Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδυναμώνει ενεργειακά τις ΗΠΑ ο Biden – Σάλος για τις ακυρώσεις έργων, εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων και τα έργα Hunter

Αποδυναμώνει ενεργειακά τις ΗΠΑ ο Biden – Σάλος για τις ακυρώσεις έργων, εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων και τα έργα Hunter
Πως ο Biden αποδυναμώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Μετά την ακύρωση του έργου του αγωγού Keystone XL, την αποστράγγιση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα (μερικά από τα οποία πωλήθηκαν σε έναν κινεζικό ενεργειακό γίγαντα που συνδέεται με τον Hunter Biden) και οι όρκοι να μην υπάρξουν «άλλες γεωτρήσεις πετρελαίου» σε αμερικανικό έδαφος, οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς Biden κλιμακώνονται πλέον.
Κι ενώ οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ - δύο από τους οποίους πλήρωσαν αδρά την οικογένειά του Biden - ενισχύουν τη δική τους ενεργειακή ανεξαρτησία, η αμερικανική κυβέρνηση το έκανε ξανά.

Ο ρόλος της Αλάσκας

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι θα ακυρώσει επτά αμφιλεγόμενες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια περιοχή της Αλάσκας γνωστή ως Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR), οι οποίες ανατέθηκαν νόμιμα από πώληση το 2021.
«Την πρώτη ημέρα αυτής της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Biden μας ζήτησε να εξετάσουμε τις μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που πωλήθηκαν στο καταφύγιο από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Deb Haaland.
«Αυτό που βρήκαμε στην ανάλυσή μας είναι ότι η ίδια η πώληση μίσθωσης ήταν σοβαρά εσφαλμένη και βασιζόταν σε μια σειρά θεμελιωδών νομικών ελλείψεων».
Ο Biden, σε γραπτή δήλωση, είπε ότι η κίνηση «θα βοηθήσει στη διατήρηση των αρκτικών εδαφών και της άγριας ζωής μας, ενώ θα τιμήσει τον πολιτισμό, την ιστορία και τη διαρκή σοφία των ιθαγενών της Αλάσκας που ζουν σε αυτά τα εδάφη από αμνημονεύτων χρόνων».
«Καθώς η κλιματική κρίση θερμαίνει την Αρκτική περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την πολύτιμη περιοχή για όλες τις ηλικίες», συνεχίζει η δήλωση, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να λαμβάνει τολμηρά μέτρα για να συναντήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και την προστασία των εδαφών και των υδάτων μας για τις επόμενες γενιές».
Η διοίκηση πρότεινε επίσης έναν κανόνα που θα προστατεύει 13 εκατομμύρια στρέμματα σε διαφορετικό μέρος της Αλάσκας.

Για ποιον δουλεύει ο Biden;

Οι αντιδράσεις όμως είναι σφοδρές.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κατακεραυνώνουν τον Biden, λέγοντας ότι αυτή η τελευταία ενεργειακή πολιτική βοηθά τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα και είναι «σκέτη παραφροσύνη».
Ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Joe Manchin επέκρινε επίσης την κυβέρνηση Biden για την κίνηση αυτή, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις ως απόπειρα αποδυνάμωσης της αμερικανικής ενεργειακής ασφάλειας.
"Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυτής της κυβέρνησης που υποχωρεί στη ριζοσπαστική αριστερά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη σαφή κατεύθυνση από το Κογκρέσο ή την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια", είπε ο Manchin.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι – αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί εκτελεστική εξουσία για να παρακάμψει έναν νόμο για να επιτύχει αυτό που αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τις ψήφους να επιτύχει στο Κογκρέσο».
«Η ακύρωση έγκυρων μισθώσεων, η αφαίρεση της έκτασης από μελλοντικές πωλήσεις και η προσπάθεια μείωσης της παραγωγής στην Αλάσκα, ενώ λαμβάνουμε μέτρα για να μην επιτρέψουμε στο Ιράν και τη Βενεζουέλα να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο - με λιγότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς - δεν έχει νόημα και είναι ειλικρινά ενοχλητικό», κατέληξε ο Manchin.

Γιατί η κυβέρνηση Biden να κάνει μια τέτοια κίνηση;

«Αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες, απερίσκεπτες, αψηφούν κάθε κοινή λογική και είναι τα τελευταία σημάδια μιας ασυνάρτητης ενεργειακής πολιτικής από τον Πρόεδρο Biden», δήλωσε η γερουσιαστής του GOP της Αλάσκας Lisa Murkowski σε δελτίο τύπου.
Η Murkowski είναι μια ρεπουμπλικανή που έρχεται ξανά σε επαφή με τους Δημοκρατικούς για την ψήφο της.
Το να ακούγεται κατά της κυβέρνησης Biden είναι σημαντικό.
Επίσης, ο Dan Sullivan, άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αλάσκας, είπε: «Δεν είναι μόνο προσβολή του κράτους δικαίου, είναι επίσης μια σοβαρή αδικία για τους Ινουπιάτες της Βόρειας Πλαγιάς, ειδικά για τον λαό του Κάκτοβικ, μοναδικό χωριό στο ANWR.»
Σύμφωνα με το Politico, ο Sullivan είπε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι οι αξιωματούχοι του Biden «λατρεύουν να μιλούν για τη φυλετική ισότητα, τη φυλετική δικαιοσύνη, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, τη φροντίδα των έγχρωμων ανθρώπων, αλλά μια μεγάλη εξαίρεση - τους ιθαγενείς της Αλάσκας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης