Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ισχύ το μεγάλο σχέδιο των G20 - Επιβολή ψηφιακών νομισμάτων και ταυτοτήτων παγκοσμίως

Σε ισχύ το μεγάλο σχέδιο των G20 - Επιβολή ψηφιακών νομισμάτων και ταυτοτήτων παγκοσμίως
Οι προτάσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κυβερνητικές αρχές να επιβάλουν ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης και να αποφασίσουν πώς οι πολίτες τους μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την επιβολή ψηφιακών νομισμάτων και ψηφιακών ταυτοτήτων στους αντίστοιχους πληθυσμούς τους, παρά τους φόβους ότι οι κυβερνήσεις θα τα χρησιμοποιήσουν για να παρακολουθούν τις δαπάνες.
Η G20, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό την προεδρία της Ινδίας, ενέκρινε μια τελική δήλωση σχετικά με το θέμα στο Νέο Δελχί.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή για την εφαρμογή ψηφιακών νομισμάτων και αναγνωριστικών.
Η ομάδα είπε ότι είχαν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τη δημιουργία διεθνών κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα, αλλά ισχυρίστηκε ότι «δεν έγινε συζήτηση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων» στη σύνοδο κορυφής.
Πολλοί επικριτές ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα ρυθμίσουν τελικά τα κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια θα τα αντικαταστήσουν αμέσως με τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC), τα οποία δεν έχουν παρόμοια ιδιωτικότητα και ασφάλεια.
Η Ινδή υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, καθώς πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να ρυθμιστούν αποτελεσματικά χωρίς πλήρη διεθνή συνεργασία.
«Η προεδρία της Ινδίας [G20] έθεσε στο τραπέζι βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση ή την κατανόηση ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για το χειρισμό ζητημάτων που σχετίζονται με τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία», είπε η Sitharaman πριν από τη συγκέντρωση της G20.

Όλα ψηφιακά

Τα κορυφαία θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Νέου Δελχί περιελάμβαναν «τη δημιουργία Ψηφιακής Δημόσιας Υποδομής, Ψηφιακή Οικονομία, Κρυπτοστοιχεία και Ψηφιακά Νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας».
Η Gita Gopinath, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε μάλιστα ότι η G20 «βοήθησε να διαμορφωθεί μια παγκόσμια προοπτική για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν έγινε λόγος για απαγόρευση κρυπτονομισμάτων, υποδεικνύοντας μια παγκόσμια συναίνεση ενάντια σε τέτοια μέτρα» στις συζητήσεις.
Ωστόσο, ορισμένες από τις προτάσεις απαιτούν πρόσθετη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, τα οποία είναι αποκεντρωμένα και δεν λειτουργούν υπό τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών.
Οι επικριτές λένε ότι αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κυβερνητικές αρχές να επιβάλουν ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης και να αποφασίσουν πώς οι πολίτες τους μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Ψηφιακές ταυτότητες

Στη σύνοδο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ζήτησε έναν διεθνή ρυθμιστικό φορέα για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), συστήματα ψηφιακής ταυτότητας παρόμοια με τα διαβατήρια εμβολίων κατά του κορωνοϊού και υποστήριξε την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη.
Κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν ρόλο στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέλειο μοντέλο για ψηφιακές δημόσιες υποδομές (DPI), οι οποίες θα περιλαμβάνουν ψηφιακά αναγνωριστικά.
«Πολλοί από εσάς είναι εξοικειωμένοι με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19.
Η ΕΕ το ανέπτυξε για τον εαυτό της.
Το μοντέλο ήταν τόσο λειτουργικό και τόσο αξιόπιστο που 51 χώρες σε τέσσερις ηπείρους το υιοθέτησαν δωρεάν», δήλωσε ο πρόεδρος von der Leyen.
«Σήμερα, ο ΠΟΥ το χρησιμοποιεί ως παγκόσμιο πρότυπο για να διευκολύνει την κινητικότητα σε περιόδους απειλών για την υγεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί επί του παρόντος να εισαγάγει μια εφαρμογή «ψηφιακής ταυτότητας» σε όλο το μπλοκ που θα ενοποιεί διάφορες προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων, των αδειών οδήγησης και του ιατρικού ιστορικού.
"Το μέλλον είναι ψηφιακό.
Πέρασα δύο μηνύματα στην G20.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για ασφαλή, υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, με παρόμοιο φορέα όπως η IPCC για το κλίμα.
Οι ψηφιακές δημόσιες υποδομές είναι επιταχυντής της ανάπτυξης.
Πρέπει να είναι αξιόπιστες, διαλειτουργικές & ανοιχτές σε όλους», είπε η πρόεδρος von der Leyen σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η IPCC είναι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Έλλειψη δημόσιας υποστήριξης

Η Εθνική Έρευνα του Cato Institute 2023 CBDC από τον Μάιο διαπίστωσε ότι μόνο το 16% των Αμερικανών υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός CBDC.
Τουλάχιστον το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν αντίθετο με τα CBDC εάν η κυβέρνηση άρχιζε να παρακολουθεί τις αγορές τους.
Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ανέφεραν ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ελέγξει σε τι ξοδεύουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι και ενδεχομένως να απενεργοποιήσει την πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν τα CBDC

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, επαίνεσε τους Ινδούς ομολόγους της μέσω του X (πρώην Twitter) που πρωτοστάτησαν στη «δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τους κανονισμούς κρυπτογράφησης».
Είπε ότι το ΔΝΤ «συμβάλλει επίσης σε προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής».
Σε ξεχωριστή δήλωση τύπου, η Georgieva είπε, «ακολουθεί περισσότερη δουλειά, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του ψηφιακού χρήματος και των κρυπτογραφικών στοιχείων».
«Για τον σκοπό αυτό, η G20 ανέθεσε σε αρμόδια ιδρύματα να βελτιώσουν τη ρύθμιση και την εποπτεία των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης - το ΔΝΤ συμβάλλει σε προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής - και να προωθήσει τη συζήτηση σχετικά με το πώς τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ," πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε ότι αντί να αναγνωρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων ως νόμιμο χρήμα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει αντ 'αυτού να δημιουργήσουν διαδικασίες αδειοδότησης και εγγραφής για εκδότες περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων και να επικεντρωθούν στην παρόμοια αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων τους.
Αρκετές μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, θα αναπτύξουν τα πιλοτικά CBDC τους φέτος.
Η Νιγηρία κυκλοφόρησε το eNaira, το πρώτο CBDC που εκδόθηκε στον κόσμο, αλλά έχει αποδειχθεί μη δημοφιλές.
Λιγότερο από το 0,5% των πολιτών δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει το ψηφιακό νόμισμα και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τη χρήση του απέτυχαν.

"The India Stack"

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα επαίνεσε επίσης τη χρήση της ψηφιακής δημόσιας υποδομής από την Ινδία για την «ενίσχυση της οικονομικής ένταξης» και της παροχής δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σε μια έκθεση που συντάχθηκε για τη σύνοδο κορυφής της G20.
Το σύστημα India Stack DPI της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει το ψηφιακό αναγνωριστικό Aadhaar και τη διαλειτουργική πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών UPI, αναφέρεται ως παράδειγμα στην έκθεση.
Η G20 πιστεύει ότι οι DPI μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.
«Το India Stack αποτελεί παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, συνδυάζοντας ψηφιακό αναγνωριστικό, διαλειτουργικές πληρωμές, ένα βιβλίο ψηφιακών διαπιστευτηρίων και συγκέντρωση λογαριασμών.
Σε μόλις έξι χρόνια, πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό χρηματοοικονομικής ένταξης 80% - ένα κατόρθωμα που θα χρειαζόταν σχεδόν πέντε δεκαετίες χωρίς μια προσέγγιση DPI», δήλωσε η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, η οποία έγραψε τον πρόλογο της έκθεσης.
Η βασίλισσα είναι ο Ειδικός Συνήγορος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη χρηματοδότηση χωρίς αποκλεισμούς για την ανάπτυξη (UNSGSA) και ήταν μία από τους ομιλητές στην ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον πέρυσι.
«Εάν σχεδιαστούν σωστά, τα CBDC θα μπορούσαν να υποσχεθούν πολλά για την υποστήριξη ενός ψηφιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος που λειτουργεί για όλους.
Αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό «αν», είπε η Queen Maxima, προσθέτοντας, «Εάν σχεδιαστούν και υλοποιηθούν με γνώμονα την ένταξη, τα CBDC θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλές επιλογές για να επεκτείνουν την πρόσβαση στις τράπεζες και να εξυπηρετήσουν τους ευάλωτους και τους φτωχούς».
Ωστόσο, οι δηλώσεις της για υποστήριξη του σχεδίου έχουν επικριθεί από ορισμένους στη συζήτηση για την ψηφιοποίηση στην Ολλανδία για παραβίαση του κανόνα σχετικά με τον ρόλο της ολλανδικής μοναρχίας στην πολιτική.
«Η Maxima υποστηρίζει ανοιχτά τα προγραμματιζόμενα ψηφιακά χρήματα από τις κεντρικές τράπεζες, χωρίς κοινοβουλευτική λογοδοσία», είπε ο Ολλανδός οικονομικός δημοσιογράφος Arno Wellens μέσω του X.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης