Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Επιβεβαιώνει τη σύλληψη ενός Σουηδού που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ιράν: Επιβεβαιώνει τη σύλληψη ενός Σουηδού που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Floderus, ο οποίος εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, φέρεται να συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Απρίλιο του 2022
Οι αρχές του Ιράν επιβεβαίωσαν σήμερα (12/9) την σύλληψη ενός Σουηδού πολίτη που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύοντας μάλιστα, ότι η υπόθεσή του θα σταλεί σύντομα στο δικαστήριο.
«Η έρευνα ολοκληρώνεται και η υπόθεση θα σταλεί στο αρμόδιο δικαστήριο τις επόμενες ημέρες με την τελική απόφαση της εισαγγελίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος του Ιράν Massoud Setayeshi.
Ο Setayeshi, αν και δεν ανέφερε το όνομα του Σουηδού πολίτη, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι κατηγορείται για διάπραξη εγκλημάτων σε ιρανικό έδαφος.
Η είδηση βγήκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα μέσω ρεπορτάζ των New York Times, που ανέφεραν πως ο Σουηδός Johan Floderus κρατείται σε ιρανικές φυλακές για πάνω από 500 μέρες.
Από την πλευρά του, ο Josep Borrell, επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, επιβεβαίωσε με την σειρά του τη σύλληψη του Φλόντερους, λέγοντας ότι εργάζεται «ασταμάτητα» για να τον απελευθερώσει και θα συνεχίσει να πιέζει για την απελευθέρωσή του.
Ο Floderus, ο οποίος εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, φέρεται να συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Απρίλιο του 2022, ενώ βρισκόταν σε ιδιωτικό ταξίδι στο Ιράν.
Η είδηση ​​της κράτησης προκάλεσε αντιδράσεις από τα αξιωματούχους της ΕΕ, που επέκριναν την απόφαση να κρατηθεί μυστική η κράτησή του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έκτοτε, η οικογένεια του Floderus ξεκίνησε μία εκστρατεία υποστήριξής του και κατήγγειλε τις απάνθρωπες συνθήκες που υφίσταται στη διαβόητη φυλακή Evin του Ιράν — συμπεριλαμβανομένης της σπάνιας επαφής με την οικογένειά του, της παρατεταμένης απομόνωσης και των σπάνιων τηλεφωνημάτων.
Σημειώνεται ότι το Ιράν επιδιώκει να επιτύχει μία συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Σουηδία.
Στη σχετική συμφωνία — η οποία αμφισβητήθηκε από το Σουηδικό Εφετείο — το Ιράν ήθελε τον κρατούμενο Ιρανό αξιωματούχο Hamid Nouri με αντάλλαγμα τον Floderus.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης