Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Πολωνία και η Ουγγαρία βάζει «μπλόκο» στα ουκρανικά σιτηρά - Παράταση και μετά τις 15/9 παίρνει η απαγόρευση εισαγωγών

Μετά την Πολωνία και η Ουγγαρία βάζει «μπλόκο» στα ουκρανικά σιτηρά - Παράταση και μετά τις 15/9 παίρνει η απαγόρευση εισαγωγών
Συμφωνία της Ουγγαρίας με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία ώστε να απαγορεύσουν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών
Η Ουγγαρία συμφώνησε με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να απαγορεύσουν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ούτως ώστε να προστατεύσουν τις αγορές τους, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρατείνει την απαγόρευση αυτήν που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας σήμερα.
Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ είπε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ότι η άρση της απαγόρευσης θα ήταν επιθυμητή γιατί έτσι θα μειώνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής. «Ας είμαστε ξεκάθαροι – η επανάληψη των εισαγωγών από την Ουκρανία θα μειώσει τις τιμές των βασικών προϊόντων, θα μειώσει τον πληθωρισμό, κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον τομέα των εισαγωγών-εξαγωγών» φέρεται να είπε ο Ντένκοφ.
Την Τρίτη, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε το προσχέδιο μιας απόφασης για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων ουκρανικών προϊόντων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια της βουλγαρικής Βουλής.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση θα συνεχιστεί.
«Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη, εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δεν το κάνει (σ.σ. να παρατείνει την απαγόρευση), να υιοθετήσει μια νέα απαγόρευση εισαγωγών, σε έκτακτη συνεδρίαση» είπε ο υπουργός Γεωργίας Γιόζεφ Μπίρες. «Είδατε ήδη από τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ότι αυτές οι χώρες θα εφαρμόσουν μονομερείς περιορισμούς και, από αυτήν την άποψη, πρέπει να το κάνουμε και εμείς επειδή θα αυξηθεί η διαμετακόμιση (σιτηρών) μέσω της Σλοβακίας και αυτά τα σιτηρά μπορεί να παραμείνουν στη Σλοβακία», εξήγησε.
Το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας είπε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.
«Το σίγουρο είναι ότι αν δεν παραταθεί η απαγόρευση, έχουμε τις λύσεις για να προστατεύσουμε τους αγρότες μας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Η Ουκρανία εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τους «Διαδρόμους Αλληλεγγύης», τις εναλλακτικές διαδρομές μέσω της ΕΕ, για τις εξαγωγές των σιτηρών της, αφού η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αφορούσε την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια. Η Ρωσία λέει ότι θα επιστρέψει στη συμφωνία αυτή εάν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.
Ο Ίστβαν Νάγκι, ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Facebook ότι η νέα απαγόρευση θα ισχύσει για ευρύτερη γκάμα ουκρανικών προϊόντων. «Συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους μας στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία ότι αν δεν ληφθεί απόφαση για την παράταση του μορατόριουμ από τις Βρυξέλλες, τότε θα λάβουμε μέτρα η κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε.
Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε «προσωρινά, προληπτικά μέτρα» με τα οποία απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, όμως συνεχίστηκε η διαμετακόμιση αγροτικών προϊόντων που προορίζονταν για μη ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως στην Αφρική. Τα μέτρα αυτά λήγουν την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης