Τελευταία Νέα
Διεθνή

Concordia University (Montreal): Η Ρωσία είναι δύσκολο να εξαντληθεί – Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο αν το θέλουν οι Ρώσοι

Concordia University (Montreal): Η Ρωσία είναι δύσκολο να εξαντληθεί – Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο αν το θέλουν οι Ρώσοι
Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας δεν θα τελειώσει πριν το 2025 – Η ιστορία του 1813 θα το επιβεβαιώσει
Η πρόβλεψη του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ένα παζλ.
Η διάρκεια της σύγκρουσης όμως δεν ταιριάζει πολύ με τους προηγούμενους πολέμους που ξεκίνησε η Ρωσία από την ήττα του Ναπολέοντα στη Λειψία το 1813, επισημαίνει ο Dr. Julian Spencer-Churchill, καθηγητής στο Concordia University του Montreal στον Καναδά, υπενθυμίζοντας ότι από τον Απρίλιο του 2022, προέβλεψε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα τελείωνε με έναν από τους δύο τρόπους, με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα: είτε με νίκη, οπότε θα τελείωνε σε 8 μήνες, είτε με ήττα που θα διαρκούσε για 16 μήνες, με ορόσημο περίπου τον Ιούνιο του 2023.
Ο πόλεμος πέρασε και από τις δύο προθεσμίες, δείχνοντας τη δέσμευση της Μόσχας να διατηρήσει τα κέρδη της στο Ντονμπάς και την Κριμαία.
Ως εκ τούτου, τώρα ο Spencer-Churchill προβλέπει ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα τελειώσει ένα ή δύο χρόνια αργότερα, αφού ο Putin επιστρατεύσει την ομάδα κάτω των 35 ετών.
Η εξήγησή του είναι ότι με εξαιρέσεις τον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο του 1904-05, όταν η εργατική αναταραχή σε συνδυασμό με μια απότομη ρωσική ήττα στα στενά της Tsushima και την πολιορκία του Port Arthur, και την εξάντληση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία δεν έχει ποτέ ειδάλλως αποδεχθεί ειρήνη λόγω της απειλής μιας εγχώριας εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς που βρίσκεται στην εξουσία.
Ωστόσο, το αισιόδοξο συμπέρασμά του είναι ότι το παγκόσμιο φιλελεύθερο κοινωνικό κίνημα εκδηλώνεται μερικές φορές με «έγχρωμες» επαναστάσεις, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο.
Αυτό το σύστημα θα επικρατήσει ακόμη και σε ένα κράτος με πυρηνικά όπλα, επομένως η ενδεχόμενη νίκη εναντίον του Putin εξαρτάται από την επιμονή της Δύσης να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Γιατί είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς συγκρούσεις όπως η Ουκρανία

Οι απειλές και η πραγματική χρήση βίας μεταξύ διαφορετικών χωρών είναι εξαιρετικά σπάνια γεγονότα.
Το 72% των στρατιωτικοποιημένων διαφορών μεταξύ χωρών - που ορίζονται ως μη τυχαίες απειλές ή πραγματικές χρήσεις βίας που εγκρίνονται από την κυβέρνηση - είναι μεταξύ δύο μόνο κρατών.
Για παράδειγμα, σε ένα σύγχρονο σύνολο δεδομένων, υπήρχαν 200.778 χρόνια αλληλεπιδράσεων δύο χωρών μεταξύ και των σχεδόν 200 χωρών του κόσμου.
Από αυτά, μόνο 2.586 κατέληξαν σε διαφωνίες (περίπου 1,2%).
Υπήρχαν μόνο 95 πόλεμοι μέχρι το 2023 (3,6% από το 1,2% των ζευγών χωρών).
Μελετητές όπως ο Quincy Wright (A Study of War – 1942), ο Lewis Richardson (Statistics of Deadly Quarrels – 1960) και ο Dan Reiter (How Wars End – 2009) έχουν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τόσο μικρές αναλογίες περιορίζουν τη χρησιμότητα των μαθηματικών προβολών και επαγωγικές στατιστικές που απαιτούνται για την επικύρωση των γενικεύσεων.
Αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες αποκαλούν πρόβλημα ενδογένειας σημαίνει ότι για να κατανοήσουμε την πιθανολογική πιθανότητα λήψης αποφάσεων για πόλεμο, πρέπει να τις συγκρίνουμε με τη συχνότητα των αποφάσεων των ηγετών να «μην ξεκινήσουν έναν πόλεμο» (που δεν είναι το ίδιο με το να μην αποφασίζουμε τίποτα. ).
Αυτό είναι ένα μόνιμο μυστικό που συνήθως οι πολιτικοί παίρνουν μαζί τους στον τάφο.
Οι πολιτικοί επιστήμονες αγωνίζονται ενάντια στον ισχυρισμό πολλών στρατιωτικών ιστορικών ότι οι πόλεμοι είναι μοναδικά, sui generis γεγονότα που αψηφούν την προβλεψιμότητα.
Ομοίως, τα πολιτικο-ψυχολογικά προφίλ προσωπικότητας των ηγετών τείνουν να είναι κακοί προγνωστικοί παράγοντες, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν υψηλά συναισθηματικά πηλίκα που αντιστέκονται στην απλή κατηγοριοποίηση.
Επίσης υπάρχουν μερικές αληθινές αλλά άχρηστες ταυτολογίες: Οι πόλεμοι συμβαίνουν όταν οι ηγέτες των χωρών αντιπαθούν την ειρήνη ή όταν προλαμβάνουν μια εχθρική απειλή επιτιθέμενοι πρώτοι.
Συμβαίνουν επίσης όταν οι δύο χώρες διαφωνούν για τη σχετική κατανομή της στρατιωτικής δύναμης, αφού λογικά μια πιο αδύναμη χώρα δεν θα έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει έναν πόλεμο που δεν θα μπορούσε να κερδίσει.
Ανάλογα με το ποιο σύνολο δεδομένων χρησιμοποιείται, οι εμπνευστές πολέμου κερδίζουν είτε το 45% είτε το 55% των περιπτώσεων, ποσοστά που στην πραγματικότητα είναι μια ρίψη νομίσματος.
Για ορισμένους τύπους προσωπικότητας (Hannibal, Caesar, Bonaparte, Kaiser, Hitler, Hirohito), αυτές είναι μεγάλες πιθανότητες.
Για τους περισσότερους άλλους, είναι αμελητέες.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από τους πολέμους που διεξήχθησαν από το 1816, 35 περιπτώσεις αφορούσαν την πλήρη ήττα και κατοχή μιας από τις χώρες, και άλλες 26 περιπτώσεις είχαν μια αλλαγή στο καθεστώς που προκλήθηκε εν μέρει από τον νικητή, εκ των οποίων η τελευταία είναι η Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι δύσκολο να εξαντληθεί

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ξεπεράσει κάθε πόλεμο που έχει κάνει η Ρωσία μόνη της, εκτός από τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-1856.
Παρά τις απώλειες που πλησίαζαν το μισό εκατομμύριο νεκρούς, η επιθυμία της Ρωσίας να διαπραγματευτεί μια ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο οδηγήθηκε από τις ανησυχίες για τις αυστριακές δραστηριότητες στα Βαλκάνια και όχι από την εσωτερική αστάθεια.
Για να το βάλουμε αυτό στο πλαίσιο, από την ήττα του Ναπολέοντα το 1815 υπήρξαν 95 πόλεμοι μεταξύ χωρών, εκ των οποίων οι 30 έγιναν στην Ευρώπη.
Η Ρωσία ή η Σοβιετική Ένωση ενεπλάκη στους 10.
Η Ρωσία ενεπλάκη σε άλλους επτά πολέμους εκτός Ευρώπης —τρεις εναντίον της Κίνας, τρεις εναντίον της Ιαπωνίας και έναν εναντίον της Περσίας— την ίδια περίοδο.
Οι 10 ευρωπαϊκοί πόλεμοι με τη Ρωσία περιλαμβάνουν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (44 μήνες) και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (47 μήνες), οι οποίοι είναι ασυνήθιστοι επειδή το κόστος της μεγάλης διάρκειάς τους αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βοήθεια που παρείχαν οι σύμμαχοι, αν και στην πρώτη περίπτωση η Ρωσία υπέκυψε σε ανταρσία που προκλήθηκε από την ήττα.
Η Μπολσεβίκικη Επανάσταση της Ρωσίας το 1917 προοιωνίστηκε από την εσωτερική αστάθεια που ανάγκασε τη Ρωσία να αναζητήσει ειρήνη στον 11μηνο Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο.
Υπήρξαν μικρές πρόδρομες αψιμαχίες μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταξύ 1806-1812, οι οποίες δεν κλιμακώθηκαν επειδή η υποστήριξη του Ναπολέοντα προς την Περσία οδήγησε την Κωνσταντινούπολη να αρνηθεί σοφά την πρόσκλησή του να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της Μόσχας.
Τρεις πόλεμοι μετά το 1816 περιελάμβαναν εκστρατείες κατά της Τουρκίας (16 μήνες το 1828-1829, 10 μήνες το 1877-1878 και τον 29μηνο πόλεμο της Κριμαίας) και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος περιλάμβανε μια ρωσική σύγκρουση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιδίωξε την ειρήνη εν μέσω της ραγδαίας αποσύνθεσής της.
Στον Κριμαϊκό πόλεμο, ο Ναπολέων Γ' έχασε το ενδιαφέρον του όταν η κατάληψη της Σεβαστούπολης είχε αποκαταστήσει το κύρος της Γαλλίας και η Ρωσία ξεπέρασε τους Άγγλους, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των οποίων διακυβεύτηκε από ένα ενεργό κίνημα ειρήνης.
Η Ρωσία συμμετείχε σε μικρής κλίμακας αψιμαχίες με την Περσική Αυτοκρατορία από το 1804-1813, η οποία επιδίωξε την ειρήνη μόλις ο σύμμαχός τους Ναπολέων είχε εγκαταλείψει τη Μόσχα.
Κοντά στο τέλος του 18μηνου Ρωσο-Περσικού πολέμου (1826-1828), η Τεχεράνη επιδίωξε για ειρήνη όταν ο στρατός της ήταν πολύ αποθαρρυμένος για να συνεχίσει τις μάχες.
Άλλοι τρεις πόλεμοι είναι μετα-επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα που επικράτησαν κατά των διαταραγμένων ρωσικών δυνάμεων κατοχής στην Εσθονία (1918-1920), τη Λετονία (1918-1919) και κατά τη διάρκεια του 25μηνου ρωσο-πολωνικού πολέμου (1919-1920).
Οι υπόλοιπες δύο συγκρούσεις είναι ο τρίμηνος Ρωσο-Φινλανδικός Πόλεμος (1939-1940) και η πενθήμερη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία (1956).
Σε καμία από αυτές τις συγκρούσεις δεν εξαντλήθηκε η Ρωσία, είτε στο πεδίο της μάχης είτε στο εσωτερικό μέτωπο.
Η Ρωσία έκανε ειρήνη το 1920 με τη Βαρσοβία μετά τον Ρωσο-Πολωνικό Πόλεμο, προκειμένου να επικεντρωθεί στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία.
Ομοίως, η ειρήνη της Μόσχας με τη Φινλανδία το 1940 προκλήθηκε από ανησυχίες για αγγλογαλλική επέμβαση, όχι λόγω των πολιτικών συνεπειών των μεγάλων απωλειών.

Οι απειλές ορίζουν την αντίσταση

Ως μέρος των εκστρατειών της στην Ασία, οι δύο πόλεμοι που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Κίνας κατέληξαν σε νίκες λόγω της σχετικής απομόνωσης του Πεκίνου: μια τρίμηνη σύγκρουση που σχετίζεται με την εξέγερση του Μπόξερ το 1900 και μια τετράμηνη σύγκρουση με έναν Κινέζο πολέμαρχο το 1929.
Ρωσία ηττήθηκε από την Ιαπωνία σε μια σύγκρουση ενός μήνα στο Changkufeng το 1938, και στη συνέχεια προκάλεσε ένα δαπανηρό αδιέξοδο στην Ιαπωνία για περισσότερους από τέσσερις μήνες στο Nomonhan το 1939, και στις δύο περιπτώσεις στις οποίες η Ιαπωνία ήταν ο εμπνευστής.
Σε καμία από αυτές τις συγκρούσεις οι απώλειες δεν ήταν σημαντικές, ούτε επηρέασαν τη Ρωσία ή την εσωτερική σταθερότητα της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ήττα της Ρωσίας από την Κίνα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μπόξερ το 1900 και η καταστροφή από τη Σοβιετική Ένωση του Ιαπωνικού Στρατού της Μαντζουρίας το 1945, ήταν και οι δύο εκστρατείες που διεξήχθησαν ενώ η Ρωσία ήταν ενσωματωμένη σε ευρείες συμμαχίες.

Οι 5 μεταβλητές

Με βάση τα παραπάνω, ο καθηγητής Spencer-Churchill εξετάζει ένα σύνολο πέντε μεταβλητών που ορίζουν καλύτερα το χρόνο για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου σε μία ή δύο σεζόν εκστρατείας μετά την αρχική ρωσική μαζική κινητοποίηση του αστικού πληθυσμού κάτω των 35 ετών.
Η πρώτη μεταβλητή: Η δέσμευση της Ουκρανίας για συνεχή αντίσταση, η οποία είναι υψηλή, καθοδηγείται τόσο από μια παρόμοια κουλτούρα αυτοάμυνας με τους Ρώσους, δεδομένης της έλλειψης υπερασπίσιμων συνόρων της Ουκρανίας, όσο και από τον φόβο για τις βάναυσες μεθόδους της Ρωσίας.
Δεκαοκτώ μήνες μετά τη σύγκρουση, η Ουκρανία δεν παρουσιάζει στοιχεία αμφιταλάντευσης, κάτι που θα εντοπιζόταν σε δείκτες ως ποσοστά λιποταξίας, παράδοσης, συνεργασίας ή δρομολόγησης.
Ενθαρρυνμένη από τη δυτική βοήθεια, από το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό της και από τις ρωσικές επιθέσεις στον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό που θυμίζουν την εχθρότητα της Ρωσίας προς τα ουκρανικά συμφέροντα, αυτή η μεταβλητή είναι απίθανο να αλλάξει σε τέσσερα ή περισσότερα χρόνια.
Γι’ αυτήν την ανάλυση, τα υψηλά επίπεδα κινήτρων που έδειξαν οι Ουκρανοί μπορούν να θεωρηθούν τουλάχιστον εξίσου ανθεκτικά με αυτά των Σοβιετικών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αντίσταση των Νοτιοκορεατών κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας και των Νοτίου Βιετναμέζων για σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την αναχώρηση των ΗΠΑ το 1972, δείχνει ότι οι πληθυσμοί είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν εάν συμφωνούν με τους πολιτικούς ηγέτες τους για την αντιμετώπιση μιας ξεκάθαρης απειλής.
Ο καθηγητής της Ναυτικής Σχολής Carter Malkasian έχει αποδείξει ότι η πολιτική νίκη μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και σε έναν πόλεμο φθοράς εάν υπάρχει μια βιώσιμη και τιμωρητική αναλογία απωλειών στον εχθρό.
Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ συνεχίστηκε για οκτώ χρόνια προτού τερματιστεί από δραματικές εδαφικές αλλαγές που επέφερε ο ιρακινός στρατός.
Ωστόσο, ενώ οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και ελιγμοί μπορεί να ανακαταλάβουν εδάφη, δεν θα αναγκάσουν ποτέ τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο εκτός εάν η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια λαϊκή εξέγερση στη Ρωσία.

Δυτικά Συμφέροντα

Η δεύτερη μεταβλητή είναι η βιωσιμότητα της συνεπούς δυτικής οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Αυτό περιπλέκεται από τα διαφορετικά συμφέροντα στη δυτική συμμαχία.
Οι ισχυρότεροι υποστηρικτές είναι οι χώρες της πρώτης γραμμής που ανησυχούν για τις ρωσικές στρατιωτικές απειλές στα εδάφη τους - κράτη όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, οι Βαλτικές χώρες και η Φινλανδία - και ιδιαίτερα εκείνα τα κράτη με ρωσικούς πληθυσμούς, όπως η Εσθονία.
Ακόμη και κράτη που επιδιώκουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, όπως η Τουρκία, η Γαλλία και η Ουγγαρία, παρέχουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως και κράτη που εξαρτώνται από εισαγόμενη ρωσική ενέργεια, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Το συμφέρον των ΗΠΑ ειδικότερα, ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στο ΝΑΤΟ, είναι να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να μην μπορεί να συμμαχήσει με την Κίνα στο μέλλον και να αποσπάσει την προσοχή της άμυνας των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.
Όπως και με την εισβολή του Ιράκ τον Αύγουστο του 1990 στο Κουβέιτ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να προκαλέσουν σημαντική φθορά στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ενώ δικαιολογεί επίσης παγκόσμιες κυρώσεις για να υποστηρίξει την πιθανότητα απελευθέρωσης αλλαγής καθεστώτος στη Μόσχα.
Η Κίνα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επιτεθεί στην Ταϊβάν εάν είναι διπλωματικά και στρατηγικά απομονωμένη.
Η δικομματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον για συνεχιζόμενη οικονομική και εξοπλιστική βοήθεια προς την Ουκρανία παραμένει ισχυρή, δεδομένου ότι οι εκταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι μικρότερες από το συνολικό ποσό που δαπανάται για επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ θα μειωνόταν εάν η Ρωσία υποδείκνυε ότι θα κλιμακώσει με όπλα μαζικής καταστροφής για να υπερασπιστεί την Κριμαία και τις Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αν και η Ουάσιγκτον μπορεί να ενθαρρύνει ακόμη την ουκρανική αντίσταση εάν πίστευε ότι η αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα ήταν εφικτή.

Η βοήθεια δεν είναι καθ' οδόν της Ρωσίας

Όπως πολλά επιθετικά αυταρχικά κράτη, η Ρωσία έχει κακώς διατυπώσει εξωτερικές πολιτικές που αυτοαπομονώνονται, και αυτή είναι η τρίτη μεταβλητή.
Το Ιράκ του Saddam Hussein είχε ήδη αποξενώσει την ΕΣΣΔ στα σύνορά της το 1979 με τη Συρία.
Ο ασταθής Moammar Gadhafi της Λιβύης είχε επίσης αποξενώσει τη χώρα του από τα σοσιαλιστικά αραβικά κράτη, τη Σοβιετική Ένωση, ακόμη και τους κύριους πελάτες πετρελαίου της, όπως η Ιταλία.
Η πολιτική αρχιτεκτονική του Κρεμλίνου αποτελείται από τον Putin, που ονομαστικά υποστηρίζεται από το Κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, που στέκεται στην κορυφή μιας σειράς φατριών Siloviki που ανταλλάσσουν την εξουσία με χρηματοδότηση από τους ολιγάρχες, οι οποίοι επιβλέπουν όλοι έναν ολοένα και πιο εντυπωσιακό κρατικό μηχανισμό.
Όπως τα περισσότερα αυταρχικά κράτη, πολύ λιγότεροι υπουργοί εκπροσωπούνται στα υψηλότερα επίπεδα του υπουργικού συμβουλίου από ό,τι στις δημοκρατίες, με το Υπουργείο Εξωτερικών τις περισσότερες φορές να αντικαθιστά τον μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας και τον στρατό.
Η συνέπεια είναι η αδυναμία της Ρωσίας να καλλιεργήσει αξιόπιστες συμμαχίες με άλλες χώρες, εκτός εάν αυτά τα κράτη είναι ήδη εχθρικά προς τις ΗΠΑ.
Επομένως, οι μόνοι σύμμαχοι της Ρωσίας είναι οι πάροχοι όπλων όπως το Ιράν.
Η Κίνα, φοβούμενη ότι θα αλλάξει, δεδομένης της εστίασής της στην εσωτερική της σταθερότητα, είναι απρόθυμη να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Μόσχα, όσο κι αν το Πεκίνο θα ήθελε να εκτρέψει την αμερικανική προσοχή.
Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Κίνας τον Απρίλιο του 2023 στόχευαν στην καλύτερη περίπτωση να σώσουν τη Ρωσία από την αλλαγή του φιλελεύθερου καθεστώτος, η οποία θα απομόνωσε περαιτέρω τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping σε περίπτωση που το Πεκίνο κινηθεί κατά της Ταϊβάν.
Στην πραγματικότητα, αυτή η μεταβλητή δείχνει ότι η αντοχή της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου δεν θα ενισχυθεί σημαντικά από τους συμμάχους.

Η μαζική κινητοποίηση είναι επικίνδυνη

Η τέταρτη μεταβλητή, βασικός παράγοντας για τη διάρκεια του πολέμου, είναι ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στον πληθυσμό κάτω των 35 ετών της Ρωσίας.
Αυτή η μεταβλητή είναι ο κύριος μοχλός των επαναστάσεων στον κόσμο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.
Ο Vladimir Putin έχει επίμονο επίπεδο πολιτικής υποστήριξης 70%, αλλά αυτή η υποστήριξη είναι ήπια και θα πέσει στο ένα τρίτο εάν η νεολαία από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις της Ρωσίας αρχίσει να υφίσταται σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης.
Από τον Απρίλιο του 2023, το ποσοστό απωλειών στο πεδίο της μάχης από την περιοχή της Μόσχας είναι μικρότερο από 3 ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με πολύ υψηλότερους δείκτες που προέρχονται από αγροτικές και εθνοτικές μειονότητες.
Η μαζική στρατολόγηση νέων θα οδηγήσει σε παθητική αντίσταση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης και μαζική λιποταξία και ανταρσία για τα στρατεύματα που εναλλάσσονται εκτός της πρώτης γραμμής, προτού αφοπλιστούν.
Αυτές οι απώλειες, καθώς και η επιβολή ενός αστυνομικού κράτους εν όψει αυτών των αντιδράσεων, θα αποξενώσουν επίσης ορισμένους από την παλαιότερη γενιά, συνήθως τους γονείς αυτής της ομάδας κάτω των 35 ετών.
Όσο πιο γρήγορες οι ουκρανικές επιθέσεις αναγκάζουν περαιτέρω τη ρωσική κινητοποίηση, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος.
Τέλος, η διάρκεια της εκστρατείας στην Ουκρανία είναι το καλοκαίρι και αυτή η χρονική στιγμή θα καθορίσει πότε η πολιτική ελίτ της Ρωσίας θα παίξει στοίχημα με τη στρατολόγηση νέων.
Δεδομένων των ανησυχιών στο Κρεμλίνο σχετικά με μια στρατιωτική εξέγερση υπό την ηγεσία της ομάδας κάτω των 35 ετών, είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια στρατηγική φθοράς το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2023.
Μπορεί να υπάρξει κλήση ενός εκατομμυρίου ατόμων κάτω των 35 ετών το Φθινόπωρο του 2023, ειδικά εάν η Ουκρανία συνεχίσει να προοδεύει, αλλά πιθανότατα θα διαφημιστεί ψευδώς ως εξαιρούμενη υπηρεσία εντός της Ουκρανίας.
Αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξή τους την περίοδο της εκστρατείας του καλοκαιριού του 2024.
Η εξέγερση πιθανότατα θα λάβει χώρα μέχρι το φθινόπωρο του 2024 και θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή την άνοιξη του 2025 ή πιθανώς ένα χρόνο αργότερα, εάν απαιτηθούν δύο περίοδοι εκστρατείας για κοινωνική κινητοποίηση.
Η ρωσική εσωτερική σταθερότητα είναι ιστορικά πιο ισχυρή από ό,τι υποδηλώνουν τα στερεότυπα της επανάστασης των Μπολσεβίκων και της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.
Ωστόσο, ο ουκρανικός στόχος να υποκινήσει την αλλαγή καθεστώτος είναι εντούτοις νοητός, δεδομένων των φιλελεύθερων συναισθημάτων της ρωσικής ομάδας κάτω των 35 ετών.
Οι επικριτές της φιλοουκρανικής δυτικής πολιτικής, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, John Mearsheimer, έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία, λόγω του μεγέθους της, δεν μπορεί να νικηθεί από την Ουκρανία.
Αντίθετα, δεδομένης της σοβαρής διαφοράς στα κίνητρα της μέσης στρατιωτικής ηλικίας νεοσυλλέκτων, ο ρωσικός στρατός μπορεί πράγματι να ραγίσει πριν από τον στρατό της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης