Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυέλωμα, λευχαιμία και άλλοι καρκίνοι που συνδέονται με τον covid 19 - Έχει μακροχρόνιες ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις

Μυέλωμα, λευχαιμία και άλλοι καρκίνοι που συνδέονται με τον covid 19 - Έχει μακροχρόνιες ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που ήταν βαριά άρρωστοι και νοσηλεύτηκαν μετά τη μόλυνση του ιού έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο
Η επιστημονική κοινότητα ανακαλύπτει σταδιακά το τεράστιο εύρος των πολλών επίμονων επιπτώσεων της μόλυνσης από τον COVID-19.
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που ήταν βαριά άρρωστοι και νοσηλεύτηκαν μετά τη μόλυνση του ιού έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, όπως αναφέρει άρθρο των epoch Times.
Ταυτόχρονα, τόσο το κοινό όσο και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.
Ειδικότερα, τον Μάιο του 2023, ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, τη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας και άλλα ερευνητικά ιδρύματα δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports.
Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας το Εθνικό Σύστημα Δεδομένων Υγείας της Γαλλίας, ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε δύο ομάδες—η μία αποτελούνταν από 41.302 νοσηλευόμενους ασθενείς λόγω σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Αυγούστου 2021 και η άλλη περιελάμβανε 713.670 άτομα ως ομάδα ελέγχου που δεν νοσηλεύτηκαν λόγω μόλυνσης. Οι δύο ομάδες ταξινομήθηκαν με βάση το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφική θέση όπου ζούσαν.
Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω σοβαρής λοίμωξης COVID-19 είχαν 31% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νοσηλεία, ο κίνδυνος καρκίνου στους ασθενείς με COVID-19 ήταν σημαντικά υψηλότερος, μια αύξηση που άγγιζε το 65% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Οι βαριά άρρωστοι ασθενείς παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού κατά 216 τοις εκατό, του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 72 τοις εκατό και του καρκίνου του πνεύμονα κατά 70 τοις εκατό.
Επιπλέον, οι σοβαρά άρρωστοι ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου που σχετίζεται με το αίμα, με αύξηση 228% στη λευχαιμία, 121% αύξηση στο πολλαπλό μυέλωμα και 115% αύξηση στο λέμφωμα non-Hodgkin.

Υψηλότερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες άνω των 60

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια περαιτέρω ανάλυση με βάση την ηλικία και το φύλο, αποκαλύπτοντας ότι τα σοβαρά κρούσματα COVID-19 συχνά υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου για γυναίκες και άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών. Μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 και την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, ο κίνδυνος καρκίνου αυξήθηκε κατά 69 τοις εκατό για τις γυναίκες και 20 τοις εκατό για τους άνδρες. Επιπλέον, ο κίνδυνος καρκίνου αυξήθηκε κατά 78 τοις εκατό για τα άτομα κάτω των 60 ετών και 22 τοις εκατό για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών, τα σοβαρά συμπτώματα μετά τη μόλυνση είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση κατά 115 τοις εκατό στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Θα γίνει ο καρκίνος μακροπρόθεσμη επίδραση του COVID-19;

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποδηλώνει ότι ο ιός που είναι υπεύθυνος για το COVID-19 μπορεί να έχει μακροχρόνιες ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις, να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη των ιστών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι μηχανισμοί με τους οποίους ορισμένοι ιοί προκαλούν όγκους συνδέονται συχνά με χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού και διαφυγή του ανοσοποιητικού. Η μόλυνση από τον COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απελευθέρωση κυτοκίνης, μειωμένες αποκρίσεις Τ-κυττάρων, ανώμαλη ενεργοποίηση οδών σηματοδότησης και βλάβη ιστού - όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο μικροπεριβάλλον του όγκου.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο International Journal of Molecular Sciences ερευνά βαθύτερα τη σύνδεση μεταξύ του ιού COVID-19 και του καρκίνου. Από τη μία πλευρά, οι καρκινοπαθείς είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον COVID-19 και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, ακόμη και θάνατο. Από την άλλη πλευρά, ο ιός του COVID-19 μπορεί να προάγει την ανάπτυξη όγκου ή καρκίνου αλλάζοντας τα κύτταρα όγκου και επηρεάζοντας τον μεταβολισμό.
Κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, τα επίπεδα βλεννίνης στο σώμα του ασθενούς αυξάνονται. Γενικά, υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή βλεννινών σε ιστούς όγκου, ενώ είναι λιγότερο συχνές σε φυσιολογικούς ιστούς.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι για τους επιζώντες του COVID-19, τα παρατεταμένα επακόλουθα του ιού μπορεί να επιμείνουν για αρκετούς μήνες (long covid), αυξάνοντας ενδεχομένως περαιτέρω τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα.

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 προλαμβάνει πραγματικά τα σοβαρά συμπτώματα;

Εξαιτίας της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες έχουν επιβάλει τον εμβολιασμό για την πρόληψη του κινδύνου σοβαρών συμπτωμάτων μετά τη μόλυνση από τον COVID-19. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η λήψη εμβολίων mRNA σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε νεαρά και μεσήλικα άτομα.
Ο Δρ Ράιαν Κόουλ, Αμερικανός παθολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cole Diagnostics, δήλωσε προηγουμένως σε συνέντευξή του στους The Epoch Times ότι υπήρχαν πολύ λίγες περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ των νεαρών ατόμων. Ωστόσο, μετά την έναρξη του εμβολιασμού κατά του COVID-19, υπήρξε ξαφνική αύξηση στους νέους καρκινοπαθείς και αυτοί οι καρκίνοι εξελίσσονται γρήγορα, καθιστώντας συχνά αναποτελεσματικές τις παραδοσιακές θεραπείες.
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα συνεργασίας που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Vaccines τόνισε ότι, παρά τον ισχυρισμό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το ποσοστό θνησιμότητας στα μη εμβολιασμένα άτομα παρέμεινε υψηλότερο από ό,τι στα εμβολιασμένα άτομα καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψαν ότι από τα τέλη Νοεμβρίου 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022, υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι μεταξύ των ατόμων που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου σε σύγκριση με εκείνα που παρέμειναν ανεμβολίαστα.
Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των εμβολιασμών COVID-19 στην Ευρώπη το 2021 και της μηνιαίας αύξησης της θνησιμότητας από κάθε αιτία το 2022.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία. Αναλύοντας δεδομένα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 σε 31 χώρες, διαπιστώθηκε ότι οι χώρες με υψηλότερη πρόσληψη εμβολίων το 2021 παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης της πρόσληψης εμβολίου το 2021, σημειώθηκε αύξηση 0,105 τοις εκατό στα ποσοστά μηνιαίας θνησιμότητας το 2022. Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης