Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon: Τεράστιο λάθος αν πιστέψουμε ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί – Οι κυβερνήσεις ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναυτικοί

Dimon: Τεράστιο λάθος αν πιστέψουμε ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί – Οι κυβερνήσεις ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναυτικοί
Ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon λέει ότι είναι «τεράστιο λάθος» να πιστεύει κανείς ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί με τόσο πολλούς κινδύνους εκεί έξω
Μπορεί η αμερικανική οικονομία να τα πηγαίνει αρκούντως ικανοποιητικά, ωστόσο αν «εφησυχάσουμε» και πιστέψουμε πως θα εκτιναχθεί θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο λάθος.
Τάδε έφη ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon… που μίλησε σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.
Οι υγιείς ισολογισμοί των καταναλωτών και οι αυξανόμενοι μισθοί υποστηρίζουν την οικονομία προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, δήλωσε ο Dimon.
Στις ανησυχίες του περιλαμβάνονται οι κεντρικές τράπεζες που χαλιναγωγούν τα προγράμματα ρευστότητας μέσω «ποσοτικής σύσφιξης», ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «που ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναυτικοί», είπε το στέλεχος.
«Το να πούμε ότι ο καταναλωτής είναι ισχυρός σήμερα, που σημαίνει ότι θα έχετε ένα ακμάζον περιβάλλον για χρόνια, είναι τεράστιο λάθος», είπε.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αψηφήσει τις προσδοκίες για ύφεση, την οποία προφήτευε, μεταξύ άλλων, ο Dimon, επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ.
Πέρυσι, προειδοποίησε ότι πιθανός οικονομικός τυφώνας βρισκόταν στον δρόμο, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τις κεντρικές τράπεζες και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι οικονομολόγοι να αναμένουν ότι μια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Ενώ η JPMorgan και άλλες τράπεζες «κερδίζουν υπερβολικά» εδώ και χρόνια από την πιστωτική επέκταση που ενίσχυαν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, εμφανίστηκαν προβλήματα στην αγορά ακινήτων, είπε ο Dimon.
«Εάν και όταν έχετε μια ύφεση, την οποία τελικά θα έχετε, θα έχετε έναν πραγματικό κανονικό πιστωτικό κύκλο», είπε ο Dimon.
«Σε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο, γίνεται πάντα κάτι χειρότερο από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.
Πέρα από τα παραπάνω, ο CEO της JP Morgan σημείωσε πως η τράπεζα επαναγοράζει μετοχές σε χαμηλότερο επίπεδο από πριν, με ρυθμό που μπορεί να διαρκέσει έως το 2024, είπε.
«Νομίζω ότι οι αβεβαιότητες εκεί έξω μπροστά μας είναι ακόμα πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες», είπε ο Dimon.
Μεταξύ αυτών των κινδύνων είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, είπε.
«Δεν περιμένω πόλεμο στην Ταϊβάν, αλλά αυτό μπορεί να πάει νότια», είπε ο τραπεζίτης.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης