Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία δεν άφησε αναπάντητες τις νέες κυρώσεις της Δύσης - Κήρυξε «personae non gratae» δύο αμερικανούς διπλωμάτες

Η Ρωσία δεν άφησε αναπάντητες τις νέες κυρώσεις της Δύσης - Κήρυξε «personae non gratae» δύο αμερικανούς διπλωμάτες
Το ρωσικό ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «η παράνομη δραστηριότητα της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας» είναι απαράδεκτη
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δύο αμερικανοί διπλωμάτες κηρύχθηκαν personae non gratae λόγω δραστηριοτήτων που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι «αντέβαιναν στο stautus του διπλωμάτη».
Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα ότι κάλεσε την πρέσβη των ΗΠΑ Lynne Trace και της μετέφερε έντονες διαμαρτυρίες σχετικά με «την ασυμβατότητα με το διπλωματικό status των ενεργειών του πρώτου γραμματέα της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Jeffrey Sillin, και του δεύτερου γραμματέα την Πρεσβεία, David Bernstein».
«Αυτά τα άτομα διεξήγαγαν παράνομες δραστηριότητες, διατηρώντας επαφή με τον Ρώσο υπήκοο Robert Shonov, που κατηγορείται για «εμπιστευτική συνεργασία» [σ.σ. κατασκοπεία] με ξένο κράτος», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι «o Shonov έλαβε καθήκοντα για υλική αμοιβή με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ενημερώθηκε ότι ο Jeffrey Sillin και ο David Bernstein πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ρωσίας εντός επτά ημερών».
Το υπουργείο ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «η παράνομη δραστηριότητα της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής, είναι απαράδεκτη και θα κατασταλεί αποφασιστικά».
«Η ρωσική πλευρά αναμένει από την Ουάσιγκτον να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και να απέχει από συγκρουσιακά βήματα», τονίζεται.
Σημειώνεται πως στα τέλη Αυγούστου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι ήθελε να ανακρίνει δύο διπλωμάτες των ΗΠΑ, τον Sillin και τον Bernstein, σχετικά με την φερόμενη προσπάθειά τους να πείσουν το Rostov να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Rostov εργαζόταν στο παρελθόν στο προξενείο των ΗΠΑ στο Βλαδιβοστόκ στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Τότε, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Μόσχας, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matt Miller να τους χαρακτηρίζει «εντελώς αβάσιμους» και μέρος μιας προσπάθειας «εκφοβισμού και παρενόχλησης των υπαλλήλων μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης