Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα... δικαστήρια ο προεκλογικός αγώνας των ΗΠΑ - Το παρασκήνιο της μομφής σε Biden, οι πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς

Στα... δικαστήρια ο προεκλογικός αγώνας των ΗΠΑ - Το παρασκήνιο της μομφής σε Biden, οι πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Οι Ρεπουμπλικάνοι ερευνούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Hunter Biden εδώ και χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Σε ρυθμούς... δικαιοσύνης θα κινηθεί, όπως όλα δείχνουν ο προεκλογικός αγώνας για την προεδρεία των ΗΠΑ, αφού μετά την παραπομπή Donald Trump, ενός εκ των βασικών διεκδικητών του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, δήλωσε σήμερα ότι θα συντονίσει τρεις επιτροπές του Κογκρέσου ώστε να ξεκινήσουν έρευνα παραπομπής κατά του προέδρου Joe Biden σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν τραπεζικά αρχεία και άλλα έγγραφα από τον πρόεδρο και τον γιο του Hunter Biden.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ερευνούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Hunter Biden εδώ και χρόνια και ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας επιδιώκει επίσης ποινικές κατηγορίες για φόρους και πυροβόλα όπλα.
Σύμφωνα με τον McCarthy, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βρει στοιχεία για τηλεφωνήματα, μεταφορές χρημάτων και άλλη δραστηριότητα που «σχηματίζει μια εικόνα μιας κουλτούρας διαφθοράς» στην οικογένεια του Biden.
Δεν ανέφερε όμως κανένα στοιχείο για τους χειρισμούς από τον ίδιο τον Biden.
Ο McCarthy είπε ότι κινήθηκε για να ενισχύσει την ικανότητα των ερευνητών να λαμβάνουν πληροφορίες, όχι να φτάσουν σε ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα.
"Αυτό είναι το μόνο που κάνουμε. Η Αμερική χρειάζεται τις απαντήσεις", είπε στους δημοσιογράφους.
Θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους χωρίς ψήφο από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως έγινε πριν από την πρώτη παραπομπή του Trump.
Μια τέτοια ψηφοφορία δεν απαιτείται, αλλά μπορεί να προσθέσει νομιμότητα στην προσπάθεια.

Αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς

Οι Δημοκρατικοί επέκριναν την έρευνα ως μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η προσοχή από τους αγώνες των Ρεπουμπλικανών να κυβερνήσουν, καθώς και τα νομικά δεινά του Trump, ο οποίος αντιμετωπίζει τέσσερις διαφορετικές ποινικές κατηγορίες ενώ διεκδικεί την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός του το 2024 για να αντιμετωπίσει τον Biden.
«Αυτή η παραπομπή είναι το λαμπρό παράδειγμα του Kevin McCarthy για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από το γεγονός ότι το GOP δεν μπορεί καν να εγκρίνει νομοσχέδια για να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, Pramila Jayapal.
Αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν πει ότι δεν θα ψήφιζαν νομοσχέδια δαπανών για να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης χωρίς έρευνα για παραπομπή.
Εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει αυτούς τους λογαριασμούς δαπανών μέχρι την έναρξη του νέου οικονομικού έτους την 1η Οκτωβρίου, μεγάλα τμήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα πρέπει να κλείσουν.
Ένας Ρεπουμπλικάνος που προηγουμένως ήταν δύσπιστος για την παραπομπή, ο Ken Buck, είπε ότι η απόφαση του McCarthy να επιτρέψει στις επιτροπές Δικαιοσύνης, Εποπτείας και Τρόπων και Μέσων να συνεχίσουν μια έρευνα παραπομπής θα αποτρέψει ολόκληρη την αίθουσα από το να παραλύσει.
«Το Σώμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις δαπάνες», είπε.
Οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσης του Biden από το αξίωμα είναι απίθανο να πετύχει.
Ακόμη και αν η Βουλή ψηφίσει για την παραπομπή του Biden, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει σε μια επόμενη δίκη στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, όπου απαιτείται η ψήφος των δύο τρίτων για την καταδίκη.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer χαρακτήρισε την έρευνα για την παραπομπή «παράλογη».

Οι «περιπέτειες» Trump

Ο Trump είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει παραπεμφθεί δύο φορές.
Το 2019, η Βουλή κατηγόρησε τον Trump για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου, αφού ζήτησε από την Ουκρανία να ερευνήσει τον Biden και τον γιο του για αβάσιμες κατηγορίες διαφθοράς.
Το 2021, η Βουλή παρέπεμψε τον Trump με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τους υποστηρικτές του.
Αθωώθηκε και τις δύο φορές στη Γερουσία.
Ο Trump αρνήθηκε την αδικοπραγία και παρουσίασε και τις δύο προσπάθειες ως πολιτικό «κυνήγι μαγισσών». Έχει πιέσει τους Ρεπουμπλικάνους να παραπέμψουν τον Biden.
Εκτός από τον Trump, μόνο δύο άλλοι πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί: ο Bill Clinton το 1998 και ο Andrew Johnson το 1868.
Ο Richard Nixon παραιτήθηκε το 1974 καθώς αντιμετώπιζε ψηφοφορία για παραπομπή.
«Ο πήχης για την παραπομπή φαίνεται να είναι όλο και χαμηλότερος κάθε χρόνο», δήλωσε η Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lisa Murkowski.

Οι πιέσεις στον McCarthy

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο McCarthy ήταν αβέβαιος για μήνες σχετικά με τη χρησιμότητα της έναρξης έρευνας για την παραπομπή του Joe Biden και τους ισχυρισμούς που τον συνδέουν με τις επιχειρηματικές υποθέσεις του γιου του Hunter.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής γνώριζε ότι θα ήταν ένα επικίνδυνο πολιτικό στοίχημα καθώς και μια άμεση νομική αμφισβήτηση για τον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αλλά το πρωί της Τρίτης, ο McCarthy έκανε τελικά την κίνησή του, υπό τη μεγάλη πίεση του πρώην προέδρου Donald Trumo —ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές— και των συμμάχων του στο Καπιτώλιο.
Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν πήρε την απόφαση «επιπόλαια», αλλά επέμεινε ότι η έρευνα ήταν απαραίτητη υπό το φως των ισχυρισμών περί «κουλτούρας διαφθοράς» στην καρδιά του Λευκού Οίκου, λόγω της φερόμενης συμμετοχής του προέδρου στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του Hunter Biden.
«Ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει ότι τα δημόσια αξιώματα δεν πωλούνται και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει τις ενέργειες μιας πολιτικά συνδεδεμένης οικογένειας», είπε ο McCarthy σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του.

«Αδύναμη» η υπόθεση

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί και ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι η υπόθεση για την έναρξη έρευνας παραπομπής μπορεί να είναι από τις πιο αδύναμες που έχουν υπάρξει ποτέ εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου.
Ενώ οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι βρήκαν αρκετά για να κατηγορήσουν τον Hunter Biden σε υπόθεση φορολογίας και πυροβόλων όπλων αυτόν τον μήνα, δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει σε καμία από τις άλλες επιχειρηματικές υποθέσεις του γιου του.
Ωστόσο, η κίνηση του Προέδρου μπορεί να αφορά τόσο τη διατήρηση της δικής του πολιτικής εξουσίας όσο και την ουσία της υπόθεσης.
Ο McCarthy αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τη δεξιά πλευρά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτή της Georgia, Marjorie Taylor Greene. Ορισμένοι είχαν επίσης απειλήσει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση ήδη από τον επόμενο μήνα ή ακόμη και να εκδιώξουν τον McCarthy από τη θέση του, εάν αποτύγχανε να προχωρήσει σε μια έρευνα παραπομπής.
«Ο McCarthy έπρεπε να το κάνει αυτό για το συνέδριό του - και να διατηρήσει τη δουλειά του», είπε ένας κορυφαίος πρώην βουλευτής του GOP και στέλεχος του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης