Τελευταία Νέα
Διεθνή

To NATO πολεμά τη Ρωσία – Ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

To NATO πολεμά τη Ρωσία – Ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
Θα συμμετάσχουν 41.000 στρατιώτες και 50 πλοία
Σχετικά Άρθρα
Τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιήσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες σε ένα πολεμικό σενάριο που προβλέπει στρατιωτική επέμβαση για να αποκρούσει μια επίθεση της Ρωσίας σε κράτος – μέλος της Συμμαχίας.
Η στρατιωτική άσκηση «Steadfast Defender» έρχεται να επιβεβαιώσει την αλλαγή φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ, από μια δύναμη αντιμετώπισης κρίσεων σε μια συμμαχία έτοιμη για πόλεμο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η άσκηση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο σε Γερμανία, Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής.

Συμμετοχές

Στην άσκηση πέρα από τα 31 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμμετάσχει και η Σουηδία, η οποία ακόμα δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, περιμένοντας τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.
Πέρα από τους περίπου 41.000 στρατιώτες, στην άσκηση θα πραγματοποιηθούν 500 με 700 αποστολές αεροπορικής μάχης, ενώ θα συμμετάσχουν και περισσότερα από 50 πλοία.
Το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να πραγματοποιεί σε ετήσια βάση, δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις για την καλύτερη εκπαίδευση των στρατιωτικών του δυνάμεων, οι οποίες θα εκπαιδευτούν επίσης και για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών εκτός των συνόρων της Συμμαχίας.

Το σενάριο

Το σενάριο προβλέπει τους πιθανούς ελιγμούς και κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιθέσεις μιας συμμαχίας, της οποίας θα ηγείται η Ρωσία.
Μάλιστα για να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό το σενάριο, η επίθεση της Ρωσίας κατά του συμμαχικού κράτους, θα φέρει την ονομασία Occasus, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά γεωγραφικά δεδομένα έτσι ώστε οι στρατιωτικές δυνάμεις να δρουν σε ένα πιο «πραγματικό» περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2022 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg είχε αναφέρει πως θα αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας από 40.000 σε πολύ περισσότερους από 300.000, ενώ είναι διαρκείς οι εκκλήσεις των κρατών της Βαλτικής να ενισχυθεί το ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ, καθώς στρατεύματα συσσωρεύονται στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, η άσκηση αυτή είναι μια ακόμα επίδειξη προς τη Ρωσία πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να πολεμήσει, εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης