Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα επιτοκίων για την ΕΚΤ… με την Lagarde να «εξηγεί» τα περί θανάτου δολαρίου και του τέλους της παγκόσμιας οικονομίας όπως την ξέρουμε

Ημέρα επιτοκίων για την ΕΚΤ… με την Lagarde να «εξηγεί» τα περί θανάτου δολαρίου και του τέλους της παγκόσμιας οικονομίας όπως την ξέρουμε
Η ΕΚΤ πιθανόν να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4%
Μπορεί σήμερα 14 Σεπτεμβρίου όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις απόψεις να παραμένουν σε γενικές γραμμές διχασμένες ως προς το αυξήσει ξανά τα επιτόκια πολιτικής ή θα προτιμήσει την παύση, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αναζητήσουν απαντήσεις για τις πρόσφατες «προφητείες» της επικεφαλής Christine Lagarde.
Στην έρημο του Wyoming τον περασμένο μήνα, η Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στάθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό ελίτ κεντρικών τραπεζιτών και πρόβλεψε επιπόλαια την κατάρρευση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής τάξης.
«Υπάρχουν εύλογα σενάρια όπου θα μπορούσαμε να δούμε μια θεμελιώδη αλλαγή στη φύση των παγκόσμιων οικονομικών αλληλεπιδράσεων», εκτίμησε η Lagarde στο πλήθος, που ήταν συγκεντρωμένο για το ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming.
Ο κόσμος, είπε, θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε μια «νέα εποχή» στην οποία «οι κανονικότητες του παρελθόντος μπορεί να μην είναι πλέον καλός οδηγός για το πώς λειτουργεί η οικονομία».
«Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εντολή σταθερότητας», πρόσθεσε, «αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση».
Η προειδοποίηση στο Jackson Hole δεν ήταν καν η πρώτη φορά που η Lagarde ανησυχούσε δημόσια για τη μοίρα της διεθνούς τάξης των ελεύθερων αγορών, την κυριαρχία του δολαρίου και την παγκοσμιοποίηση που συνέβαλε στη δημιουργία.
Ενώ άλλοι έθεσαν το θέμα, η Lagarde ήταν ειλικρινής, αναφέρει ανάλυση του Politico.

Η ειλικρίνεια της Lagarde

Μόλις τον Απρίλιο, ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τραπεζίτης που εξέφρασε ανοιχτά ανησυχίες για την ευθραυστότητα του δολαρίου, του οποίου η διεθνής κυριαρχία είπε «δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη».
Ήταν, ειλικρινά, περίεργο από τον ηγέτη της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής, του οποίου το τμήμα επικοινωνιών σπάνια υποστηρίζει κάτι πιο εντυπωσιακό από την πολιτική του ισολογισμού και τις προσαρμογές των επιτοκίων καταθέσεων.
Προερχόμενη από μια γυναίκα της οποίας η μακρόχρονη καριέρα στα ανώτερα κλιμάκια έχει καθοριστεί από τον σεβασμό στη διεθνή τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ήταν μάλιστα αποστασία, σύμφωνα με το Politico.
Το πιο ανησυχητικό ήταν η φαινομενική αδιαφορία της Lagarde για τη δύναμη των δικών της λόγων στην κατάσταση της εν λόγω διεθνούς τάξης.
Ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ τρόμαξε αρκετά από τα σχόλια του Απριλίου που ρώτησε τι εννοούσαν, μόνο για να διαβεβαιωθεί ότι είχαν «παρερμηνευθεί» και ήταν απλώς μια επιβεβαίωση της εντολής του ιδρύματος για σταθερότητα τιμών.
Αλλά είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί κανείς εάν η Lagarde, μετά από μια ζωή που διαχειρίζεται το παγκόσμιο κατεστημένο από κρίση σε κρίση, έχει εντοπίσει ένα πιθανό γεγονός εξαφάνισης - και προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να βοηθήσει τον κόσμο να το αποτρέψει.
Ωστόσο, οι δηλώσεις της έχουν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες, καθώς η Lagarde σπάει την παράδοση σε μια «επιχείρηση» - οργανισμό όπου κάθε φράση ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις της αγοράς.

Τι θέλει λοιπόν η Lagarde;

Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να καταλάβεις τι, αν μη τι άλλο, πραγματικά την συγκινεί.
Λίγοι μπόρεσαν να διακρίνουν μέσα της οποιαδήποτε έντονα συναισθήματα ή κατευθυντήριες αρχές πέρα από κάποια ασαφή έννοια της «υπηρεσίας» στους θεσμούς που καταλήγει πάντα να οδηγεί μέσα από δραματικές κρίσεις που καθορίζουν την εποχή.
Μια σφίγγα με ένα χαμόγελο, διαθέτει μια γοητεία που μπορεί να αποδειχθεί τόσο αυθεντική όσο και υπολογισμένη.
Πολλοί ενσκήπτουν στην προσωπικότητα της Lagarde.
Τι κάνει;
Σπάνια διαβάζει για ευχαρίστηση.
Κανείς δεν την έχει δει ποτέ να διαβάζει ένα βιβλίο ή κάτι που δεν είναι ενημέρωση πολιτικής.
Έχει λίγο χρόνο, όπως είναι κατανοητό, για την ενασχόληση με τα χόμπι.
Της αρέσει να φτιάχνει μαρμελάδα, τον Ιούλιο, για την οικογένειά της και είναι επιρρεπής στο περίεργο γύρο του γκολφ με τους κεντρικούς τραπεζίτες.
Κάποτε κολυμπούσε τακτικά, αλλά τώρα όχι τόσο συχνά, περιορισμένη όσο είναι από ένα έντονο πρόγραμμα εργασίας.
Όσον αφορά την κοσμοθεωρία, όσοι τη γνωρίζουν συμπεραίνουν ότι αν πιστεύει σε κάτι είναι κεντρώα ή αόριστα κεντροδεξιά.
Αλλά οι περισσότεροι σταματούν στο "ρεαλιστικό".
Σε αντίθεση με πολλούς από τους τεχνοκράτες που περιβάλλεται, ωστόσο, είναι μια γοητευτική καγκελάριος και μια ικανή στην επικοινωνία.
Έχει μια ασυνήθιστη προδιάθεση που μοιάζει με το Forrest-Gump να βρει τον κινητήριο ρυθμό της ιστορίας - και αν όχι ακριβώς να τον αρπάξει, να επιβιώσει.

Η ιστορία της Lagarde

Από την αρχή, απολάμβανε μια σχεδόν κάθετη τροχιά, που υψωνόταν από τα βάθη της προαστιακής Νορμανδίας για να ηγηθεί της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie του Σικάγο, όπου προσέλκυσε συναδέλφους και τη διεθνή επιχειρηματική ελίτ.
Σε μια περίοδο κορύφωσης της παγκοσμιοποίησης, η εταιρεία βοήθησε μεγάλες εταιρείες όπως η Dell να εισέλθουν στην Ευρώπη και μέχρι το 2005 η αυξανόμενη προβολή της την είχε προσγειώσει σε έναν μη εκλεγμένο ρόλο στη γαλλική πολιτική.
Ως υπουργός Οικονομικών, πάλεψε με την οικονομική κρίση, δήλωσε αθάνατη πίστη στον Nicola Sarkozy και αργότερα καταδικάστηκε για «αμέλεια» σε μια υπόθεση που αφορούσε πληρωμές δημοσίων πόρων σε έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία — αλλά γλίτωσε την τιμωρία όταν ο δικαστής τη λυπήθηκε.
Με ασυνήθιστη ευκολία, η Lagarde παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της διαρκώς μεταβαλλόμενης συναίνεσης για το κατεστημένο, μια οιονεί τελετουργική φιγούρα που έμοιαζε με την Ελισάβετ ΙΙ που θεωρούνταν αποτελεσματικός διαχειριστής, αλλά παρόλα αυτά συχνά περιοριζόταν από τις περιστάσεις να ασκήσει οποιαδήποτε πραγματική εξουσία.
Ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όταν κανείς άλλος δεν ήθελε να το κάνει.
Ήταν μια σκοτεινή εποχή - το απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη, από την οποία η φήμη της δεν επλήγη.
Ωστόσο, τώρα τα λόγια της —όπως έμαθε με τον δύσκολο τρόπο— έχουν τεράστιο βάρος.
Αρχικά, ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε καν τη δουλειά στην ΕΚΤ, αν και μέσα σε μήνες της ζητήθηκε να θέσει υποψηφιότητα και μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 την πήρε, ως η επόμενη υποψήφια που είδε τη Γερμανίδα Ursula von der Leyen να καταλαμβάνει την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη «κρίση»

Και μετά είχαμε την πανδημία.
Η καταστροφή ήρθε ακριβώς στην αρχή της πανδημίας, σε ένα συνέδριο στις 12 Μαρτίου 2020, όταν απαντούσε σε ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πρώιμη ανησυχητική εξάπλωση του COVID-19 στη βόρεια Ιταλία.
Ερωτηθείσα εάν θα ενεργούσε για να μειώσει το επικίνδυνα υψηλό «spread» των τόκων που καταβάλλονται για το ιταλικό χρέος, η Lagarde προσέφερε μια διαβόητη πλέον απάντηση που τάραξε την ιταλική οικονομία — και μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της μαζί της.
«Δεν είμαστε εδώ για να μειώνουμε τα spreads», ανέφερε.
Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά στον απόκρυφο κόσμο των κεντρικών τραπεζών, ισοδυναμούσε με ένα μεγάλο πρόβλημα.
Χρόνια πριν, ο Mario Draghi, ο προκάτοχος της Lagarde, «έσωσε την ευρωζώνη» ανακοινώνοντας ότι η ΕΚΤ θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει το κρατικό χρέος που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η κεντρική τραπεζική βασίζεται σε έναν ορισμένο αινιγματικό μυστικισμό, τον οποίο ο Draghi, ο κατεξοχήν απομονωμένος, εκπαιδευμένος σε Ιησουίτες τεχνοκράτης, ήξερε καλά.
Με το παράδειγμα του Ιταλού, οι αγορές χρέους ηρέμησαν.
Ο Draghi δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιήσει το εικονικό «μπαζούκα» του να πλημμυρίσει πραγματικά την ευρωζώνη με χρήματα.
Τα λόγια του ήταν αρκετά.
Το σχόλιο της Lagarde ήταν «ό,τι χρειαστεί» αντίστροφα – ένα μπαζούκα στράφηκε προς το πρόσωπο της.
«Είδα το πνεύμα του Draghi να φεύγει από το δωμάτιο», είχε αναφέρει η ING.
«Για χρόνια μας χαλούσε η περίφημη μαγεία του - ο άνθρωπος μπορούσε να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές διαβάζοντας μόνο τον τηλεφωνικό κατάλογο - και μετά έρχεται η Lagarde και τον καταστρέφει σε δέκα λεπτά.
Η μαγεία του Draghi εξορκίστηκε και η Lagarde ήταν η εξορκίστρια».
Οι αγορές ομολόγων εξερράγησαν.
Πριν ενταχθεί για τα καλά στην τράπεζα, η Lagarde είχε παρουσιαστεί ως διαιτητής του οποίου ο κύριος ρόλος θα ήταν να σφυρηλατήσει τη συναίνεση μεταξύ των διοικητών των κεντρικών τραπεζών που λαμβάνουν αποφάσεις στην ΕΚΤ.
Αλλά το φιάσκο των «spread» ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι ήταν μοναδικά υπεύθυνη ως η φωνή της νομισματικής πολιτικής του ευρώ.
Και η εξουσία της κατέρρευσε.
Επιπλέον, απολάμβανε να μιλά για κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναζήτηση της επόμενης κρίσης;

Ακριβώς όπως έχει προσφέρει τις σκέψεις της για την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί η Lagarde, με τα πρόσφατα σχόλιά της, να αναζητά την επόμενη μεγάλη κρίση για την οποία θα αναλάβει την ηγεσία.
Εκτός από την αυστηροποίηση των πολιτικών, η ομάδα επικοινωνίας της δίνει προτεραιότητα στην επωνυμία των πολιτικών εργαλείων: ευφάνταστα soundbites, επεξηγήσεις πολιτικής που βασίζονται σε κινούμενα σχέδια.
«Βλέπει τη μεγάλη εικόνα», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Mārtiņš Kazāks.
«Απλώς δείτε το βιογραφικό της».
«Νομίζω ότι ζηλεύει και εξακολουθεί να αναζητά τη στιγμή της «ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπάλληλος της ΕΚΤ στο Politico.

Τι πιστεύει πραγματικά η Lagarde

Είναι επίσης πολύ πιθανό να πιστεύει ειλικρινά ότι τα πράγματα παίρνουν μια στροφή προς το χειρότερο και, κατά κάποιον τρόπο, θρηνεί για την κατάρρευση του παγκοσμιοποιημένου συστήματος που διαμόρφωσε η ίδια και που με τη σειρά της τη διαμόρφωσε.
Και όταν παλεύετε με έναν κόσμο εκτός ισορροπίας, βοηθάει να έχετε έναν δικηγόρο να μεταδίδει τα άσχημα νέα.
Η αποτελεσματική νομισματική πολιτική απαιτεί τη σύνθεση όγκων δεδομένων και, όπως λένε οι συνάδελφοί της, η Lagarde έχει την εκπαίδευση να εισπνέει μεγάλους «γαλαξίες» δεδομένων, περνώντας μεγάλο μέρος της ξύπνιας ζωής της μέσα από πυκνό ενημερωτικό υλικό.
«Διαβάστε τις υποσημειώσεις στην ομιλία της», προέτρεψε ο βετεράνος παρατηρητής της αγοράς Podolsky.
«Το μόνο που κάνει είναι, σαν δικηγόρος, να διαβάζει —ή να βάζει το προσωπικό της να διαβάζει— όλη την έρευνα του προσωπικού που προέρχεται από την ΕΚΤ, τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, και να βγάζει τα κομμάτια που υποστηρίζουν το αφήγημα της».

«Προφητείες»

Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανότητα.
Όπως έμαθε η Lagarde, οι προβλέψεις ενός μεγάλου κεντρικού τραπεζίτη ενέχουν τον κίνδυνο να είναι αυτοεκπληρούμενοι.
«Αν ήταν υπουργός Οικονομικών, κανείς δεν θα έδινε σημασία», σημείωσε στο Politico ο αναλυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Με τον πληθωρισμό να μαίνεται, όπως σημείωσε η ίδια η Lagarde σε πρόσφατη ομιλία της, το κοινό είναι ολοένα πιο συντονισμένο με τις λειτουργίες και τις επικοινωνίες της τράπεζας, γεγονός που κάνει την οικονομία, με τη σειρά της, πιο ευαίσθητη στο αφήγημα της Lagarde.
Αυτό, πρόσθεσε, παρέχει «ένα πολύτιμο παράθυρο χρόνου για να παραδώσουμε τα βασικά μας μηνύματα».
Μηνύματα-κλειδιά! Η νομισματική πολιτική είναι ήδη μια αδύναμη μορφή μαζικού ελέγχου του μυαλού – θα μπορούσε η Lagarde να προσπαθεί να εκφράσει λεκτικά την ύπαρξη ενός νέου οικονομικού παραδείγματος πάνω στο οποίο θα αγκιστρώσει την επαγγελματική της τύχη;
Ήταν πάντα πρόθυμη να πει, καλά, ό,τι χρειαστεί, για την επιβίωσή της, ακόμη και όταν κάτι τέτοιο υπερβαίνει το επίπεδο των ικανοτήτων της.
Μια κληρονομιά ως επικεφαλής της ΕΚΤ που επέβλεπε την άνοδο του ευρώ ως πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου θα ήταν ένα κομψό φτερό στο καπέλο της.
Και αν ο Αρμαγεδδών δεν φτάσει ποτέ;
Θα είναι σε θέση να λάβει τα εύσημα γι’ αυτό που το απέτρεψε.
Η Lagarde —όπως και οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες— ταπεινώθηκε από την ξαφνική άνοδο του πληθωρισμού.
Όπως είπε ο Brad Setser, πρώην οικονομολόγος του προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τα πρόσφατα σχόλιά της αντικατοπτρίζουν την επιθυμία να τονίσει τους κινδύνους ως μια μορφή ελέγχου των ζημιών.
«Προέρχεται από την ανάγκη να είμαστε συγκρατημένοι», είπε.
Εάν η πολιτική της ΕΚΤ αποτύχει να οδηγήσει την Ευρώπη με ασφάλεια μέσω του παγκόσμιου οικονομικού κατακερματισμού, η Lagarde μπορεί να το πει άνετα, συγγνώμη, αλλά πάντα προειδοποιούσε ότι μπορεί.
Και τότε, ως συνήθως, θα βγει από την καταστροφή άψογη – σίγουρα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης