Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική πρόβλεψη ΙΕΑ - Είμαστε στην «αρχή του τέλους» της μεγάλης εποχής του πετρελαίου, αντιδράσεις από τον ΟΠΕΚ

Ιστορική πρόβλεψη ΙΕΑ - Είμαστε στην «αρχή του τέλους» της μεγάλης εποχής του πετρελαίου, αντιδράσεις από τον ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου, κατηγόρησε τον ΙΕΑ τον Απρίλιο ότι πυροδότησε «αστάθεια» στις αγορές μέσω των εκκλήσεών του να σταματήσει να επενδύει σε εγκαταστάσεις πετρελαίου
Ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την κορυφαία παγκόσμια ενεργειακή επιθεώρηση, η οποία για πρώτη φορά έχει προβλέψει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2030.
Νέες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπουν ότι η κατανάλωση των τριών βασικών ορυκτών καυσίμων θα αρχίσει να μειώνεται αυτή τη δεκαετία λόγω της ταχείας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξάπλωσης των ηλεκτρικών οχημάτων.
«Είμαστε μάρτυρες της αρχής του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων και πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA, Fatih Birol σχετικά με τις προβλέψεις, που πρόκειται να δημοσιευθούν τον επόμενο μήνα στο World Energy Outlook του οργανισμού.
«Και αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές για το κλίμα λειτουργούν».

Σε ιστορική καμπή ο κόσμος

Σε ένα άρθρο για τους Financial Times, ο Birol χαιρέτισε μια «ιστορική καμπή», αλλά κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσουν τις εκπομπές, παρά τα πολιτικά εμπόδια στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πολλές έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις για το κόστος ζωής.
Ο ΙΕΑ, ο οποίος χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ΟΟΣΑ, είπε πέρυσι ότι η συνολική ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να κορυφωθεί γύρω στο 2030.
Αλλά τώρα έχει αλλάξει τις προβλέψεις του επειδή η ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνθηκε τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο Birol τόνισε επίσης τις «δομικές αλλαγές» στην οικονομία της Κίνας καθώς μετακινείται από τη βαριά βιομηχανία σε λιγότερο ενεργοβόρες βιομηχανίες και υπηρεσίες.
«Τα τελευταία 10 χρόνια η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου παγκοσμίως και τα δύο τρίτα της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου», είπε ο Birol.
«Η ηλιακή, η αιολική και η πυρηνική ενέργεια θα καταβροχθίσουν τη δυνητική ανάπτυξη του άνθρακα στην Κίνα».

Ενεργειακή μετάβαση

Ο επικεφαλής του IEA σύστησε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι «εύστροφοι» για να προσαρμοστούν στην ενεργειακή μετάβαση και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιταχυνθεί μέσω «ισχυρότερων πολιτικών για το κλίμα», παρά τις ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες για την ανοχή των ψηφοφόρων για ταχεία αλλαγή.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα προγράμματα για τη στήριξη της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά έχουν αντιμετωπίσει κριτική από πολιτικούς αντιπάλους για το κόστος.
Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι οι πολιτικές των Βρυξελλών για το κλίμα κινδύνευαν να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους προς τα λαϊκιστικά κόμματα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση υποστήριξε νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και επέκρινε την επέκταση της ζώνης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών του Λονδίνου.
Ο Birol είπε ότι μεγάλα νέα έργα ορυκτών καυσίμων διέτρεχαν τον κίνδυνο να γίνουν τα λεγόμενα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, ενώ αναγνώρισε ότι θα χρειαστούν κάποιες επενδύσεις σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις στα υπάρχοντα κοιτάσματα.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ

Τόσο ο ίδιος όσο και η IEA έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις από μεγάλους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων που προειδοποιούν ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσουν σε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις, εάν οι προβλέψεις για κορύφωση της κατανάλωσης αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες.
Ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου, κατηγόρησε τον ΙΕΑ τον Απρίλιο ότι πυροδότησε «αστάθεια» στις αγορές μέσω των εκκλήσεών του να σταματήσει να επενδύει σε εγκαταστάσεις πετρελαίου.
Ο Birol είπε: «Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί όχι μόνο να κρίνουν εσφαλμένα την κοινή γνώμη»... μπορεί κάλλιστα να κάνουν λάθος εκτίμηση της αγοράς εάν αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.
«Νέα μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτών καυσίμων δεν ενέχουν μόνο μεγάλους κλιματικούς κινδύνους αλλά σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους», πρόσθεσε.
Ο Birol κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην εφησυχάσουν, προειδοποιώντας ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν γρήγορα μετά από μια κορύφωση στα μέσα της δεκαετίας του 2020 για να έχουν πιθανότητες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
«Αναμένουμε ότι στα μέσα αυτής της δεκαετίας οι παγκόσμιες εκπομπές θα κορυφωθούν, αλλά απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων ακόμη και με πρόσθετες πολιτικές», δήλωσε ο Birol.
«Μπορούμε να το επιταχύνουμε εάν εφαρμόσουμε τις σωστές νέες πολιτικές». . . Είναι στα χέρια μας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης