Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντοκουμέντα - φωτιά αποκαλύπτουν σκοτεινή παρέμβαση Pfizer, J&J: Πίεσαν την Ν.Αφρική να τις προστατεύσει από αγωγές για παρενέργειες των εμβολίων

Ντοκουμέντα - φωτιά αποκαλύπτουν σκοτεινή παρέμβαση Pfizer, J&J: Πίεσαν την Ν.Αφρική να τις προστατεύσει από αγωγές για παρενέργειες των εμβολίων
Έγγραφο αναφέρει ότι η Νότια Αφρική συμφώνησε να «αποζημιώσει, να υπερασπιστεί και να κρατήσει ανέγγιχτη» την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech, καθώς και τους εκπροσώπους τους, «από και ενάντια σε όλες τις αγωγές, αξιώσεις, ενέργειες, απαιτήσεις, απώλειες, ζημιές, ευθύνες, διακανονισμούς, κυρώσεις, πρόστιμα, έξοδα» που προκύπτουν από αξιώσεις κατά του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών.
Η Pfizer και η Johnson & Johnson πίεσαν τη Νότια Αφρική να εφαρμόσει διατάξεις που προστατεύουν τις εταιρείες από ισχυρισμούς και αγωγές σχετικά με παρενέργειες των εμβολίων τους κατά της COVID-19, όπως δείχνουν έγγραφα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.
Η Pfizer έκανε την εφαρμογή της αποζημίωσης και ενός ταμείου αποζημίωσης μέρος της σύμβασης για τα εμβόλια κατά COVID-19 με τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε η Health Justice Initiative.
Ένα έγγραφο αναφέρει ότι η Νότια Αφρική συμφώνησε να «αποζημιώσει, να υπερασπιστεί και να κρατήσει ανέγγιχτη» την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech, καθώς και τους εκπροσώπους τους, «από και ενάντια σε όλες τις αγωγές, αξιώσεις, ενέργειες, απαιτήσεις, απώλειες, ζημιές, ευθύνες, διακανονισμούς, κυρώσεις, πρόστιμα, έξοδα» που προκύπτουν από αξιώσεις κατά του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών.

Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν για παραβίαση του απορρήτου ή απάτη

Το στοιχείο ήταν «αδιαπραγμάτευτο» μέρος της συμφωνίας μεταξύ των μερών, είπε η Health Justice Initiative σε ανάλυση των εγγράφων.
Η Johnson & Johnson, εν τω μεταξύ, εξασφάλισε επίσης αποζημίωση και την εισαγωγή του συστήματος αποζημίωσης στη σύμβασή της με τη Νότια Αφρική.
Σε μια επιστολή της 23ης Φεβρουαρίου 2021, οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών της Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι η Johnson & Johnson ζήτησε το σύστημα αποζημίωσης χωρίς υπαιτιότητα «για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμβάντων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου».
«Έχει σημειωθεί σε συζητήσεις με την J & J, και αναγνωρίστηκε από την J & J, ότι δεν υπάρχει στη Νότια Αφρική ένα σύστημα αποζημίωσης χωρίς σφάλμα για ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο και ότι οι διαθέσιμοι νομοθετικοί μηχανισμοί για τη δημιουργία ενός συστήματος θα απαιτούν «κάποιο χρόνο για να το αναλάβουν, ακόμα κι αν επιδιωχθούν οι πιο γρήγορες διαθέσιμες διαδικασίες», έγραψαν.

Σε μια έκθεση που επισυνάπτεται στο συμβόλαιο της Johnson & Johnson, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα θα αποζημιώσει άτομα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολιασμού που έλαβαν και του τραυματισμού τους, όπως αποφάσισε μια ομάδα ειδικών.
Μεταξύ των αποτελεσμάτων που ήταν έτοιμα για αποζημίωση ήταν ο θάνατος, ο τραυματισμός και η αναπηρία.
Το επίπεδο της αποζημίωσης, είπαν αξιωματούχοι, «θα πρέπει να είναι επαρκές για την παροχή μακροπρόθεσμης ανακούφισης στα θύματα».
Οι αξιωματούχοι εξέδωσαν αργότερα (pdf) κανονισμούς στις 22 Απριλίου 2021, θεσπίζοντας το σύστημα.
Το πρόγραμμα θα «παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε αποζημίωση για άτομα που υφίστανται βλάβη, απώλεια ή ζημιά ως αποτέλεσμα παρενεργειών από τα εμβόλια», ανέφεραν οι κανονισμοί.

Kαθολική προστασία, άλλος πληρώνει τα σπασμένα

Όπως παρόμοια συστήματα σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα προγράμματα προστατεύουν τους κατασκευαστές εμβολίων από μηνύσεις και αποζημιώνουν τα θύματα με χρήματα των φορολογουμένων.
Η Pfizer και η Johnson & Johnson δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
«Δεν θα έλεγα ότι δεχθήκαμε bullying, αλλά ήμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να σώσουμε ζωές Νοτιοαφρικανών ενάντια σε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε στο Al Jazeera ο Foster Mohale, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Νότιας Αφρικής.
«Το υπουργείο συνήψε αυτές τις συμφωνίες για να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για να προστατεύσει τις ζωές των Νοτιοαφρικανών από τον θανατηφόρο ιό που κόστισε περισσότερες από εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στη Νότια Αφρική».
Ο Mathew Kavanaugh, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν που ανέλυσε τα συμβόλαια, είπε ότι οι Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι «ήταν ακολούθησαν τα... «καπρίτσια» καθεμιάς από αυτές τις εταιρείες οι οποίες «άρπαξαν από τα μαλλιά» αυτήν την ευκαιρία.
«Κανενός είδους συμβόλαιο που έχω υπογράψει ποτέ στη ζωή μου δεν λέει αόριστα, ότι, «κάποια στιγμή θα μας παραδώσετε κάτι», σε όποιο ποσό και σε όποιο χρονοδιάγραμμα σας βολεύει, και εν τω μεταξύ, συμφωνούμε να να σας αποζημιώσουμε πλήρως», πρόσθεσε ο κ. Kavanaugh, μιλώντας στο INXPrime.
Μόνο μια χούφτα αιτήματα παρενεργειών από εμβόλια έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε τον Ιούνιο ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, Joe Phaala.

Πληρωμές

Τα συμβόλαια, που παραδόθηκαν κατόπιν εντολής δικαστηρίου, επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Johnson & Johnson και η Pfizer απαιτούσαν από τη Νότια Αφρική να πραγματοποιήσει μεγάλες πληρωμές, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον μερικά από τα χρήματα δεν θα επιστραφούν εάν δεν παραδίδονταν δόσεις.
Η Νότια Αφρική έπρεπε να καταβάλει προκαταβολή 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων εντός πέντε ημερών από τις Η.Π.Α.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων που εγκρίνει τον πυροβολισμό της Johnson & Johnson.
Η προκαταβολή δεν επιστρεφόταν "σε καμία περίπτωση", σύμφωνα με τη σύμβαση. Άλλα μέρη του εγγράφου ανέφεραν ότι θα μπορούσε να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων για λόγους εσκεμμένης αδυναμίας πληρωμής ή σε περίπτωση που το εμβόλιο κριθεί ανασφαλές ή αναποτελεσματικό.
Η Νότια Αφρική συμφώνησε να πληρώσει στην Pfizer 40 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά για το εμβόλιο της.
Η Νότια Αφρική θα μπορούσε να ζητήσει επιστροφή του 50% της πληρωμής εάν η Pfizer δεν παρέδιδε δόσεις του εμβολίου της.
Η Νότια Αφρική συμφώνησε να πληρώσει στην Pfizer 200 εκατομμύρια δολάρια συνολικά για 20 εκατομμύρια δόσεις.
Μια τροπολογία την αύξησε κατά 100 εκατομμύρια δολάρια και 10 εκατομμύρια δόσεις.

Η συμφωνία Johnson & Johnson ήταν 310 εκατομμύρια δολάρια για 31 εκατομμύρια δόσεις.

«Στον αγώνα μας για εμβόλια που χρειαζόμασταν απεγνωσμένα, η Νότια Αφρική αναγκάστηκε να παραδώσει αφάνταστα χρηματικά ποσά για υπερτιμημένες δόσεις εμβολίων», δήλωσε σε δήλωση η Φατίμα Χασάν, διευθύντρια του Health Justice Initiative.
«Μας εκφοβίστηκαν με άδικους και αντιδημοκρατικούς όρους σε συμβάσεις που ήταν εντελώς μονόπλευρες».
Πρόσθετα έγγραφα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν βάσει της δικαστικής απόφασης εντός του μήνα.
Ορισμένες παρενέργειες των εμβολίων έχουν επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν υπόνοιες, συμπεριλαμβανομένης της πήξης του αίματος και της καρδιακής φλεγμονής, (μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας).
Μερικοί άνθρωποι πέθαναν από τραυματισμούς που προκλήθηκαν από εμβόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης