Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Πολωνοί ζητούν πυρηνικά στο έδαφός τους αλλά ΗΠΑ - NATO…διστάζουν

Οι Πολωνοί ζητούν πυρηνικά στο έδαφός τους αλλά ΗΠΑ - NATO…διστάζουν
«Δεν έχουμε πυρηνικά όπλα και δεν ξέρω αν θα έχουμε ποτέ» δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Οι πολωνικές αρχές δεν έχουν σημειώσει ακόμη καμία πρόοδο στην επιθυμία τους να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στη χώρα, όπως προκύπτει από όσα είπε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda σε forum στην πόλη Krynica-Zdroj.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του πολωνικού κράτους, τη χειρότερη απειλή για τη χώρα του αποτελεί ένας γείτονας που διαθέτει πυρηνικά όπλα (σ.σ. Ρωσία).
«Δεν έχουμε πυρηνικά όπλα. Και δεν ξέρω αν θα έχουμε ποτέ.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό προς το παρόν», είπε, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια κατάσταση το ΝΑΤΟ είναι η μόνη εγγύηση.
Νωρίτερα, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι σκόπευαν να πείσουν τελικά τους εταίρους του ΝΑΤΟ να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στη χώρα τους ως μέρος της ιδέας Nuclear Sharing της συμμαχίας.

Διστάζουν οι ΗΠΑ

Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ συζητούν με την Πολωνία τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.
Σύμφωνα με τον Kirby οι ΗΠΑ δεν έχουν σημάδια ότι η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε σχέση με την ουκρανική κρίση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, παρόμοια με ό,τι είχαν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό στο έδαφος των συμμάχων τους.
Η Μόσχα μοιράστηκε με το Μινσκ το πυρηνικά ικανό πυραυλικό σύστημα Iskander και βοήθησε στον επανεξοπλισμό των λευκορωσικών αεροσκαφών ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ειδικά πυρομαχικά.
Το προσωπικό της πυραυλικής δύναμης της Λευκορωσίας και οι πιλότοι του αεροσκάφους έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση στη Ρωσία.
Στις 16 Ιουνίου, ο Putin ανακοίνωσε ότι το πρώτο μέρος των ρωσικών πυρηνικών κεφαλών έχει παραδοθεί στη Λευκορωσία.
Ολόκληρη η παρτίδα θα είναι σε θέση μέχρι το τέλος του έτους.
Στις 23 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλών που προοριζόταν για παράδοση είχε ήδη φτάσει στη Λευκορωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης