Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο γκουρού του σορταρίσματος Jim Chanos κατά Κίνας: Είναι σοβαρή οικονομική και γεωπολιτική απειλή για όλο τον πλανήτη

Ο γκουρού του σορταρίσματος Jim Chanos κατά Κίνας: Είναι σοβαρή οικονομική και γεωπολιτική απειλή για όλο τον πλανήτη
Ο Jim Chanos της Kynikos Associates είναι αενάως short έναντι της ελληνικής οικονομίας…
Την κινεζική οικονομία έθεσε για άλλη μία φορά στο στόχαστρό του ο γκουρού του σορταρίσματος, πρόεδρος της Chanos & Co, πρώην Kynikos Associates, Jim Chanos.
Ειδικότερα, ο Chanos, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρθηκε στην απειλή που συνιστά το Πεκίνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των ΗΠΑ.
Εμμονικά short για πάνω από μία δεκαετία σε ό,τι αφορά τη Χώρα του Δράκου, ο ιδρυτής της Kynikos Associates είπε πως, σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο του ασιατικού έθνους, «πάνω απ’ όλα είναι η αύξηση του ΑΕΠ, σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος», με μεγάλο μέρος των επενδύσεων που αυξάνουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να χρηματοδοτούνται από χρέος.
Ως παραδείγματα για την τεκμηρίωση των συλλογισμών του ο Chanos παρέθεσε τις υπερκατασκευές και τις πόλεις φαντάσματα που συναντά κανείς στην κινεζική ενδοχώρα.
Προσέθεσε δε πως «η αγορά ακινήτων της Κίνας έχει σοβαρές ρωγμές στα θεμέλιά της».
«Πιθανή λύση που θα επιτρέψει στην Κίνα να διατηρήσει ανέπαφο το μοντέλο της, το οποίο, όπως προειπώθηκε, βασίζεται στις επενδύσεις θα ήταν η μετατόπιση των δαπανών από την ακίνητη περιουσία και προς την άμυνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Chanos & Co., παλαιότερα γνωστή ως Kynikos Associates.
«Φυσικά, η αύξηση των αμυντικών δαπανών από την Κίνα δημιουργεί νέα ερωτήματα σχετικά την ασφάλεια στο θέατρο του Ειρηνικού».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Chanos είχε προγραμματιστεί να καταθέσει αυτοπροσώπως ενώπιον της επιτροπής της Βουλής στη Νέα Υόρκη, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός βουλευτής Mike Gallagher από το Ουισκόνσιν, είπε ότι η πτήση του επενδυτή δεν έγινε λόγω κακοκαιρίας.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής εξέφρασε επίσης τις δικές του ανησυχίες για τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κίνα, λέγοντας ότι οι εταιρείες της Wall Street μερικές φορές συμπεριφέρονται σαν να μην αποτελεί καθόλου απειλή.
«Η αλήθεια είναι ότι οι αμερικανικές συντάξεις και οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις δεν προστατεύονται.
Τους εξαπατούν», είπε ο Gallagher στην εναρκτήρια δήλωσή του.
«Η απάτη, τα ψεύτικα λογιστικά και τα ξεκάθαρα ψέματα είναι ενδημικά στο κομμουνιστικό σύστημα.
Η σύναψη επιχειρηματικής συμφωνίας με γενοκτονικά κομμουνιστικά καθεστώτα ως επιχειρηματικούς εταίρους δεν είναι συνταγή επιτυχίας.
Είναι μια συνταγή για συστημικό κίνδυνο».
Από τη μεριά του, ο Chanos σημείωσε ότι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί πως δεν καταλαβαίνει την Κίνα και «παρουσιάζεται ως απαισιόδοξος αρνητής».
«Παρότι οι short seller σαν εμένα μπορεί να μην είναι δημοφιλείς στη χορωδία των “ταύρων” στη Wall Street, εμείς είμαστε οι λευκοί ιππότες όταν πρόκειται για εντοπισμό οικονομικών ελλείψεων και απάτης», είπε.
Σύμφωνα με τον Chanos, από το 2010, ο S&P 500 έχει ξεπεράσει το ETF μετοχών της Κίνας κατά συντελεστή 8 σε σχετική βάση, ενώ σε απόλυτη βάση το ETF της Κίνας έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό ενώ ο δείκτης συνολικής απόδοσης S&P 500 έχει υπερπενταπλασιαστεί.

Ο χρυσός αιώνας της απάτης

Η πρόβλέψή του για την κατάρρευση του ενεργειακού γίγαντα Enron πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, συνέβαλε στο χτίσιμο της φήμης του όσο και της περιουσίας του.
Φημολογείται δε ότι από την κατάρρευση της γερμανικής Wirecard -την οποία είχε ξεκινήσει να σορτάρει ενάμιση χρόνο πριν- ο Chanos έβγαλε 100 εκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, για πάνω από μία πενταετία σορτάρει τις μετοχές της Tesla.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Tesla, δεν είναι κερδοφόρα, παρουσιάζει μεγάλη μόχλευση και βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό.
Όπως λέει η Tesla «καλύπτει τα αποτελέσματά της μέσω επιθετικής λογιστικής». Επιπλέον κάνει λόγο για «κουλτούρα εξαπάτησης», της εταιρείας καθώς πουλάει στους καταναλωτές την αυτόνομη οδήγηση η οποία «δεν υπάρχει».
Ο ίδιος o Chanos αρέσκεται να περιγράφει τον εαυτό του ως «οικονομικό ντετέκτιβ με έφεση στην αποκάλυψη της απάτης» ή ως «πρεζόνι της αποκάλυψης του οικονομικού εγκλήματος».
Το πρώην όνομα της εταιρείας του, Kynikos Associates προέρχεται από τους αρχαίους Κυνικούς φιλοσόφους.
Ως συγκριτικό του πλεονέκτημα προβάλλει το ότι μπορεί να αναγνωρίσει μια εταιρική καταστροφή πριν αυτή συμβεί, εν τη γενέσει της.
O ίδιος Chanos διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Yale (από το οποίο έχει αποφοιτήσει) την χρηματοοικονομική απάτη.
Στα μαθήματα που παραδίδει περιλαμβάνονται παραδείγμα από τον 17ο αιώνα αλλά σήμερα όπως λέει «ζούμε τη χρυσή εποχή της απάτης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης