Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παίζει με τη φωτιά ο Pashinyan: Αν ο Putin «πατήσει» το πόδι του στην Αρμενία, θα συλληφθεί - Δεν βασιζόμαστε πια στη Ρωσία

Παίζει με τη φωτιά ο Pashinyan: Αν ο Putin «πατήσει» το πόδι του στην Αρμενία, θα συλληφθεί - Δεν βασιζόμαστε πια στη Ρωσία
Το γαρ πολύ της θλίψεως…
Σε μια κίνηση που εύλογα θα ξεσηκώσει την οργή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση της Αρμενίας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Nicole Pashinyan ανακοίνωσε πως θα επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο δέχεται τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως δεσμευτικές.
Εάν το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Putin, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του σε αρμενικό έδαφος.
Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης στο κοινοβούλιο, ο Pashinyan δήλωσε: «Η κυβέρνηση έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης στο Κοινοβούλιο και το Καταστατικό της Ρώμης θα εγκριθεί με την υποστήριξη των βουλευτών μας σύμφωνα με το αίτημά μου.
Αυτό δεν σχετίζεται με τις σχέσεις Αρμενίας-Ρωσίας, αφορούν την ασφάλεια της Αρμενίας» είπε.
Υπενθυμίζεται πως το Καταστατικό της Ρώμης υπογράφηκε από την Αρμενία την 1η Οκτωβρίου 1999, ωστόσο έκτοτε αναμένει έγκριση στο κοινοβούλιο.
Στον αντίποδα, η Βραζιλία επανεξετάσει την απόφασή της να συμμετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) αποσύροντας την υπογραφή της στο Καταστατικό της Ρώμης.
Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ενσωματωθεί στο νομικό σύστημα της Βραζιλίας, αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ισχυρών, δεν το έχουν κάνει. γιατί δεν υπάρχει ισότητα στην εφαρμογή αυτού του μέσου σε διάφορες χώρες», τονίζει.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Putin

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαρτίου 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Putin ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη Maria Alekseyeva Lvova-Belova, Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.
Η Ρωσία, από την άλλη, δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και θεωρεί τις αποφάσεις του άκυρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σχολιάζοντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το σώμα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Θεωρούμε την ίδια τη διατύπωση του θέματος εξωφρενική και απαράδεκτη.
Η Ρωσία, καθώς και πολλά άλλα κράτη, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες για τη Ρωσία από νομική άποψη» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα ήθελα και θα μπορούσα να σας πω για αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε.
Ο Peskov δεν σχολίασε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει τις επισκέψεις του Putin σε χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ:
«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό το θέμα».

Δεν θεωρεί πλέον τη Ρωσία εγγυήτρια δύναμη της Αρμενίας

Το Ερεβάν, τα συμφέροντα του οποίου υπερασπίστηκε η Μόσχα κατά τη σύγκρουση στο Καραμπάχ, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά του, δήλωσε νωρίτερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nicole Pashinyan σε συνέντευξή του στο Politico.
«Η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Μόσχα, παρότι αυξάνονται οι φόβοι για μια επιστροφή σε ανοιχτή σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν» είπε.
Καθώς η ουκρανική σύγκρουση προχωρούσε, η Μόσχα προσπάθησε να αποφύγει τη διακοπή των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης