Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διεφθαρμένη Ουκρανία μετατρέπεται πλέον σε μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, πως εμπλέκεται στις παραπομπές Biden και Trump

Η διεφθαρμένη Ουκρανία μετατρέπεται πλέον σε μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, πως εμπλέκεται στις παραπομπές Biden και Trump
Οι παραπομπές Biden και Trump θίγουν τα ίδια περιστατικά στην Ουκρανία, αλλά από αντίθετες πλευρές, σύμφωνα με τους Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Τόσο η πρόσφατα ανακοινωθείσα παραπομπή του προέδρου Joe Biden όσο και αυτή του προέδρου Donald Trump επικεντρώνονται στο ίδιο θέμα: την Ουκρανία.
Αλλά από διαφορετικές πλευρές.
Η έρευνα για την παραπομπή που ανακοινώθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής κατά του προέδρου Biden επικεντρώνεται στην εμπλοκή του με την Ουκρανία, όπως ακριβώς η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είχε εξέχουσα θέση στην πρώτη παραπομπή του προέδρου Donald Trump.
Μάλιστα, και οι δύο παραπομπές θίγουν τα ίδια περιστατικά, αλλά από αντίθετες πλευρές, σύμφωνα με τους Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές.

Η πρόταση για έρευνα κατά του Biden

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy (R-Calif.) ανακοίνωσε την έρευνα παραπομπής στις 12 Σεπτεμβρίου, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποτιθέμενες πληρωμές από ξένες πηγές προς την οικογένεια Biden και τους συνεργάτες του, τις προηγούμενες επικοινωνίες του προέδρου με τον γιο του Hunter Biden σχετικά με τις επιχειρηματικές του συναλλαγές στο εξωτερικό, καθώς και με καταγγελίες ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ειδική μεταχείριση στην οικογένεια Biden.
«Πρόκειται για καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση και διαφθορά και δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε ο κ. McCarthy.
Το επίκεντρο των καταγγελιών ανάγεται στο 2016, όταν ο τότε αντιπρόεδρος Biden χρησιμοποίησε εγγύηση δανείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ως μοχλό για να απολύσει τον εισαγγελέα της Ουκρανίας Victor Shokin, ο οποίος ερευνούσε την ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Burisma.
Εκείνη την εποχή, ο γιος του αντιπροέδρου Hunter Biden εισέπραττε 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως για να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και οι συνεργάτες της Burisma τον πίεζαν να διασφαλίσει ότι θα ακυρωθούν οι έρευνες για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.
Ήταν το αίτημα του Προέδρου Trump για βοήθεια από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στη διερεύνηση αυτού του θέματος κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας του 2019 που ώθησε τους Δημοκρατικούς της Βουλής να ξεκινήσουν έρευνα για την παραπομπή του και αργότερα ψήφισαν για την παραπομπή του.
Ο Πρόεδρος Trump αθωώθηκε από την, υπό την ηγεσία του GOP, Γερουσία εκείνη την εποχή.

«Χωνευτήρι» πολιτικών εξελίξεων

Η Ουκρανία είναι εδώ και πολύ καιρό ένα «χωνευτήριο» γεωπολιτικών εντάσεων, με αποκορύφωμα τη ρωσική εισβολή στη χώρα το 2022.
Ο Hunter Biden έλαβε τη θέση στην Burisma το 2014, τρεις μήνες αφότου ο Αντιπρόεδρος Biden ορίστηκε από τον Πρόεδρο Barack Obama ως «υπεύθυνος» για την Ουκρανία .
Ο Shokin διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2015 και αργότερα εκείνο το έτος άρχισε να προετοιμάζει μια υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που συνδέεται με την Burisma.
Στις 2 Νοεμβρίου 2015, ο Hunter Biden έλαβε ένα email από τον σύμβουλο του ιδιοκτήτη της Burisma, Vadym Pozharskyi, που έλεγε ότι ο «απώτερος σκοπός» ήταν να «κλείσει κάθε υπόθεση ή καταδίωξη» εναντίον του Mykola Zlochevsky.
Αρκετές εβδομάδες αργότερα, ο αντιπρόεδρος Biden επισκέφθηκε την Ουκρανία και, μεταξύ άλλων, ζήτησε την απομάκρυνση του Shokin.
Ενώ υπήρχαν ορισμένες κατηγορίες ότι ο Shokin ήταν διεφθαρμένος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαινόταν ικανοποιημένη με την απόδοσή του.

Η διαφθορά στην Ουκρανία

Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του αντιπροέδρου, μια κοινή ομάδα εργασίας από αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Δικαιοσύνης έκρινε ότι η πρόοδος της Ουκρανίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς αρκούσε για να της εξασφαλίσει άλλη μια εγγύηση δανείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Επιπλέον, η Victoria Nuland, τότε βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έγραψε στον κ. Shokin τον Ιούνιο του 2015 ότι «είμαστε εντυπωσιασμένοι με τη φιλόδοξη ατζέντα της κυβέρνησής σας για τη μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Όταν ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko αρχικά δεν ενήργησε σύμφωνα με το αίτημα του Αντιπροέδρου Biden, ο τελευταίος απείλησε να παρακρατήσει την εγγύηση δανείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Αργότερα καυχήθηκε για το περιστατικό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων το 2018.
Στις 25 Ιουλίου 2019, όταν ο πρόεδρος Trump τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Zelensky για να τον συγχαρεί για την πλειοψηφία στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ανέφερε ότι θα ήθελε η Ουκρανία να εξετάσει τις συνθήκες της απόλυσης του Shokin και τον ρόλο του πρώην αντιπροέδρου Biden στο θέμα.
Είπε ότι ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Bill Barr θα τηλεφωνούσε για να συζητήσει το θέμα.
«Γίνεται πολύς λόγος για τον γιο του Biden, ότι ο Biden σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να το μάθουν γι' αυτό, οπότε ό,τι μπορείτε να κάνετε με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν υπέροχο, ο Biden πήγε να καυχιέται ότι σταμάτησε τη δίωξη.
Μπορείτε να το κοιτάξετε… Μου ακούγεται φρικτό», είπε.
Οι Δημοκρατικοί το ερμήνευσαν ως κατάχρηση της εξουσίας του Προέδρου Trump για να διερευνηθεί ο πολιτικός του αντίπαλος.
Ο Πρόεδρος Trump επέμεινε ότι η κλήση δεν ήταν τίποτα κακό και ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να καλύψουν τη διαφθορά της οικογένειας Biden.
Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε τώρα ότι πράγματι άξιζε να ερευνηθεί η διαφθορά.

Εκτεταμένες οι ύποπτες σχέσεις με άλλες χώρες

Εκτός από τα χρήματα που έλαβε ο Hunter Biden στην Ουκρανία, επισημαίνουν επίσης πληρωμές από την Elena Baturina, σύζυγο πρώην δημάρχου της Μόσχας, καθώς και χρήματα από εταιρείες που συνδέονται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Αξιοποιούν επίσης στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Προέδρου Biden ότι δεν συζήτησε ποτέ με τον γιο του την επιχείρησή του στο εξωτερικό και ότι υπήρχε ένα «τείχος» μεταξύ αυτών των επιχειρηματικών συναλλαγών και της επίσημης θέσης του.
«Όχι μόνο συζήτησαν για τις επιχειρήσεις, συζήτησαν για τη στρατηγική, συζήτησαν πότε επρόκειτο να συναντηθούν με αυτούς τους ανθρώπους, συζήτησαν για το ποια θα ήταν η αφήγηση, πώς θα έλεγαν ψέματα στον αμερικανικό λαό όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι διερευνώνται για διαφθορά στην Ουκρανία και ερευνώνται για φορολογικά εγκλήματα και τέτοια πράγματα», είπε πρόσφατα στο Newsmax ο εκπρόσωπος James Comer (R-Ky.), ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής εποπτείας της Βουλής.
«Δεν υπήρξε ποτέ τείχος μεταξύ του Joe Biden και των σκοτεινών επιχειρηματικών συναλλαγών της οικογένειάς του και νομίζω ότι αυτό που θα βρούμε είναι ότι ο Joe Biden όχι μόνο γνώριζε γι' αυτούς, αλλά ήταν kai ο αρχηγός σε όλα τα εγκλήματα της οικογένειάς του.»
Ο κ. McCarthy έβαλε τον Comer επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον βουλευτή Jim Jordan (R-Ohio), επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής και τον βουλευτή Jason Smith (R-Mo.), επικεφαλής του House Ways and Means Επιτροπή.
«Ανεξάρτητα από το κόμμα σας ή ποιον ψηφίσατε, αυτά τα γεγονότα πρέπει να αφορούν όλους τους Αμερικανούς», είπε ο κ. McCarthy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης