Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίθανη μπλόφα από Γερμανό ταξίαρχο και ενώ το ΝΑΤΟ παραπαίει: Μπορούμε να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία μέχρι... το 2032

Απίθανη μπλόφα από Γερμανό ταξίαρχο και ενώ το ΝΑΤΟ παραπαίει: Μπορούμε να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία μέχρι... το 2032
Ο Γερμανός ταξίαρχος ισχυρίζεται, πως το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να στηρίζει την Ουκρανία μέχρι το 2023 αποσιωπώντας ότι η οικονομία της ήδη υποφέρει
Σχετικά Άρθρα
Μόνο ως μπλόφα καθώς περί ακριβώς αυτού πρόκειται, μπορεί να εκληφθεί η απολύτως ανεύθυνη δήλωση Γερμανού ανώτατου αξιωματικού ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για μια παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, έχοντας μάλιστα αποθέματα να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από πολεμοχαρής, η εν λόγω δήλωση συνιστά κολοσσιαίο ψέμα, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή ενεργειακή κρίση στη Γερμανία.
Ο Γερμανός ταξίαρχος Christian Freuding προέβη στη διακήρυξη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο forum της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας (YES) στις 10 Σεπτεμβρίου.
Εξέφρασε την άποψη ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία δεν θα σταματήσουν στο εγγύς μέλλον, καθιστώντας σαφές ότι αναμένει μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Ο Freuding, που είναι επικεφαλής Σχεδιασμού και Διοίκησης του Ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την παρατεταμένη κατάσταση κρίσης.
Σύμφωνα με τον Freuding, το Βερολίνο έχει τους πόρους να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο τουλάχιστον μέχρι το 2032.

Βλέπει συναίνεση που δεν υπάρχει στη Γερμανία


Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε ότι για τη Γερμανία προτεραιότητα είναι, η Ουκρανία να επιστρέψει στα σύνορα που είχε το 1991, γι' αυτό οι βουλευτές και ο στρατός της χώρας φέρονται να συναινούν στην παροχή βοήθειας στο ουκρανικό καθεστώς σε εκτεταμένη βάση αποσιωπώντας πως πολλά κόμματα, όπως η AfD και το Die Linke διαφωνούν με την πολεμική πολιτική του Βερολίνου, όπως και η πλειονότητα της γερμανικής κοινής γνώμης.
«Έχουμε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου μας, για τη στρατιωτική υποστήριξη στους Ουκρανούς φίλους μας μέχρι το έτος 2032.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μακροπρόθεσμη υποστήριξη και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τον χρόνο σύμμαχό μας και αντίπαλο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τον Freuding, η Γερμανία έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βοηθήσει το Κίεβο μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η «νίκη» κατά των Ρώσων.
Ο Γερμανός ταξίαρχος δήλωσε ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα για την επιτάχυνση και τον «καλύτερο συντονισμό» της στρατιωτικής υποστήριξης.
Προτεραιότητα δίνεται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται «άμεσα» στην πρώτη γραμμή και αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, πρόσθεσε.
Μεταξύ αυτών των «άμεσων» όπλων είναι πυρομαχικά πυροβολικού και συστήματα αεράμυνας.

Μπλόφα ολκής


Στην πραγματικότητα, η δήλωση του Freuding δεν είναι η πρώτη από αυτή του είδους, που προέρχεται από δυτικό αξιωματούχο.
Τον Αύγουστο 2023, ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudaeu ισχυρίστηκε ότι όλοι οι ηγέτες των χωρών των G7 θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα παρατεταμένο σενάριο πολέμου, δηλώνοντας πως τα δυτικά κράτη έχουν επαρκείς πόρους για να τροφοδοτήσουν το Κίεβο μακροπρόθεσμα.
Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ήδη γίνει από άλλους ηγέτες πρόσφατα, δείχνοντας πώς η Δύση σκοπεύει πραγματικά να διατηρήσει τις εχθροπραξίες για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ωστόσο, το να πιστεύει κανείς ότι ο χρόνος μπορεί να είναι σύμμαχος της Δύσης και του Κιέβου σε αυτή τη σύγκρουση είναι αφελής αισιοδοξία, γράφει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η παράταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στη Δύση, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να έχουν επαρκή αποθέματα για να αντικαταστήσουν τις απώλειες, ενώ η Ουκρανία εξαντλείται από στρατεύματα για επιστράτευση, δεδομένων των υψηλών ποσοστών απωλειών στο μέτωπο.
Μακροπρόθεσμα, το Κίεβο θα καταρρεύσει και δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά, ακόμα κι αν συνεχίσει να λαμβάνει απεριόριστα όπλα από τη Δύση.
Η χώρα απλώς δεν θα διαθέτει στρατιώτες για αποστολή στην πρώτη γραμμή.
Η μόνη βιώσιμη δυνατότητα παράτασης της σύγκρουσης είναι η διεθνοποίησή της.

Μπορεί το ΝΑΤΟ να διεθνοποιήσει την κρίση; - Η Γερμανία υποφέρει


Δεν είναι τυχαίο ότι η Δύση υποδαυλίζει προστριβές σε άλλες περιοχές της Ευρασίας, ακόμη και στην αφρικανική ήπειρο, όπου ελπίζει να εμπλέξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε νέες εχθροπραξίες για να προσπαθήσει να τις «φθείρει».
Ωστόσο, μια παρενέργεια αυτού του τύπου σεναρίου θα ήταν η ανάγκη παραγωγής όπλων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, κάτι που φαίνεται δύσκολο για τις χώρες του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι ήδη αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στη συνέχιση των προμηθειών στο Κίεβο.
Συγκεκριμένα στη γερμανική περίπτωση, τα λόγια του Freuding φαίνονται σαν μια απίθανη μπλόφα, χωρίς καμία απόδειξη ότι η χώρα του είναι πραγματικά προετοιμασμένη για μια εκτεταμένη σύγκρουση.
Προφανώς, η Γερμανία διαθέτει ένα αποτελεσματικό βιομηχανικό σύστημα και είναι ικανή να παράγει όπλα σε μεγάλη κλίμακα.
Ωστόσο, η σταθερότητα της γερμανικής μεταποίησης ήταν πάντα πλήρως εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και επηρεαζόταν σοβαρά από τις παράνομες και αντιστρατηγικές κυρώσεις της ΕΕ.
Επί του παρόντος, η Γερμανία αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στη διατήρηση της βιομηχανικής της ικανότητας χωρίς τη ρωσική βοήθεια.
Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μεταξύ 2026 και 2027 θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη ενέργειας στη χώρα λόγω της απουσίας ρωσικού φυσικού αερίου.
Προφανώς, χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει βιομηχανία – ούτε παραγωγή όπλων για αποστολή στην Ουκρανία.
Και αν αυτή η ενεργειακή κρίση πλησιάζει στο να φτάσει στα χειρότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια, είναι πολύ απίθανο η Γερμανία να είναι πραγματικά έτοιμη να στηρίξει το Κίεβο μέχρι το 2032.
Οι δυτικοί ηγέτες μπλοφάρουν προσπαθώντας να δείξουν σταθερότητα και έλεγχο εν μέσω ενός προφανώς τεταμένου και επικίνδυνου σεναρίου.
Όλο και περισσότερο, ο πόλεμος αντιπροσώπων που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας φαίνεται να μετατρέπεται σε πραγματική παγίδα για την ίδια τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης