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι traders από την άλλη πλευρά των συναλλαγών δικαιωμάτων προαίρεσης είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν και να πουλούν μετοχές για να διατηρήσουν μια ουδέτερη στάση έναντι της αγοράς.
Μια αλλαγή στην έκθεσή τους στις μετοχές, γνωστή από εσωτερικές έννοιες όπως το "gamma", εκτιμήθηκε ότι τροφοδότησε το selloff του Αυγούστου και τώρα "κατηγορείται" για την αδράνεια αυτού του μήνα.
«Είναι πιθανό οι κινήσεις του Σεπτεμβρίου να κλίνουν προς «long gamma», το οποίο θα συνέβαλε στο χαμηλό πραγματοποιημένο όγκο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Rocky Fishman, ιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης παραγώγων Asym 500.
«Η αφαίρεση αυτού του long gamma θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια επιστροφή σε πιο φυσιολογικό περιβάλλον μεταβλητότητας τις επόμενες εβδομάδες».
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, οι ανοδικές και πτωτικές συνεδριάσεις ήταν σχεδόν ομοιόμορφες, ενώ λιγότερες από 10 δισεκατομμύρια μετοχές άλλαζαν χέρια κάθε μέρα, ήτοι ένα σερί αναιμικών συναλλαγών που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2021.
Παρά την πτώση του Αυγούστου και την επακόλουθη ανάκαμψη, η αγορά δεν έχει ακόμη σημειώσει ουσιαστική πρόοδο σε καμία περίπτωση.
Ο S&P 500 αιωρείται εντός του 2% του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών - μια γραμμή τάσης που παρακολουθείται ευρέως από τους επενδυτές - για 27 συνεχόμενες ημέρες, τη μεγαλύτερη περίοδο σε έξι χρόνια.
531133d27c7623faeefdac18d6835655.webp
Κρίσιμη και η επόμενη εβδομάδα

Με βάση τα εποχιακά μοτίβα, η επόμενη εβδομάδα είναι δυσοίωνη για τους ταύρους των μετοχών.
Από το 1990, ο S&P 500 έπεσε την εβδομάδα που ακολούθησε τη λήξη παραγώγων του Σεπτεμβρίου, στο 79% των περιπτώσεων, χάνοντας κατά μέσο όρο 1% σε όλες τις περιπτώσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν μεγαλύτερες ανοδικές δυνάμεις στην αγορά.
Ο Scott Rubner, Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Group, έδειξε αισιόδοξος καθώς εκτιμά τη διάθεση περισσότερων χρημάτων σε μετοχές ενόψει ενός πιθανού ράλι του τέταρτου τριμήνου.
Σε γενικές γραμμές, πολλοί επενδυτές έχουν χάσει το ράλι του 2023, ευνοώντας τα μετρητά και το σταθερό εισόδημα.
Από τον Ιανουάριο, τα αμοιβαία κεφάλαια της παγκόσμιας χρηματαγοράς έχουν αντλήσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι εισροές σε ομολογιακά κεφάλαια έφτασαν τα 236 δισεκατομμύρια δολάρια, το καθένα υποσκελίζοντας μια απλή προσθήκη 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Goldman.
Καθώς το ημερολόγιο μεταβαίνει σε ένα νέο τρίμηνο τις επόμενες εβδομάδες, οι μεμονωμένοι επενδυτές είναι πιθανό να μετατρέψουν χρήματα από μετρητά και σε μετοχές τροφοδοτώντας μια ανοδική αγορά, σύμφωνα με τον Rubner, ο οποίος έχει μελετήσει τη ροή κεφαλαίων για δύο δεκαετίες.
«Οι κατανομές μετοχών παραμένουν χαμηλές και υπάρχει ενδιαφέρον να κλείσει αυτό το κενό τον Οκτώβριο», ανέφερε.
«Θα πίστευα ότι οι υψηλότερες τιμές φέρνουν περισσότερους αγοραστές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης