Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φονικός σεισμός στο Μαρόκο: Τα πρώτα κράτη που προσέτρεξαν σε παροχή βοήθειας

Φονικός σεισμός  στο Μαρόκο: Τα πρώτα κράτη που προσέτρεξαν σε παροχή βοήθειας
Κύμα διεθνούς αλληλεγγύης
Οι  προσφορές βοήθειας και υποστήριξης από ξένες κυβερνήσεις μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο αργά την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μια ισπανική στρατιωτική μονάδα έρευνας και έρευνας με 56 αξιωματικούς και τέσσερα σκυλιά ανιχνευτή έφτασε στο Μαρόκο την Κυριακή, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Margarita Robles.
Η μονάδα της Ισπανικής Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης θα εργάζεται περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) νότια του Μαρακές.
Μια δεύτερη ομάδα 30 ατόμων και 4 σκύλων κατευθυνόταν προς το Μαρόκο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Albares δήλωσε νωρίτερα ότι η Ισπανία έλαβε επίσημο αίτημα για βοήθεια από το Μαρόκο, σε επικοινωνία με τον Μαροκινό ομόλογό του.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μια μικρή ομάδα ειδικών σε θέματα καταστροφών στο Μαρόκο για να αξιολογήσουν την κατάσταση, να εντοπίσουν ανεκπλήρωτες ανθρωπιστικές ανάγκες και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του Μαρόκου για τον εντοπισμό πρόσθετης υποστήριξης.
Μία αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε λόγο για άφιξη της βοήθειας την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.
Qatari International Search and Rescue Group personnel and aid are seen onboard a military cargo plane destined to Morocco to provide support on the ground, following an earthquake that struck the country
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει 60 ειδικούς έρευνας και διάσωσης και 4 σκύλους την Κυριακή (10/9), καθώς και μια ομάδα ιατρικής αξιολόγησης τεσσάρων ατόμων.
ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία δήλωσε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει το Μαρόκο και αναμένει επίσημο αίτημα για βοήθεια.
«Οι μαροκινές αρχές γνωρίζουν ακριβώς τι μπορεί να παραδοθεί, τη φύση (του τι μπορεί να παραδοθεί) και το χρονοδιάγραμμα... Είμαστε στη διάθεσή τους. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε... Το δεύτερο που θα ζητήσουν αυτή τη βοήθεια, θα είναι αναπτυχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί.
Ξεχωριστά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ενεργοποιεί ένα ταμείο εισφορών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη δράσεων αλληλεγγύης.
Σε αυτό το στάδιο έχουν δεσμευτεί σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ (2,14 εκατομμύρια δολάρια), είπε.
Επιπλέον, πολλές γαλλικές εταιρείες επικοινώνησαν με το υπουργείο για να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες υποστήριξης της Γαλλίας.
Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Orange (ORAN.PA) ανακοίνωσε το Σάββατο (8/9) ότι θα αίρει τις χρεώσεις για τους πελάτες κινητής τηλεφωνίας του για κλήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς και SMS προς το Μαρόκο, έως  και 16/9
Οι μονάδες της στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία έχουν επίσης ανακοινώσει δωρεάν επικοινωνίες με το Μαρόκο για μια εβδομάδα.

ΙΣΡΑΗΛ

Η εθνική υπηρεσία επείγουσας ιατρικής και έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ Magen David Adom δήλωσε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2023 ότι ο επικεφαλής της επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Μαροκινής Ερυθράς Ημισελήνου με προσφορά βοήθειας.
«Οι εκπρόσωποι του Magen David Adom ετοιμάζονται να αναχωρήσουν εντός των επόμενων ωρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της
«Θα ενώσουν τις προσπάθειές τους με αντιπροσωπείες από το Υπουργείο Υγείας και τις Άμυνας του Ισραήλ».

ΑΛΓΕΡΙΑ

Η Αλγερία, η οποία διέκοψε τους δεσμούς με το Μαρόκο πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές και ιατρικές πτήσεις προς το Μαρόκο. Σε δήλωση το Σάββατο, η προεδρία της Αλγερίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρει όλες τις υλικές και ανθρώπινες δυνατότητές της σε αλληλεγγύη με τον μαροκινό λαό, εάν το Μαρόκο ζητήσει τέτοια βοήθεια.
Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Αλγέρι έχει προετοιμάσει ομάδες έκτακτης ανάγκης και ιατρικές ομάδες μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια, που θα σταλούν στο Μαρόκο εάν το εγκρίνει το Ραμπάτ.
Morocco's King Mohammed VI chairs a working session at the Royal Palace in Rabat
ΤΥΝΗΣΙΑ

Η Τυνησία συγκέντρωσε μια ομάδα, η οποία περιμένει να αναχωρήσει εν αναμονή της άδειας από το Μαρόκο, για να υποστηρίξει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, δήλωσε την Κυριακή ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν νωρίτερα ότι η ομάδα είχε ήδη φτάσει στο Μαρόκο.
Η ομάδα περιλαμβάνει περίπου 50 ιατρούς και ιατρικό προσωπικό από μια εξειδικευμένη μονάδα, και σκύλους έρευνας, καθώς και προηγμένες συσκευές θερμικής παρακολούθησης, ένα drone για τον εντοπισμό θυμάτων κάτω από τα ερείπια και ένα στρατιωτικο νοσοκομείο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών AFAD ανακοίνωσε  το Σάββατο ότι 265 στελέχη από την AFAD, την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και άλλες τουρκικές ΜΚΟ ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν στην περιοχή του σεισμού εάν το Μαρόκο ζητήσει διεθνή βοήθεια.
Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να παραδώσει 1.000 σκηνές στις πληγείσες περιοχές. \

ΚΟΥΒΕΪΤ

Ο Εμίρης του Κουβέιτ Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει όλες τις απαραίτητες προμήθειες βοήθειας για το Μαρόκο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (KUNA) το Σάββατο.

ΟΜΑΝ

Ο σουλτάνος Χάιθαμ μπιν Ταρίκ αλ-Σάιντ του Ομάν διέταξε να σταλούν ομάδες διάσωσης και επείγουσα ιατρική βοήθεια στο Μαρόκο, μετέδωσε την Κυριακή 10/9 το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν.

ΤΑΪΒΑΝ

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν ανακοίνωσε το Σάββατο (9/9)  ότι έθεσε μια ομάδα 120 διασωστών σε ετοιμότητα για να μεταβούν στο Μαρόκο τη στιγμή που θα λάβουν οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης