Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά εξηγήσεις από την Ελλάδα για τις παράνομες παρακολουθήσεις

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά εξηγήσεις από την Ελλάδα για τις παράνομες παρακολουθήσεις
Καταδίκασε «τη χρήση spyware από τις κρατικές αρχές για πολιτικούς σκοπούς» και προέτρεψε τις πέντε αυτές χώρες να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής spyware, να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον βρουν και να παράσχουν επανόρθωση στα θύματα
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης τα οποία καλούνται από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (PACE) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να διερευνήσουν τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων και να παράσχουν εντός τριών μηνών εξηγήσεις για το θέμα στο Σώμα.
Η PACE, επικαλούμενη την αύξηση των στοιχείων ότι το spyware έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς από πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί σε εξηγήσεις την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν, ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος για το Pegasus και άλλο παρόμοιο λογισμικό υποκλοπής spyware και μυστική κρατική επιτήρηση. Καταδίκασε «τη χρήση spyware από τις κρατικές αρχές για πολιτικούς σκοπούς» και προέτρεψε τις πέντε αυτές χώρες να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής spyware, να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον βρουν και να παράσχουν επανόρθωση στα θύματα.
Το σχέδιο ψηφίσματος, που βασίζεται σε έκθεση του Pieter Omtzigt (Κάτω Χώρες, EPP/CD), κάλεσε επίσης άλλα κράτη μέλη που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει το Pegasus –συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών– να διευκρινίσουν τη χρήση του και τους ισχύοντες μηχανισμούς για την επίβλεψή του, εντός τριών μηνών.
Η έκθεση συντάχθηκε αφότου πολιτικοί ή δημοσιογράφοι από την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελλάδα που έγιναν στόχος του Pegasus ή παρόμοιου spyware κατέθεσαν στην επιτροπή σε δημόσια ακρόαση τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ θα συζητηθεί από την ολομέλεια της Συνέλευσης κατά την προσεχή σύνοδο ολομέλειάς της στο Στρασβούργο (9-13 Οκτωβρίου 2023).
Η επιτροπή σημειώνει ότι η μυστική παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η πρόληψη του εγκλήματος ή η προστασία της εθνικής ασφάλειας, θα συνιστούσε σαφή παραβίαση των Σύμβαση.
Επίσης, τονίζει ότι, δεδομένης της παρεμβατικότητάς του, τα κράτη θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση τέτοιου λογισμικού κατασκοπίας έως ότου οι νόμοι και οι πρακτικές τους σχετικά με τη μυστική παρακολούθηση είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση και άλλα διεθνή πρότυπα, όπως αξιολογούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο για «εξαιρετικές καταστάσεις ως έσχατη λύση», ανέφερε η επιτροπή. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την εξαγωγή του σε χώρες όπου υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί για καταστολή ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επιτροπή ζήτησε επίσης πληροφορίες από το Ισραήλ, ένα κράτος παρατηρητή της PACE, σχετικά με το πώς διασφαλίζει ότι το Pegasus, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο από εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, δεν εξάγεται σε χώρες όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μαρόκο, ένα κράτος «εταίρος για τη δημοκρατία» της PACE, το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε το Pegasus στην Ισπανία, κλήθηκε επίσης να παράσχει πληροφορίες και να διερευνήσει τη χρήση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης