Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (γ.γ. ΟΗΕ): Προανήγγειλε συναντήσεις με Lavrov, Zelenskyy και Erdogan για την αναβίωση της συμφωνίας των σιτηρών

Guterres (γ.γ. ΟΗΕ): Προανήγγειλε συναντήσεις με Lavrov, Zelenskyy και Erdogan για την αναβίωση της συμφωνίας των σιτηρών
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, αν και δεν διευκρίνισε την ακριβή τους ημέρα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ανακοίνωσε σήμερα σε εκπροσώπους του τύπου ότι θα συναντήσει τον Recep Taypp Erdogan, τον Volodymyr Zelenskyy και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov την επόμενη εβδομάδα. στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα.
«Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσω την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Guterres στους δημοσιογράφους.
Παρόλα αυτά, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για το πότε θα συναντήσει τον Ουκρανό και τον Τούρκο πρόεδρο και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία σιτηρών τον Ιούλιο επειδή είπε ότι μέρη που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της «δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής», αναφερόμενη στην άρση των εμποδίων στις εξαγωγές λιπασμάτων και τη συμπερίληψη της κρατικής Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.
Η συμφωνία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2022 από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ, δημιουργώντας έναν ασφαλή διάδρομο μέσω της Μαύρης Θάλασσας για εξαγωγές από τρία ουκρανικά λιμάνια από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Έπαιξε καθοριστικό λόγο ώστε να συγκρατηθούν οι καλπάζουσες τιμές και να διευκολυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση αποκαθιστώντας τη ροή σιταριού, ηλιέλαιου, λιπασμάτων και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία -- έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.
Ενωμεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy θα παραστεί για πρώτη φορά αυτοπροσώπως στην παγκόσμια συγκέντρωση των ηγετών του κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης