Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Αυτοκαταστρέφεται η Δύση - Κανένα θέμα με ρούβλι - Πολιτική η δίωξη του Trump

Putin: Αυτοκαταστρέφεται η Δύση - Κανένα θέμα με ρούβλι - Πολιτική η δίωξη του Trump
Καμία αλλαγή για τη Ρωσία όποιος και αν βγει πρόεδρος στις ΗΠΑ υποστήριξε ο Putin
(upd9) Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Vladivostok ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, επισημαίνοντας πως η Δύση καταστρέφει με τα ίδια της τα χέρια το σύστημα εμπορικών και οικονομικών σχέσεων που αυτή εν πολλοίς δημιούργησε.
«Βλέπουμε πώς η παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κυρίως δυτικές, φυσικά, με τα χέρια τους καταστρέφουν το χρηματοπιστωτικό, εμπορικό και οικονομικό σύστημα.
Πρόκειται για σχέσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν και έχτισαν με πολλούς τρόπους» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως σε αυτό το πλαίσιο, έχει αρχίσει να διευρύνεται και να αυξάνει ο χώρος για επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα σε κράτη που δεν υπόκεινται σε κάποια εξωτερική πίεση, αλλά ακολουθούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.
«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα τέτοια κράτη σε διάφορες περιοχές του κόσμου» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Καμία αλλαγή όποιος και να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ερωτηθείς για το τι περιμένει από τις εκλογές στις ΗΠΑ το 2024 ο Putin είπε ότι όποιος και να βγει πρόεδρος, δεν πρόκειται να επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς τη Ρωσία.
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως εχθρό υπογράμμισε ο Putin, παρόλο που όπως είπε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα προτιμούσαν να έχουν αξιοπρεπείς επιχειρηματικές σχέσεις.

Τι είπε για Trump

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται σχετικά με τη σχέση του Donald Trump με τη Ρωσία, ο Putin είπε ότι πρόκειται για ανοησίες και βλακείες, υποστηρίζοντας πως ο Trump ήταν αυτός που επέβαλλε τις περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσίας.
Επίσης, ο Putin υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν έρθει αντιμέτωπες με τα εσωτερικά τους προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως όλες αυτές οι δικαστικές περιπέτειες του Trump κάνουν καλό στη Ρωσία, διότι αποκαλύπτουν πόσο σάπιο είναι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.
«Είναι μια δίωξη με πολιτικά κίνητρα κατά του ενός υποψηφίου...
Και αυτό δείχνει ποιον πολεμάμε... όπως έλεγαν επί Σοβιετικής εποχής: «το κτηνώδες πρόσωπο του αμερικανικού καπιταλισμού».
Οι σημερινές Αρχές κατευθύνουν την αμερικανική κοινωνία προς ένα αντιρωσικό πνεύμα.
Το έχουν ήδη κάνει και πλέον είναι δύσκολο να αλλάξουν κατεύθυνση» είπε ο Putin.

Για Ουκρανία

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως εάν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, τότε όπως υποστήριξε, «ας ακυρώσουν το διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία».
«Η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα, οι απώλειες του είναι μεγάλες.
Η Ουκρανία έχει χάσει 71.500 ανθρώπους από την έναρξη της αντεπίθεσης» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως οι παραδόσεις νέων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών διασποράς και των οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν πρόκειται να επηρεάσουν την κατάσταση στο μέτωπο.

Είναι αναγκασμένο το Κίεβο να συνεχίσει

Όπως είπε ο Putin, το Κίεβο είναι αναγκασμένο να συνεχίσει τον πόλεμο διότι σε διαφορετική κατάσταση θα πρέπει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση στο λαό για την κατάσταση της χώρας.
«Κανείς στην Ουκρανία δεν θέλει την ειρήνη.
Εάν σταματήσει ο πόλεμος, θα πρέπει να απαντήσουν στο λαό τι συμβαίνει στην οικονομία και στην κοινωνία.
Αλλά δεν υπάρχει τίποτα να δείξουν.
Αμφιβάλλω εάν μετά το τέλος των εχθροπραξιών, θα υπάρξει κάποιο είδος αποκατάστασης της ουκρανικής οικονομίας»  τόνισε ο Putin.

Τεράστια η δυναμική επενδύσεων στην Άπω Ανατολή

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη δυναμική επενδύσεων που υπάρχει για την περιοχή της Άπω Ανατολής, η οποία όπως είπε, είναι τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο της εθνικής, ενώ τόνισε πως η ανάπτυξη αυτής της ρωσικής περιοχής είναι προτεραιότητα για ολόκληρο τον 21ο αιώνα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Putin έδωσε εντολή στην κυβέρνηση έτσι ώστε να συμπεριλάβει τμήμα της Άπω Ανατολής στη στρατηγική γεωλογικής εξερεύνησης της Ρωσίας.
«Το υπέδαφος στην Άπω Ανατολή έχει διερευνηθεί μόνο κατά 35%.
Επομένως υπάρχει η πιθανότητα πολλαπλής ανάπτυξης στις εξορυκτικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων πρώτων υλών» , επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως έχουν υπογραφεί επενδυτικές συμφωνίες ύψους 7,7 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων για έργα στην Άπω Ανατολή.
Επίσης, σημείωσε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί 125.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή καθώς και ότι έχουν αρχίσει να λειτουργούν περίπου 700 νέες επιχειρήσεις, ανάμεσα τους μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αερίου στον κόσμο.

Δίκτυο αγωγών και μετακινήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Putin στην ανάγκη να συνδεθούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Power of Siberia και Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok και να συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο σύστημα, ενώ υπογράμμισε πως η παραγωγή LNG στη ρωσική Αρκτική θα τριπλασιαστεί, σε 64 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
«Είναι ασφαλέστερο και καλύτερο να επενδύσεις κεφάλαια στη Ρωσία» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος επιπλέον τόνισε ότι θα κατασκευαστούν αυτοκινητόδρομοι υψηλής ταχύτητας μέσω της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής μέχρι τον Ειρηνικό, ενώ έδωσε εντολή για την προετοιμασία ενός σχεδίου για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών μεταφορών στην Άπω Ανατολή έως τον Μάρτιο του 2024.
Όπως είπε, στόχος είναι η επιβατική κίνηση στις εσωτερικές πτήσεις στην Άπω Ανατολή να αυξηθεί σε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άτομα ετησίως έως το 2030.

Κανένα θέμα με το ρούβλι

Ο Putin τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή δυσκολία με την συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου, το οποίο δοκιμάστηκε τον περασμένο μήνα.
Όπως είπε, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπό έλεγχο και υποστήριξε την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια, επισημαίνοντας πως η αύξηση στα βασικά επιτόκια περιορίζει την οικονομία, αλλά ρίχνει τον πληθωρισμό.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως κανείς δεν πρόκειται να κάνει κάποια ξαφνική κίνηση για την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, είπε πως δεν συμφωνεί με την προσέγγιση που λέει ότι υπάρχει αρκετό Κράτος στην οικονομία ενώ επισήμανε πως η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό «ξεπερνά κάθε όριο», προειδοποιώντας πως δεν συνειδητοποιεί τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό για τη Δύση.
Επιπλέον, κάλεσε τους Ρώσους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν ρωσικά αυτοκίνητα, επισημαίνοντας πως πρέπει να υποστηριχθεί η ζήτηση για εγχώρια προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν φίλους παρά μόνο συμφέροντα

Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ λέγοντας πως πιέζουν διαρκώς τους συμμάχους και εταίρους τους, αναφέροντας πως δεν έχουν φίλους παρά μόνο τα δικά τους συμφέροντα.
Ο Putin είπε πως η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική δύναμη, σε αντίθεση με τη Δύση.

Άνευ ιστορικού προηγουμένου οι σχέσεις με την Κίνα

Ιδιαίτερη αναφορά πάντως έκανε ο Ρώσος πρόεδρος στις σχέσεις με την Κίνα, υποστηρίζοντας πως αυτές πλέον είναι άνευ ιστορικού προηγουμένου.
Ο Putin έκανε λόγο για φιλικές, προσωπικές αλλά και επιχειρηματικές σχέσεις με τον με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, κάτι που όπως είπε, βοηθά και στην ανάπτυξη των διμερών και διακρατικών σχέσεων.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα έχουν φθάσει σε επίπεδο απολύτως άνευ ιστορικού προηγουμένου τα τελευταία χρόνια.
Μαζί θα συνεχίσουμε αυτό το έργο περαιτέρω» υποστήριξε ο Putin, αναφέροντας πως «οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Φυσικά, όλα αυτά είναι παράγωγο των όσων έχουν επιτευχθεί στον πολιτικό τομέα.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από καλά, είναι εξαιρετικά» υπογράμμισε ο Putin.

Εμπορικές σχέσεις

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο εμπορικός κύκλος των εργασιών αυξάνεται κάθε χρόνο και αυτή η τάση συνεχίζεται και το 2023.
«Ο στόχος που θέσαμε με τον Πρόεδρο Xi Jinping να φτάσουμε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κύκλο εργασιών μπορεί να επιτευχθεί στο πολύ εγγύς μέλλον, ήδη από φέτος» επισήμανε ο Putin, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εμπορικές σχέσεις Ρωσίας - Κίνας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με αυτόν τον ρυθμό.

Ανάπτυξη νέων όπλων

Επιπλέον, ο Putin ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει όπλα που χρησιμοποιούν νέες φυσικές αρχές και τα οποία θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας.
«Εάν κοιτάξει κανείς τη σφαίρα της ασφάλειας, τα νέα όπλα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στην ιστορική προοπτική της.
Το καταλαβαίνουμε πολύ καλά αυτό και δουλεύουμε πάνω σε αυτό» είπε ο Putin, αναφερόμενος σε όπλα που περιλαμβάνουν λέιζερ, υπέρηχους, ραδιοσυχνότητες και άλλα.

Τα εισοδήματα αυξάνονται στη Ρωσία, οι Ρώσοι επιστρέφουν

Την ικανοποίηση του για την επιστροφή Ρώσων πολιτών στη Ρωσία εξέφρασε ο Putin, ο οποίος υπογράμμισε πως οι μισθοί αυξάνονται.
«Η αίσθηση του ανήκειν, η κατανόηση του τι συμβαίνει στη πατρίδα είναι πολύ σημαντική.
Αν ένας πολίτης που εργάζεται σε άλλα μέρη, πάρει την απόφαση να επιστρέψει και εργαστεί εδώ, να επιτύχει και να εργαστεί στην χώρα του, τότε αυτό είναι πολύ σπουδαίο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως αν και τα εισοδήματα των Ρώσων πολιτών αυξάνονται, παρόλο αυτά οι πραγματικοί μισθοί και τα πραγματικά εισοδήματα είναι αρκετά μέτρια.
Σε μια σειρά από άλλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως αν και η στέγαση πρέπει να είναι ασφαλισμένη, αυτό δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό για τους πολίτες, ενώ τάχθηκε υπέρ της ιδέας δημιουργίας μόνιμων κέντρων για την πρόβλεψη επικίνδυνων κλιματικών φαινομένων και για συστάσεις προς τους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης