Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χώρα που είπε «όχι» στο ευρώ, επιμένει στο εθνικό της νόμισμα είκοσι χρόνια μετά

Η χώρα που είπε «όχι» στο ευρώ, επιμένει στο εθνικό της νόμισμα είκοσι χρόνια μετά
Είκοσι χρόνια μετά, οι Σουηδοί εξακολουθούν να μην θέλουν το ευρώ: το 47% τάσσεται κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, το 30% υπέρ και το 13% δεν εξέφρασε άποψη
Είκοσι χρόνια αφού είπαν «όχι» στο ευρώ, οι Σουηδοί παραμένουν προσκολλημένοι στην κορώνα, όμως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πρόσφατα κέρδισε μερικούς υποστηρικτές, λόγω της αδύναμης σουηδικής οικονομίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2003 η Σουηδία απέρριψε την πρόταση να υιοθετήσει το ευρώ, με ποσοστό 56% έναντι 42%, αν και η τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, οι ενώσεις των εργοδοτών και τα μέσα ενημέρωσης είχαν ταχθεί υπέρ.
Είκοσι χρόνια μετά, οι Σουηδοί εξακολουθούν να μην θέλουν το ευρώ: το 47% τάσσεται κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, το 30% υπέρ και το 13% δεν εξέφρασε άποψη, σε μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Dagens Nyheter.
Τους τελευταίους μήνες πάντως, κυρίως λόγω της υποτίμησης της κορώνας, οι «αντιρρησίες του ευρώ» μειώθηκαν.
«Ο πληθωρισμός (οι υψηλές τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού και των καυσίμων) που επιταχύνθηκε την περασμένη χρονιά, καθώς και η απότομη αύξηση των επιτοκίων που επηρεάζει τα οικονομικά των νοικοκυριών, έφεραν το ευρώ στην επικαιρότητα» είπε ο Νίκλας Κέλεμπρινγκ, αναλυτής της Ipsos, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το γεγονός ότι η σουηδική κορώνα υποτιμήθηκε και ότι ένα μέρος του πληθωρισμού είναι εισαγόμενο, άλλαξε τη γνώμη των Σουηδών ψηφοφόρων για το ευρώ», πρόσθεσε.
Η κορώνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ στα τέλη Αυγούστου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.291 ατόμων που έχουν δικαίωμα ψήφου, στο διάστημα 15-27 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης