Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ιταλικές τράπεζες αντεπιτίθενται: Αντισυνταγματικός ο φόρος επί των κερδών

Οι ιταλικές τράπεζες αντεπιτίθενται: Αντισυνταγματικός ο φόρος επί των κερδών
Η ιταλική ένωση τραπεζών ζητά να εκπίπτει ο φόρος…
Τις προτάσεις της παρουσίασε η ιταλική ένωση τραπεζών… μετά την απόφαση της κυβέρνησης Meloni για την επιβολή φόρου επί των υποτιθέμενων υπερκερδών, που βύθισε τις μετοχές των εκεί χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Υπενθυμίζεται πως η κυβερνητική απόφαση προβλέπει έκτακτο φόρο με συντελεστή 40% επί της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου που καταγράφηκε το 2022, αν υπερβαίνει αυτό που επιτεύχθηκε το 2021 κατά τουλάχιστον 5% - αλλά και το 2023 αν υπερβαίνει το περιθώριο επιτοκίου του 2022 κατά τουλάχιστον 10%.
Η έκτακτη και εφάπαξ φορολόγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο του 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών.
Ωστόσο, η ιταλική ένωση τραπεζών ζητά να εκπίπτει ο φόρος και να «εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματα (επιτοκιακό περιθώριο) και περιουσιακά στοιχεία (στοιχεία στα οποία υπολογίζεται το μέγιστο φορολογικό ανώτατο όριο) όπως τα κρατικά ομόλογα».
Ειδικότερα, πέρα από τα παραπάνω, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Giovanni Sabbatini, η αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου επί του οποίου υπολογίζεται ο φόρος, «δεν αποτελείται μόνο από τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, αλλά και από αποδόσεις επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα των οποίων η αποζημίωση δεν καθορίζεται από τις τράπεζες».
«Η υποστήριξη των τραπεζών στην τοποθέτηση τίτλων δημόσιου χρέους παίζει θεμελιώδη ρόλο» προσθέτει ο Sabatini.
Σύμφωνα με το υπόμνημα που παρουσίασε η ένωση ιταλικών τραπεζών, ο νέος νόμος παράγει αναδρομικά αποτελέσματα, καθώς αναφέρεται σε ολοκληρωμένες (2021 και 2022) ή σε συνεχείς (2023) περιόδους, γεγονός που «επηρεάζει την ασφάλεια δικαίου», σε αντίθεση με τις αρχές της βεβαιότητας, της μη αναδρομικότητας και του προγραμματισμού.
Ως εκ τούτου, αναφερόμενος στο προηγούμενο επεισόδιο του Robin Tax, όπου «το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την προσαύξηση IRES στον ενεργειακό τομέα ως παράλογη και ως εκ τούτου αντισυνταγματική», ο Sabatini εγείρει επίσης αμφιβολίες για τη συνταγματική συμβατότητα του φόρου στις τράπεζες.
«Πιθανά προφίλ ασυμβατότητας με κοινοτικούς κανονισμούς σχετίζονται με το άρθρο 42 του Συντάγματος, λόγω προσβολής δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, δεδομένου του απαλλοτριωτικού χαρακτήρα του μέτρου επί της περιουσίας μιας εταιρείας» διευκρινίζει ο διευθυντής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης