Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεκτονική αλλαγή στην αγορά λιθίου - Βρέθηκε κοίτασμα αξίας 1,5 τρισ. δολ. στη Νεβάδα

Τεκτονική αλλαγή στην αγορά λιθίου - Βρέθηκε κοίτασμα αξίας 1,5 τρισ. δολ. στη Νεβάδα
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την προμήθεια του κρίσιμου μετάλλου από τη Δύση - και θα μπορούσαν ακόμη και να αλλάξουν το γεωπολιτικό παιχνίδι με την Κίνα
Ένα αρχαίο υπερηφαίστειο κατά μήκος των συνόρων Νεβάδα-Όρεγκον περιέχει αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την προμήθεια του κρίσιμου μετάλλου από τη Δύση - και θα μπορούσαν ακόμη και να αλλάξουν το γεωπολιτικό παιχνίδι με την Κίνα.
Ερευνητές από το Lithium Americas Corporation, το GNS Science και το Oregon State University δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal for Science Advances στις 31 Αυγούστου.
sciadv.adh8183-f2.jpg

Βρήκαν την McDermitt Caldera, μια καλντέρα μήκους 28 μιλίων και πλάτους 22 μιλίων, στα σύνορα Νεβάδα-Όρεγκον, η οποία περιέχει περίπου 20 έως 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιθίου – αριθμός που ξεπερνά τα κοιτάσματα στην Αυστραλία και τη Χιλή.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Anouk Borst, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο KU Leuven και στο Βασιλικό Μουσείο για την Κεντρική Αφρική στο Tervuren, στο Βέλγιο, ο οποίος είπε στο Chemistry World ότι το κοίτασμα McDermitt Caldera «θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του λιθίου παγκοσμίως, όσον αφορά την τιμή και την ασφάλεια της προσφοράς και της γεωπολιτικής».
Στοιχεία από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρουσιάστηκαν από τον Visual Capitalist Bruno Venditti, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με τον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή λιθίου.
Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα.
2023-06-12_15-02-56.jpg
Τα αποθέματα

Οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο ένα ορυχείο λιθίου παραγωγής - το Silver Peak - στη Νεβάδα (περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Λας Βέγκας και Κάρσον Σίτι) - ενώ η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται λόγω της αναγκαστικής από την κυβέρνηση μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Τον Ιούλιο η Exxon Mobil βρισκόταν στα αρχικά στάδια για να γίνει πιθανώς «βασιλιάς λιθίου».
Ο Thomas Benson, γεωλόγος της Lithium Americas Corporation και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, αναμένει ότι οι εργασίες εξόρυξης στην Καλντέρα McDermitt θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2026.

2023-06-12_15-00-29.jpg
Οι τιμές του λιθίου έχουν απίστευτη πορεία από την εποχή του Civid.
Οι τιμές ανθρακικού λιθίου για μπαταρίες στην Κίνα ήταν στα 5.850 δολάρια ανά τόνο το καλοκαίρι του 2020 και εκτινάχθηκαν έως και +1.200% μέχρι το ανώτατο όριο των 80.000 δολαρίων στις αρχές του 2022.
Οι τιμές έκτοτε κατέρρευσαν στα 30.000 δολάρια.
Η Daily Mail επεσήμανε ότι «από το 2022, η μέση τιμή ανθρακικού λιθίου ποιότητας μπαταρίας ήταν 37.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, που σημαίνει ότι το ηφαίστειο δυνητικά διαθέτει πολύτιμο μέταλλο αξίας 1,48 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Το McDermitt Caldera τοποθετεί τη Νεβάδα ως πιθανώς το επίκεντρο της «πράσινης ενέργειας του λευκού χρυσού» εν μέσω μιας τεράστιας ώθησης από την κυβέρνηση Biden.
Snag_b24418d.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης