Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Παρέμβαση για να στηριχθεί το ρούβλι – Άμυνα για την αποφυγή πιστωτικού γεγονότος με τη λήξη ομολόγων σε ξένο νόμισμα

Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Παρέμβαση για να στηριχθεί το ρούβλι –  Άμυνα για την αποφυγή πιστωτικού γεγονότος με τη λήξη ομολόγων σε ξένο νόμισμα
Νομισματικές παρεμβάσεις με αφορμή την εξόφληση ομολόγων σε ευρώ σε ρούβλια
Σημαντική παρέμβαση αναμένεται να αναλάβουν οι νομισματικές αρχές τις Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθούν οι έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλίου καθώς και να διαμορφωθεί ένα αμυντικό πλαίσιο όσον αφορά την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για την αποπληρωμή ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε ευρώ με ρούβλια.
Από τις 14 έως τις 22 Σεπτεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δεκαπλασιάσει τις πωλήσεις συναλλάγματος.
Αυτό θα ικανοποιήσει τη ζήτηση για συνάλλαγμα εκ μέρους των επενδυτών και θα στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.
Είναι επίσης πιθανή η αύξηση του βασικού επιτοκίου.
Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.
Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις συναλλάγματος θα διαμορφωθούν στα 150 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Η απόφαση υπαγορεύτηκε από την επικείμενη αποπληρωμή ευρωομολόγων που ωριμάζουν (ομόλογα σε ξένες νομισματικές μονάδες).
Μετά την πληρωμή στις 16 Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα αναμένει αυξημένη ζήτηση συναλλάγματος από τους κατόχους των εν λόγων τίτλων (τίτλους δηλαδή που είχε εκδώσει το ρωσικό δημόσιο σε ξένο νόμισμα).
Η ικανοποίηση των αναγκών των επενδυτών θα βοηθήσει στην αποφυγή έντονης διακύμανσης για το ρούβλι.
Με τη σειρά του, το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρόσθετα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ύψους 279,12 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.
Με βάση τα στοχεία αυτά, ανακοίνωσαν την αγορά συναλλάγματος και χρυσού για 276,16 δισεκατομμύρια ρούβλια την περίοδο από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου.
Οι ημερήσιες συναλλαγές θα ανέλθουν σε 13,15 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας έχουν σχεδιαστεί για να εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις το ρουβλίου από την εκρηκτική ζήτηση ξένου χρήματος.
Η ρυθμιστική αρχή θα προγραμματίσει τον κύριο όγκο των πωλήσεων από τις 14 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Ο ημερήσιος όγκος θα είναι 21,4 δισεκατομμύρια ρούβλια - αντί για το προηγουμένως προγραμματισμένο 2,3.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα ανταλλάσσονται ως μέρος των συναλλαγών που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας θα πωλούνται ομοιόμορφα από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.
Δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες τέτοιες μεγάλες εξαγορές ευρωομολόγων μέχρι το 2025.

Ο Spartak Sobolev, επικεφαλής του τμήματος έρευνας επενδυτικής στρατηγικής στην Alfa-Forex, σημειώνει ότι το τρέχον ισοζύγιο της αγοράς μετατοπίζεται προς τα πάνω και οι νομισματικές παρεμβάσεις θα επιβραδύνουν τη σταδιακή αποδυνάμωση του ρουβλίου το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η πρόσθετη προμήθεια γιουάν από την Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει να παραμείνει το δολάριο στον διάδρομο των 92,50-101,75 ρούβλια.
Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα - RIA Novosti, 1920,
Ο οικονομικός αναλυτής της BitRiver Vladislav Antonov πιστεύει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό τεχνικό μέτρο που στοχεύει στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων.
Μακροπρόθεσμα, δεν θα έχει σημαντική επίδραση στη συναλλαγματική ισοτιμία. Από αυτή την άποψη, οι ειδικοί αναμένουν νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 15 Σεπτεμβρίου.
USD/RUB: Bank of Russia to Speed Up Currency Sales as Eurobond Comes Due -  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης