Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Βιετνάμ δεν έχει κανένα συμφέρον να ενταχθεί στον συνασπισμό κατά της Κίνας που σχηματίζουν οι ΗΠΑ στην Ασία

Το Βιετνάμ δεν έχει κανένα συμφέρον να ενταχθεί στον συνασπισμό κατά της Κίνας που σχηματίζουν οι ΗΠΑ στην Ασία
Η Ουάσιγκτον θέλει «να φέρει το Βιετνάμ προς το μέρος της, γιατί πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ανόι ως «αντίβαρο στην επιρροή της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία»
Σχετικά Άρθρα
Κανένα συμφέρον δεν έχει το Βιετνάμ να ενταχθεί στον αντικινεζικό συνασπισμό, που συγκροτούν οι ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο- Ειρηνικού.
Και αυτό γίνεται σαφές με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Joe Biden στο Ανόι με δέλεαρ την υπογραφή μιας «συνολικής στρατηγικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης» με το δυναμικά αναπτυσσόμενο κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η Ουάσιγκτον θέλει «να φέρει το Βιετνάμ προς το μέρος της», γιατί πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ανόι ως «αντίβαρο στην επιρροή της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία», εκτιμά η καθηγήτρια Anna Malinog-Uy, αντιπρόεδρος του think tank Asian Century Philippines με έδρα τη Μανίλα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Βιετνάμ έχει συμφέρον να ενταχθεί στον «ενορχηστρωμένο από τις ΗΠΑ» συνασπισμό κατά της Κίνας, που αποτελείται από συμμάχους της Ουάσιγκτον, πρόσθεσε η Anna Malinog-Uy.
Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚ Βιετνάμ Nguyen Phu Trong και άλλους βασικούς ηγέτες στο Ανόι στις 10 Σεπτεμβρίου έρχεται ως κρίκος στην επιθετική εκστρατεία των Αμερικανών στην περιοχή.

Ο αμερικανικός συνασπισμός

Αρκεί να θυμηθούμε πώς ο Biden φιλοξένησε τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ferdinand R. Marcos στην Ουάσιγκτον τον Μάιο, στη συνέχεια καλωσόρισε τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο και άνοιξε τις πόρτες  του Καμπ Ντέιβιντ στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στα μέσα Αυγούστου.
Η τριμερής σύνοδος κορυφής με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida θεωρείται από ειδικούς που μίλησαν στο Sputnik ως μέρος μιας προσπάθειας για τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας ενάντια στην Κίνα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ).
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εγκατασταθεί στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού πραγματοποιώντας μια σειρά από μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τις τελευταίες ημέρες.
Το Βιετνάμ είναι ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για πολλούς πολιτικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Πρώτον, η «στρατηγική γεωγραφική θέση» του Βιετνάμ στη Νοτιοανατολική Ασία (SEA) είναι σημαντική για τις ΗΠΑ. Το Βιετνάμ έχει «στενή γειτνίαση και εγγύτητα με μεγάλες παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS) και έχει σύνορα με την Κίνα», τόνισε η Anna Malinog-Uy.

Κρίσιμος ο ρόλος του Βιετνάμ

Το Βιετνάμ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ λόγω της «στρατηγικής του θέσης, της οικονομικής του σημασίας και της δυνατότητας να αποτελέσει αντίβαρο την Κίνα», σύμφωνα
με την καθηγήτρια Anna Malinog-Uy. 
«Η εξελισσόμενη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βιετνάμ αποκαλύπτει την ευρύτερη και ενεργή δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία του Βιετνάμ ως περιφερειακού εταίρου», τόνισε η Anna Malinog-Uy.
Το Βιετνάμ έγινε κεντρικό σημείο της αμερικανικής διπλωματίας όταν έγινε το έκτο μέλος της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τον Ιούλιο του 1995, τον ίδιο μήνα που το Βιετνάμ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξομάλυναν τις σχέσεις τους, συμφώνησε ο Carl Thayer, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο New South Wales στην Καμπέρα της Αυστραλίας.
Περαιτέρω, το Βιετνάμ αναδείχθηκε σταδιακά ως πιθανός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ.
Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση Biden «άσκησε πιέσεις στο Βιετνάμ για να αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις σε μια στρατηγική εταιρική σχέση για να τερματιστεί η κατάσταση όπου οι ΗΠΑ ήταν στη λίστα των τριών επιπέδων ιεραρχίας συνεργασιών του Βιετνάμ - συνολική, στρατηγική και συνολική στρατηγική», πρόσθεσε ο Thayer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης