Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rafale για το Μπαγκλαντές; Πρώτη φορά στα 33 χρόνια, Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται τη Ντάκα - Σκληρός ανταγωνισμός με Typhoon

Rafale για το Μπαγκλαντές; Πρώτη φορά στα 33 χρόνια, Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται τη Ντάκα - Σκληρός ανταγωνισμός με Typhoon
Η Ινδία έχει εισαγάγει 36 Rafale στην πολεμική αεροπορία της και αγοράζει 26 Rafale M για το ναυτικό της για επιχειρήσεις που βασίζονται σε αεροσκάφη.
Με το Eurofighter Typhoon και το Dassault Rafale να έχουν αποκλειστεί σε έναν διαγωνισμό για να κερδίσουν τη σύμβαση για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία του Μπαγκλαντές (BAF), ο Γάλλος πρόεδρος Macron έσπευσε γρήγορα στη Ντάκα. 
Μάλιστα η επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στο Μπαγκλαντές έγινε μετά από 33 χρόνια.
Το Μπαγκλαντές σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του σύμφωνα με τους Στόχους Δυνάμεων 2030 .
Όπως αναφέρει το σχέδιο, η BAF εισήγαγε ήδη 16 μαχητικά αεροσκάφη Chengdu J-7 από την Κίνα. Εκτός από αυτό, το Μπαγκλαντές προχώρησε σε διαγωνισμό για οκτώ αεροσκάφη μάχης πολλαπλών ρόλων (MRCA) το οικονομικό έτος 2017-2018. Ο διαγωνισμός μπορεί να παραγγείλει τέσσερα ακόμη αεροσκάφη στη δεύτερη δόση.
Η BAF έψαχνε ενεργά τους υποψηφίους όταν ο COVID-19 έριξε μπλόκο στα σχέδια εκσυγχρονισμού της.
Η Ινδία έχει επίσης βάλει το ιθαγενές ελαφρύ αεροσκάφος μάχης (LCA) στη μάχη και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της γειτνίαση.
Το Μπαγκλαντές, ωστόσο, κλίνει προς ένα ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος.
«Το Μπαγκλαντές πιθανότατα θα επιλέξει ένα ευρωπαϊκό αεροσκάφος – Eurofighter Typhoon ή γαλλικό Rafale. Αλλά τίποτα δεν είναι οριστικό πριν από τις επόμενες εκλογές», είπε αξιωματούχος της χώρας στους EurAsian Times. «Με τα Rafale να βρίσκονται σε δράση από την ινδική Πολεμική Αεροπορία, οι πιθανότητες ενός Eurofighter Typhoon έχουν αυξηθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ινδία έχει εισαγάγει 36 Rafale στην πολεμική αεροπορία της και αγοράζει 26 Rafale M για το ναυτικό της για επιχειρήσεις που βασίζονται σε αεροσκάφη. Η εισαγωγή στην IAF άλλαξε την τύχη της Rafale, που κατασκευάστηκε από τη γαλλική μεγάλη Dassault στον εναέριο χώρο.
Το σενάριο ότι η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη για την BAF δεν θα οριστικοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος θα μπορούσε να ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στο Μπαγκλαντές. Ο Πρόεδρος Macron βρισκόταν στην Ινδία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G-20 όταν αποφασίστηκε να βρεθεί στη Ντάκα για την ιστορική διήμερη επίσκεψη για την προώθηση των διμερών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σχέσεις Γαλλίας-Μπαγκλαντές έχουν σημειώσει σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια και το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρώτος δορυφόρος του Μπαγκλαντές, Bangabandhu-1, κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρεία Thales.
Το Rafale και το Eurofighter είναι δύο σύγχρονοι γίγαντες της στρατιωτικής αεροπορίας, που έχουν εγκλωβιστεί πολλές φορές σε σκληρό ανταγωνισμό. Και τα δύο αεροσκάφη μεσαίου βάρους έχουν ευρωπαϊκή προέλευση.
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν αρχικά για να κατασκευάσουν ένα ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος. 
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία ήθελαν ένα μαχητικό αεροπορίας, αντλώντας τα διδάγματα από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Γαλλία, από την άλλη, ήθελε ένα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος με περισσότερα όπλα ικανά για ναυτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης