Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Κυβερνητικός ανασχηματισμός με ρεκόρ γυναικών σε υπουργικές θέσεις

Ιαπωνία: Κυβερνητικός ανασχηματισμός με ρεκόρ γυναικών σε υπουργικές θέσεις
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Fumio Kishida κινδυνεύει πέσει κάτω από το 30%
Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης του προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που υπάρχει κατά του κυβερνητικού σχήματος, η δημοτικότητα του οποίου κινδυνεύει να πέσει ακόμα και κάτω του 30%.
Αν και ο Kishida διατήρησε στη θέση τον υπουργό Οικονομικών Shunichi Suzuki, η οικονομία συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένος ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος του.
Ο Kishida ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μεγάλο πακέτο που θα επικεντρωθεί στην χαλάρωση της πίεσης που ασκεί ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, και ιδιαίτερα οι αυξήσεις στα καύσιμα, στα νοικοκυριά, ενώ διεμήνυσε πως η αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης θα είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Για αυτό το λόγο δεσμεύτηκε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών στα καύσιμα.

Γυναίκα η υπουργός Εξωτερικών

Πάντως, μια μεγάλη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα είναι η τοποθέτηση της 70χρονης Yoko Kamikawa στη θέση της υπουργού Εξωτερικών.
Η Kamikawa, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα σε αυτήν την θέση από το 2004, θα αντικαταστήσει τον Yoshimasa Hayashi.
Η Yoko Kamikawa είναι μια από τις πέντε γυναίκες που αναλαμβάνουν υπουργικά χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση, αριθμός που είναι ρεκόρ στην πολιτική ιστορία της Ιαπωνίας (στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα υπήρχαν δύο γυναίκες).
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 19 υπουργούς.
Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο Minoru Kihara, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον πρώην πρωθυπουργό Yoshihide Suga.

Αλλαγές με το βλέμμα στις εσωκομματικές εκλογές

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στην Ιαπωνία – ο δεύτερος από τον Οκτώβριο του 2021, όταν και ανέλαβε ο Kishida – σχετίζεται άμεσα με τις εσωκομματικές εκλογές στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα που είναι προγραμματισμένες για το 2024.
Ο Kishida, ο οποίος θέλει να επανεκλεγεί στην προεδρία για να διατηρήσει και την πρωθυπουργία, προσπαθεί με αυτήν την κίνηση να δώσει ώθηση στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αλλά και στη δημοτικότητα του.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση να δώσει περισσότερες υπουργικές θέσεις σε γυναίκες, αλλά και η δέσμευση για ένα νέο οικονομικό πακέτο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα καύσιμα, κάτι που μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει συμβεί.
Η θητεία του Kishida στην προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν και θα αναζητήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης