Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Διάδρομος από την Ανατολή στη Δύση μόνο μέσω της Τουρκίας

Erdogan: Διάδρομος από την Ανατολή στη Δύση μόνο μέσω της Τουρκίας
Αρνητικός ο Τούρκος πρόεδρος στο σιδηροδρομικό και θαλάσσιο δίκτυο διαδρομών που προκρίθηκε στη Σύνοδο G20
Σχετικά Άρθρα
Δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος από την Ανατολή στη Δύση χωρίς την Τουρκία, υπογράμμισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στη συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 για τη δημιουργία σιδηροδρομικού άξονα που θα ξεκινάει από την Ινδία θα περνάει διά θαλάσσης στην αραβική χερσόνησο και από εκεί μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη.
Κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από το Νέο Δελχί, όπως συνηθίζει στα ταξίδια του στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σχετικά:
«Λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που αφορούν όλους τους διαδρόμους στον κόσμο. Η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο στις πρωτοβουλίες για τις ζώνες και τους δρόμους. Όπως γνωρίζετε, κι εμείς έχουμε επίσης σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το βήμα που έκανε η Κίνα. Με άλλα λόγια, μέχρι και το “Marmaray” (σ.σ. η υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα στον Βόσπορο), όλα είναι μέρος αυτού του σχεδίου.
Ασκούμε διπλωματία στο πλαίσιο της αρχής win-win και εργαζόμαστε για το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τις εναλλακτικές διαδρομές. Οι χώρες προσπαθούν να διευρύνουν τις σφαίρες επιρροής τους μέσω εμπορικών διαδρομών. Έχουμε επίγνωση αυτού του γεγονότος. Πιστεύουμε ότι ο δρόμος είναι πολιτισμός και ελπίζουμε ότι όλα αυτά τα έργα θα εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη του πολιτισμού, την ευημερία και την ειρήνη των ανθρώπων.
Λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος χωρίς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια σημαντική παραγωγική και εμπορική βάση. Η καταλληλότερη οδός για τη μετάβαση από την Ανατολή προς τη Δύση πρέπει να περάσει από την Τουρκία.
Σε αυτή τη διαδικασία, δίνουμε μεγάλη σημασία στα βήματα που κάνει ο Κόλπος μαζί με μας. Μιλάμε για ένα διάδρομο μέσω Ιράκ, Κατάρ, Αμπού Ντάμπι, ένα δρόμο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ (σ.σ. πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) ήταν
αποφασιστικός και έκανε χθες μια πρόταση: "Ας μην παρατείνουμε αυτό το έργο, ας αφήσουμε τους φίλους μας να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σε 60 ημέρες και ας βάλουμε αμέσως τα θεμέλια να ξεκινήσουμε».
«Με άλλα λόγια, είναι τόσο ενθουσιασμένοι με αυτό το έργο και έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον Χακάν Φιντάν, τον υπουργό Εξωτερικών μας, και τον Αμπντουλκαντίς Ουράλογλου, τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και ελπίζουμε να κάνουν αυτό το βήμα. Το ποσό που απαιτείται δεν είναι τόσο μικρό. Αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ έτοιμα γι’ αυτό. Το Κατάρ είναι πολύ έτοιμο. Εμείς είμαστε επίσης πολύ έτοιμοι. Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε το βήμα με αυτόν τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης