Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ από τη δυναμική του AfD στη Γερμανία – Πρώτο 32% στο Βραδεμβούργο – Στο 20% το SPD, στο 18% το CDU

Σοκ από τη δυναμική του AfD στη Γερμανία – Πρώτο 32% στο Βραδεμβούργο – Στο 20% το SPD, στο 18% το CDU
Ενεργειακή πολιτική και μεταναστευτικό τα δύο κυριότερα προβλήματα για τους κατοίκους του γερμανικού κρατιδίου
Σοκάρει η δυναμική που αναπτύσσει το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), το οποίο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – διατηρεί την πρώτη θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου σε μια σειρά από κρατίδια της Γερμανίας.
Μετά τη Σαξονία, και στο Βραδεμβούργο το AfD καταλαμβάνει – σύμφωνα με τις μετρήσεις – την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω και με πολλές μονάδες διαφορά τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας, τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Σημειώνεται πως έναν χρόνο πριν από τις εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, το AfD προηγείται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις.


Εντυπωσιακό προβάδισμα

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της ραδιοτηλεόρασης Βερολίνου-Βραδεμβούργου rbb24 δείχνει ότι το AfD προηγείται με 32%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το SPD με 20% και το CDU με 18%.
Οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8% ενώ οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν 6%.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%.
55_3.JPG

Αύξηση δύναμης

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2019 το SPD είχε λάβει το 26,2% των ψήφων και το CDU το 15,6% έναντι 23,5% που είχε λάβει το AfD.
Έκτοτε το κρατίδιο του Βραδεμβούργου κυβερνάται από έναν συνασπισμό ανάμεσα σε SPD, CDU και Πρασίνων.

Χαμηλά ο υποψήφιος του AfD

Βάσει της δημοσκόπησης, το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση του κρατιδίου, αν και ο πρωθυπουργός Dietmar Woidke (SPD) διατηρεί ποσοστό αποδοχής 51% (είναι ο πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου εδώ και 10 χρόνια).
Αντιθέτως, και παρά τα υψηλά ποσοστά της AfD, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας και πιθανότερος υποψήφιος για τις επικείμενες εκλογές, Hans Christoph Bird συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 7% των πολιτών του Βραδεμβούργου.

Ενέργεια και μεταναστευτικό τα προβλήματα

Ως σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες, η έρευνα αναδεικνύει την ενεργειακή πολιτική (27%) και το μεταναστευτικό (19%).
Τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος απασχολούν το 11% των ερωτηθέντων.
Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD πάντως κορυφαίο πρόβλημα θεωρείται η μετανάστευση (32%).
Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι δεν θα είχε αντίρρηση στην ενδεχόμενη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην τοπική κυβέρνηση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 38%, τη στιγμή που το 58% υποστηρίζει πως το AfD δεν αποστασιοποιείται αρκετά από δεξιές εξτρεμιστικές θέσεις.

Προβάδισμα και στη Σαξονία

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες μια ακόμα δημοσκόπηση έδινε την πρώτη θέση στο AfD και στο κρατίδιο της Σαξονίας.
Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Leipziger Volkszeitung, της Freie Presse και της Sächsische Zeitung έδινε το 35% των ψήφων στο AfD έναντι 29% των Χριστιανοδημοκρατών.
Το 9% του δείγματος δήλωσε πως θα ψηφίσει το κόμμα Αριστερά (Die Linke), το 7% τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το 6% τους Πράσινους και το 5% τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν πως η σημερινή τρικομματική κυβερνητική συμμαχία στο κρατίδιο (CDU/SPD/Πράσινοι) διατρέχει κίνδυνο να χάσει την εξουσία.
Οι προσεχείς εκλογές στη Σαξονία θα διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης