Τελευταία Νέα
Διεθνή

H κυβέρνηση του Νίγηρα καταγγέλλει τη Γαλλία ότι ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση μαζί με τα κράτη της ECOWAS

H κυβέρνηση του Νίγηρα καταγγέλλει τη Γαλλία ότι ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση μαζί με τα κράτη της ECOWAS
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 ότι θα αναλάβει δράση μόνο κατόπιν αιτήματος του έκπτωτου Νιγηριανού ηγέτη Mohamed Bazoum
Η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα που στηρίζεται από το στρατό κατηγορεί τη Γαλλία ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη χώρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 ότι θα αναλάβει δράση μόνο κατόπιν αιτήματος του έκπτωτου Νιγηριανού ηγέτη Mohamed Bazoum..
Ο εκπρόσωπος της χούντας του Νίγηρα, στρατηγός Amadou Abdramane, επισήμανε ότι η Γαλλία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να συνεργαστεί σε μια τέτοια παρέμβαση με την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών, ένα περιφερειακό μπλοκ γνωστό ως ECOWAS.
«Η Γαλλία συνεχίζει να αναπτύσσει τις δυνάμεις της σε αρκετές χώρες της ECOWAS ως μέρος των προετοιμασιών για μια επίθεση εναντίον του Νίγηρα», δήλωσε ο Abdramane το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου σε δήλωση που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση.
Ο Macron είπε ότι δεν θα απαντήσει άμεσα στον ισχυρισμό της Xούντας όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G20.
«Εάν αναδιατάξουμε κάτι, θα γίνει μόνο κατόπιν αιτήματος του Bazoum και σε συντονισμό μαζί του, όχι με εκείνους τους ανθρώπους που κρατούν όμηρο έναν πρόεδρο», είπε.
Ο Μacron, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει «πλήρως» τη θέση της ECOWAS, η οποία έχει πει ότι εξετάζει μια στρατιωτική επέμβαση ως επιλογή για την επαναφορά του Bazoum στην προεδρία.
Από τότε που ανέτρεψε το Bazoum, η χούντα στο Νίγηρα, πρώην γαλλική αποικία, μόχλευσε το αντιγαλλικό αίσθημα του πληθυσμού - ζητώντας από τον Γάλλο πρεσβευτή και τα στρατεύματα να φύγουν - για να υποστηρίξει την αντίσταση στην περιφερειακή και διεθνή πίεση για την αποκατάσταση του προέδρου.
Η χώρα ήταν στρατηγικός εταίρος της Γαλλίας και της Δύσης στον αγώνα κατά της αυξανόμενης βίας των τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ που πλήττεται από συγκρούσεις αιματηρές και την ανυδρία  κάτω από την έρημο Σαχάρα.
Η χούντα είπε ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και το Μπενίν για μια τέτοια επιθετικότητα, έναν ισχυρισμό που το Associated Press δεν μπορούσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα.
«Γι’ αυτό το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Πατρίδας και η μεταβατική κυβέρνηση απευθύνουν επίσημη έκκληση προς τον μεγάλο λαό του Νίγηρα να είναι σε εγρήγορση μέχρι την αναπόφευκτη αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την επικράτειά μας», είπε.
Ο Γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος συνταγματάρχη Pierre Gaudilliere, εν τω μεταξύ, δήλωσε την Πέμπτη 7/9 ότι υπάρχουν τώρα «λίγο λιγότεροι» από τους 1.500 στρατιώτες του στον Νίγηρα που συνεργάζονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας για να ανατρέψουν τη βία των τζιχαντιστών.
Όλες οι γαλλικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί μετά το πραξικόπημα, «επομένως, οι δηλώσεις που έχουν γίνει (νωρίτερα από τους Γάλλους) αφορούν τη διερεύνηση του τι πρόκειται να πράξουμε με αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Gaudilliere.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης