Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες συνομιλίες Putin – Erdogan για σιτηρά - Απορρίπτει η Ρωσία τις προτάσεις Guterres

Νέες συνομιλίες Putin – Erdogan για σιτηρά - Απορρίπτει η Ρωσία τις προτάσεις Guterres
Μη ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΟΗΕ για τα σιτηρά λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Νέες τηλεφωνικές συνομιλίες των προέδρων της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και της Ρωσίας, Vladimir Putin είναι πιθανές στο εγγύς μέλλον, αναφέρει πηγή από την τουρκική προεδρία, επισημαίνοντας πως στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το θέμα των σιτηρών.
«Ο πρόεδρος Erdogan σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο ηγέτη τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που είχε στο περιθώριο της Συνόδου της G20 με δυτικούς ηγέτες για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας.
Είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον, οι δύο ηγέτες να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες.
Δεν υπάρχει όμως ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία» αναφέρει η πηγή από την τουρκική προεδρία.
Σημειώνεται πως Putin και Erdogan είχαν συναντηθεί πριν μια εβδομάδα, στις 4 Σεπτεμβρίου στο Sochi της Ρωσίας όπου και συζήτησαν τόσο για τις εξαγωγές των σιτηρών, όσο και για μια άλλη σειρά διμερών και διεθνών ζητημάτων.
Στη συνάντηση αυτή ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει πως είναι έτοιμος να αναβιώσει τη συμφωνία σιτηρών και ότι θα το πράξει μόλις εκπληρωθούν οι όροι που θέτει η Ρωσία.
Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο της G20, ο Erdogan είπε πως «οποιαδήποτε διαδικασία εξαιρεί τη Ρωσία από το ζήτημα των σιτηρών είναι απίθανο να αποδειχθεί βιώσιμη».

Απορρίπτει τις προτάσεις Guterres

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov απέρριψε τις προτάσεις που είχε διατυπώσει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres προκειμένου να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία των σιτηρών.
Ο Lavrov έκανε λόγο για μη ρεαλιστικές προτάσεις.
Τον περασμένο Ιούλιο η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας πως δεν εφαρμόζεται το σκέλος της συμφωνίας που αφορά τις απρόσκοπτες εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Guterres ήταν πως η Μόσχα θα μπορούσε να συνδεθεί ξανά στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, με τη δημιουργία θυγατρικής της Αγροτικής Τράπεζας της Ρωσίας η οποία θα χειρίζεται συγκεκριμένες πληρωμές, πρόταση όμως με την οποία διαφώνησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως η πρόταση του Guterres είναι να συνδεθεί θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας στο Λουξεμβούργο στο SWIFT.
«Αλλά η θυγατρική δεν έχει άδεια για να εκτελεί τραπεζικές εργασίες, θα κλείσει», είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως αυτό που ζητά η Ρωσία είναι η ίδια η Αγροτική Τράπεζα να επανασυνδεθεί με το SWIFT και να χαλαρώσουν συγκεκριμένες δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τον ρωσικό τομέα των τροφίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης