Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G20, Ινδία - Lula: Τα «γεωπολιτικά ζητήματα» δεν πρέπει να διχάζουν, ούτε να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις

Σύνοδος G20, Ινδία - Lula: Τα «γεωπολιτικά ζητήματα» δεν πρέπει να διχάζουν, ούτε να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις
Τα «γεωπολιτικά ζητήματα» δεν θα πρέπει να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις της G20, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luis Ignacio Lula da Silva
Ο Ινδός πρωθυπουργός Naredra Modi παρέδωσε την Κυριακή10/9 εκ μέρους της Ινδίας και επίσημα,προσφέροντας το τελετουργικό σφυρί της προεδρίας στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Luis Ignacio Lula da Silva, κατά την τελετή ολοκλήρωσης της ετήσιας συνόδου κορυφής του μπλοκ, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί.
Η Ινδία έχει την προεδρία της G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2022, όταν την παρέλαβε από την Ινδονησία, και θα τη διατηρήσει ως τις 30 Νοεμβρίου.
Στη διάρκεια της διήμερης συνόδου το μπλοκ κατάφερε να συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και του παγκόσμιου χρέους, χωρίς δεσμευτική καταδίκη για την Ρωσία και το πόλεμο, και έκλεισε με την πρόταση Modi για διεξαγωγή «διαδικτυακής σύνοδου» της G20 στο τέλος Νοεμβρίου για να εκτιμηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις προτάσεις που έκαναν οι χώρες μέλη αυτό το Σαββατοκύριακο και να εξεταστεί «πώς αυτή μπορεί να επιταχυνθεί».

Lula: Έξω τα γεωπολιτικά ζητήματα

«Τα γεωπολιτικά ζητήματα» δεν θα πρέπει να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις της G20, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luis Ignacio Lula da Silva, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του μπλοκ, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε γεωπολιτικά ζητήματα να μπλοκάρουν την ατζέντα των συζητήσεων της G20», εκτίμησε ο Lula μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου του μπλοκ στο Νέο Δελχί.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας η G20 να είναι διχασμένη.
Έχουμε ανάγκη ειρήνη και συνεργασία αντί για συγκρούσεις», τόνισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος ομόλογός του Xi Jinping δεν παρέστησαν στη σύνοδο.
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, στο οποίο τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη της G20, απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και περιορίστηκε να καταγγείλει «τη χρήση βίας» για την κατάκτηση εδαφών.

Στην προηγούμενη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, το 2022, η τελική ανακοίνωση είχε αναφερθεί ρητά στη ρωσική «επιθετικότητα».

Ολοκληρώνοντας τη σύνοδο ο Ινδός πρωθυπουργός Naredra Modi διαβεβαίωσε τον Lula για την «υποστήριξή» του, λέγοντας ότι είναι βέβαιος πως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος γνωρίζει πώς «να προωθήσει τους κοινούς μας στόχους».
Ο Ινδός αξιωματούχος Αμιτάμπ Κάντ δήλωσε χθες Σάββατο 9/9 ότι η Βραζιλία ήταν μία από τις χώρες που συνέβαλαν ώστε να υπάρξει συμβιβασμός για το θέμα της Ουκρανίας στο τελικό ανακοινωθέν.
Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο Lula είχε δηλώσει ότι ο Putin δεν θα συλληφθεί, αν παραστεί στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Ζανέιρο το 2024.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή Firstpost ο Lula επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Putin μπορεί εύκολα να πάει στη Βραζιλία». «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, αν είμαι πρόεδρος της Βραζιλίας και έρθει στη Βραζιλία, δεν υπάρχει περίπτωση να συλληφθεί», πρόσθεσε.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι απέλασε εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή έχουν μεταφέρει με τη βία παιδιά εκτός Ουκρανίας.
Η Βραζιλία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του ΔΠΔ.

www.gankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης