Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov για σύνοδο G20: Ο Παγκόσμιος Νότος βρέθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας - Τεράστια επιτυχία

Lavrov για σύνοδο G20: Ο Παγκόσμιος Νότος βρέθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας - Τεράστια επιτυχία
Διπλωματικός θρίαμβος της Ρωσίας στη σύνοδο των G20
Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία επιτυχημένη και επισήμανε ότι λόγω της θέσης που τήρησαν τα κράτη του παγκόσμιου νότου, η Ρωσία κατάφερε να διασφαλίσει ότι η ατζέντα της G20 δεν θα επισκιαστεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Ομάδα των G20 υιοθέτησε μια συναινετική δήλωση σε μια σύνοδο κορυφής το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 που απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε όλα τα κράτη να αποφεύγουν να επιχειρούν διά της βίας συνοριακές αλλαγές.
Η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 μετά τη άρνηση της Δύσης να διασφαλίσει το καθεστώς ασφάλειας για τη Ρωσική ομοσπονδία έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έσπειρε οικονομική αναταραχή σε όλο τον κόσμο.
Η Μόσχα, η οποία λέει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εκεί, αρνείται τη δυτική προπαγάνδα ότι διέπραξε ωμότητες.
Ο Lavrov είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μόλις εκπληρωθούν οι όροι της.
Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο, ένα χρόνο μετά τη μεσολάβησή της από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι τα ουκρανικά σιτηρά δεν πήγαιναν σε χώρες που είχαν ανάγκη, όπως στην περίπτωση της Αφρικής.
Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία εκτιμά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνει τις συνομιλίες για τα σιτηρά, αλλά την αποκάλεσε «συνομιλίες μόνο για τη Δύση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης