Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ φέρνουν τον όλεθρο πιο κοντά – Ξαφνικά ανάβουν το πράσινο φως για επιθέσεις Ουκρανών στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Οι ΗΠΑ φέρνουν τον όλεθρο πιο κοντά – Ξαφνικά ανάβουν το πράσινο φως για επιθέσεις Ουκρανών στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα
Οι Αμερικανοί υπερέβησαν την ύστατη κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει οι Ρώσοι – Μεγάλος κίνδυνος για άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Μία ολέθρια απόφαση έλαβαν οι ΗΠΑ, που φέρνουν πολύ κοντά το ενδεχόμενο μίας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία θα αποβεί μοιραία για ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για μία τραγική απόφαση, μία πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση που δικαιώνει τον Γάλλο πρώην πρόεδρο Nicolas Sarkozy, ο οποίος προειδοποίησε για το ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να στοχεύσει ή όχι σε ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, μια απόφαση που φέρνει την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα πιο κοντά σε πόλεμο…άνευ αντιπροσώπων.
Ο Blinken προέβη στο σχόλιο αυτό, αφού το ABC News ανέφερε ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση Biden να οπλίσει σύντομα την Ουκρανία με τα τακτικά πυραυλικά συστήματα του στρατού (ATACMS), τα οποία έχουν βεληνεκές έως και 305 χιλιόμετρα.

Απερίσκεπτος ο Blinken


Ενώ εμφανιζόταν στην εκπομπή «This Week» του ABC, ο Blinken ρωτήθηκε αν συναινεί στη χρήση των ATACMS από την Ουκρανία για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
«Όσον αφορά στις αποφάσεις στόχευσης, είναι δική τους απόφαση, όχι δική μας», απάντησε απερίσκεπτα ο Blinken.
Όταν ρωτήθηκε για τις αυξανόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία, ο Blinken ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν «ενθαρρύνουν» ούτε «συνεπικουρούν» τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο Economist ανέφερε πρόσφατα ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία χρησιμοποιούν συχνά πληροφορίες που προέρχονται από τη Δύση.

Επικίνδυνη υπέρβαση της κόκκινης γραμμής


Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η κυβέρνηση Biden ανησυχεί όλο και λιγότερο για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου από ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας.
Η αμερικανική κυβέρνηση προηγουμένως ανησυχούσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις στοχεύοντας μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν επίσης τις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά της παροχής στην Ουκρανία πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, καθώς η Μόσχα τους είχε αποκαλέσει στο παρελθόν «κόκκινη γραμμή», γράφει το antiwar.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο ABC, τα ATACMS σύντομα θα κατευθυνθούν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων Στρατού μεγάλου βεληνεκούς, ή αλλιώς ATACMS,
στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Όπως είπε Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στείλουν τα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι οι πύραυλοι είναι «στο τραπέζι» και πιθανόν να συμπεριληφθούν σε ένα επερχόμενο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.
Μπορεί να περάσουν μήνες πριν η Ουκρανία παραλάβει τους πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Ωστόσο, πιεζόμενος να απαντήσει για το θέμα από το ABC News, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby είπε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.
«Δεν υπάρχει απόφαση για τα ATACMS αυτή τη στιγμή», είπε ο Kirby.
Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση είχε απορρίψει τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy για τα όπλα, ακόμη και αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έστειλαν παρόμοιους πυραύλους Storm Shadow, λόγω ανησυχιών τόσο για την κλιμάκωση με τη Ρωσία όσο και για τη διατήρηση των αποθεμάτων της ίδιας της Αμερικής.

Μετά από ένα χρόνο, η στρατηγική των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα φέρει νίκη ή αδιέξοδο;

Τον Ιούλιο του 2022, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan είχε πει ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να αναλάβουν ρίσκο», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η αποστολή των ATACMS θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες που ο πρόεδρος είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παράσχει.
Ένας από αυτούς είναι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS, που έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, επειδή πιστεύει ότι ενώ βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, ένας άλλος βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια περίσταση όπου κατευθυνόμαστε προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», είχε πει στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν.
Ένα χρόνο αργότερα στο ίδιο φόρουμ, ο Sullivan ήταν λιγότερο επιφυλακτικός.
«Το αν τελικά θα δώσουμε ή όχι τα ATACMS θα είναι απόφαση του προέδρου.
Μίλησε με τον πρόεδρο Zelensky γι' αυτό. Συνεχίζουν να έχουν αυτή τη συνομιλία», είπε τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση Biden έχει υιοθετήσει μια σταδιακή αυξητική προσέγγιση με τα είδη όπλων που στέλνει στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Παρατηρείται έτσι μία αυξητική τάση στην αποστολή φορητών εκτοξευτών, εξελιγμένων όπλων αεράμυνας και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Επίσης ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις της, στέλνει άρματα μάχης Abrams ή σε εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά F-16.
Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν ανεπιτυχώς να διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας στη συνεχιζόμενη αντεπίθεσή τους, η πολιτική πίεση στην Ουάσιγκτον για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας έχει αυξηθεί - μαζί με την επιθυμία μεγαλύτερης προόδου στο πεδίο της μάχης.
Εξάλλου οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχουν περισσότερα ATACMS στο απόθεμά τους από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, είπαν οι δύο αξιωματούχοι στο ABC News.
Τα ATACMS διατίθενται σε διάφορες μορφές, από πυραύλους με μεγάλες εκρηκτικές κεφαλές έως εκδόσεις πυρομαχικών διασποράς κατά προσωπικού που ρίχνουν εκατοντάδες βόμβες σε στόχους.

Ρωσία: Άμεσα και συντριπτικά αντίποινα

Η απάντηση της Ρωσίας στις πιθανές παραδόσεις των αμερικανικών πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία δεν θα αργήσει να έρθει, δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να παράσχει στις μαριονέτες της πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, καθώς και UAV πολλαπλών χρήσεων MQ-1C Grey Eagle και MQ-9 Reaper.
Προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν τα κατάλληλα αντίποινα.
Γνωρίζετε καλά ότι η αποδυναμωμένη δυτική πολεμική μηχανή δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την επιτυχία του ρωσικού στρατού στη ζώνη ειδικής επιχείρησης», είπε στην 1054η σύνοδο ολομέλειας του Φόρουμ του ΟΑΣΕ για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια.
Ο Gavrilov σημείωσε επίσης ότι οι «μανιακές προσπάθειες» ορισμένων δυτικών χωρών μελών του ΟΑΣΕ να απομονώσουν τη Ρωσία «είναι μάταιες και θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους».

Το ΝΑΤΟ ψάχνει συνεχώς εχθρούς

Δριμεία επίθεση στο ΝΑΤΟ με αφορμή την τεράστια στρατιωτική άσκηση «Steadfast Defender» που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024 σε Γερμανία, Πολωνία και Βαλτική και που θα είναι από τις μεγαλύτερες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη, εξαπολύει η Ρωσία, η οποία κατηγορεί τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι ψάχνει συνεχώς εχθρούς για να δικαιολογεί την ύπαρξη του.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova υποστήριξε ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα μετατρέπουν μια ειρηνική περιοχή σε τόπο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.
«Ένα ακόμα παράδειγμα της λεγόμενης περίεργης συμπεριφοράς είναι όταν η άλλοτε ειρηνική Βαλτική Θάλασσα, μέσω των προσπαθειών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, μετατρέπεται σε μια άλλη περιοχή γεωπολιτικής αντιπαράθεσης» υποστήριξε η Zakharova, τονίζοντας ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα «επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας επιθετικός στρατιωτικός οργανισμός» που «ψάχνει συνεχώς εχθρούς για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης