Τελευταία Νέα
Διεθνή

BP: Επενδυτικό πρόγραμμα «μαμούθ» στη Γερμανία - Θα «ρίξει» 11 δισ. δολ. για την ενεργειακή μετάβαση

BP: Επενδυτικό πρόγραμμα «μαμούθ» στη Γερμανία - Θα «ρίξει» 11 δισ. δολ. για την ενεργειακή μετάβαση
Στις νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται και 678 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει η BP μετά το διαγωνισμό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Σχετικά Άρθρα
Επενδύσεις έως και 10 δισ. ευρώ (10,7 δισ. δολ.) σε καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, ετοιμάζει για τη Γερμανία, η BP, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για την ενεργειακή μετάβαση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας έχει ορίζοντα έως το τέλος της δεκαετίας.
Η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες στοχεύει η BP να αναπτύξει σε κλίμακα τη στρατηγική της για τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας για τη Γερμανία βρίσκονται τα σχέδια για την επέκταση του τοπικού δικτύου ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της BP, την απαλλαγή των διυλιστηρίων της από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Η εταιρεία μελετά, επίσης, έναν τοπικό κόμβο για την εισαγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
«Μιλάμε για διυλιστήρια, μιλάμε για το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων στη Γερμανία, μιλάμε για υφιστάμενες επιχειρηματικές σχέσεις, για ισχυρά εμπορικά σήματα», δήλωσε στο Reuters ο Patrick Wendeler, ο οποίος προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου της BP Europe. «Όλα αυτά είναι εξαιρετικά πλεονεκτήματα στα οποία μπορούμε να βασιστούμε και τα οποία δεν έχουν άλλοι σε αυτή τη μορφή. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα».

Η ενεργειακή μετάβαση της BP

Τα 10 δισ. ευρώ είναι νέες επενδύσεις, στις οποίες ωστόσο περιλαμβάνεται η πληρωμή 678 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει η BP μετά την ανάθεση τον Ιούλιο δύο αδειών στην πρόσφατη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων της Γερμανίας.
Η BP σχεδιάζει να δαπανήσει 55 έως 65 δισ. δολάρια για τις νέες μεταβατικές επιχειρήσεις της μεταξύ 2023 και 2030, όταν το ποσό θα είναι ίσο με τις επενδύσεις της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney, ο οποίος παραιτήθηκε αργά την Τρίτη σε μια αιφνιδιαστική κίνηση επειδή δεν αποκάλυψε πλήρως λεπτομέρειες για προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους του στο παρελθόν, δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ότι δεν θα μειώσει περαιτέρω τη στρατηγική του για την ενεργειακή μετάβαση, αφού παραχώρησε κάποιο έδαφος νωρίτερα φέτος.
Η κλίμακα των επενδύσεων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν την οικονομική δύναμη των πετρελαϊκών εταιρειών.
Η BP δραστηριοποιείται στη Γερμανία για περισσότερο από έναν αιώνα μέσω προγενέστερων εταιρειών και απασχολεί εκεί περίπου 4.000 άτομα, περίπου το 6% του συνόλου της.
Ο Wendeler δήλωσε ότι θα υπάρξουν τομείς στους οποίους η BP θα φέρει νέα τεχνογνωσία ή θα διατηρήσει την υπάρχουσα, αρνούμενος να πει αν το εργατικό δυναμικό θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα των επενδύσεων.
Η BP άνοιξε πρόσφατα ένα νέο γραφείο στο Αμβούργο, το οποίο θα επιβλέπει την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. «Και θα έχουμε τομείς όπου θα εδραιώσουμε, επειδή το υπάρχον ενεργειακό σύστημα είναι ένα σύστημα που μειώνεται έντονα», είπε, προσθέτοντας ότι η δυναμικότητα αργού πετρελαίου στη Γερμανία θα μειωθεί περαιτέρω.
Η BP διαθέτει δύο διυλιστήρια στη Γερμανία -το Λίνγκεν και το Γκελζενκίρχεν- καθώς και την Aral, το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων της Γερμανίας. Παρέχει επίσης περισσότερα από 1.700 σημεία γρήγορης φόρτωσης ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία μέσω της μάρκας Aral.

Ο διαγωνισμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η ανάθεση της BP στον διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Γερμανίας μαζί με την TotalEnergies έγινε πρωτοσέλιδο, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κέρδισαν τις κατεστημένες εταιρείες όπως η RWE και η Orsted.
Η BP θα χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια κυρίως για να ικανοποιήσει τη δική της ζήτηση στη Γερμανία.
Οι αντίπαλοι πλειοδότες, συμπεριλαμβανομένης της Shell της Orsted και της RWE, αμφισβήτησαν την οικονομική λογική πίσω από την προσφορά της BP, η οποία λέει ότι θα αποφέρει αποδόσεις 6%-8%.
Η RWE, η οποία η ίδια σχεδιάζει να δαπανήσει 15 δισ. ευρώ στη Γερμανία μέχρι το 2030, εγκατέλειψε την κούρσα επειδή είπε ότι η προσφορά είχε φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.
Ο Looney είχε υπερασπιστεί την προσφορά για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, λέγοντας ότι ανέμενε ισχυρή ζήτηση για καθαρή ενέργεια. «Τα πράσινα ηλεκτρόνια θα είναι σπάνια στη δεκαετία του 2030. Και με τον όρο σπάνια εννοούμε ότι θα είναι ακριβά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης