Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φονικός σεισμός 7 Ρίχτερ στο Μαρόκο: Στους 2.122 οι νεκροί, στους 2.421 οι τρυματίες – Φωνές αγωνίας από τα ερείπια

Φονικός σεισμός 7 Ρίχτερ στο Μαρόκο: Στους 2.122 οι νεκροί, στους 2.421 οι τρυματίες – Φωνές αγωνίας από τα ερείπια
Η χώρα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα, ενώ πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές ετοιμάζονται να περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.
Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά.
Στους 2.122 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στο Μαρόκο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στον νεότερο απολογισμό της τραγωδίας.
Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 2.421 από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την καταστροφή ενώ αρκετά κράτη ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για παροχή βοήθειας.
Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.
Η τεράστια δόνηση έγινε αισθητή και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής.
Rescuers race against time as Morocco earthquake death toll crosses 2,000
Επιτροπή αρωγής - Ελπίζουμε σε θαύματα…

Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναπτύχθηκαν σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, καθώς ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκου διέταξε τη σύσταση επιτροπής αρωγής για τη διανομή βοήθειας στους επιζώντες.
Αυτόπτες μάρτυρες έχουν περιγράψει τρομερές κηνές καταστροφής στους πρόποδες των βουνών του Άτλαντα μετά τον σεισμό, εν μέσω ενός ταχέως αυξανόμενου αριθμού νεκρών που αποκαλύπτει το ανθρώπινο κόστος.
Η Φατίμα, 50 ετών, είπε στο CNN το σπίτι της στο ορεινό χωριό Άσνι - κοντά στο επίκεντρο του σεισμού - είχε καταστραφεί.
«Μόλις είχα την ευκαιρία να αρπάξω τα παιδιά και να τρέξω έξω πριν δω το σπίτι μου να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου.

«Το σπίτι του γείτονα έχει επίσης καταρρεύσει και υπάρχουν δύο νεκροί κάτω από τα ερείπια», είπε.
Ο Μοχάμεντ, 50 ετών, από τη γειτονική πόλη Ouirgane, έχασε τέσσερα μέλη της οικογένειας στον σεισμό.
«Κατάφερα να βγω με ασφάλεια με τα δύο μου παιδιά αλλά έχασα τα υπόλοιπα. «Το σπίτι μου έχει φύγει», είπε.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Είμαστε στους δρόμους με τις αρχές καθώς προσπαθούν να βγάλουν τους νεκρούς από τα ερείπια.
Πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μπροστά μου.
«Ελπίζουμε σε θαύματα από τα ερείπια», είπε.

morocco3.jpg
Χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες, άλλες θαμμένες στα ερείπια

Στο χωριό Αμιζμίζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, διασώστες και εθελοντές μετακινούν ερείπια με τα χέρια τους. Τα στενά σοκάκια έχουν κατακλυστεί από χαλάσματα. Έξω από ένα νοσοκομείο κείτονται περίπου 10 πτώματα, καλυμμένα με κουβέρτες, ενώ συντετριμμένοι συγγενείς θρηνούν.
«Όταν ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το σπίτι άρχισε να παίρνει κλίση, έτρεξα να βγάλω τα παιδιά μου έξω. Αλλά οι γείτονές μου δεν τα κατάφεραν», λέει ο Μοχάμεντ Αζάου.
«Δυστυχώς, κανείς από εκείνη την οικογένεια δεν βρέθηκε ζωντανός. Πατέρας και γιος εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ μητέρα και κόρη εξακολουθούν να αγνοούνται», συμπλήρωσε.
Στο χωριό Άσνι, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν και όσοι επέζησαν θα περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.
«Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε ένας κάτοικος του Άσνι, ο Μοντασίρ Ιτρί.
Στο γειτονικό χωριό Τανσγκάρτ, σπίτια κόπηκαν στα δύο και δύο μιναρέδες κατέρρευσαν. Ένας εργάτης, ο Αμπντελατίφ Αΐτ Μπελά, κείτεται στο έδαφος τραυματισμένος στο κεφάλι από τοίχο που έπεσε.
«Δεν έχουμε σπίτι να τον πάμε και δεν έχουμε φάει τίποτα από χθες», λέει η σύζυγός του, η οποία ανησυχεί για την εξαμελή οικογένειά της.
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν, παρά μόνον στον Θεό», ψελλίζει.
Το χωριό θρηνεί ήδη 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο έφηβων κοριτσιών, είπε ένας άλλος κάτοικος.

morocco1_1.jpg
Ανοίγουν ομαδικούς τάφους οι πολίτες στα χωριά έξω από το Μαρακές

Οι πολίτες ζουν δραματικές στιγμές, κυρίως για τις απώλειες που βιώνουν με τους κατοίκους χωριών γύρω από το Μαρακές, να φτιάχνουν ομαδικούς τάφους, αποχαιρετώντας βιαστικά τους ανθρώπους τους, ενώ ο τόπος γύρω τους έχει γεμίσει ερείπια.
Η κυβέρνηση του Μαρόκου, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους νεκρούς, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να προσευχηθούν πολίτες σε όλα τα τζαμιά της χώρας για τα θύματα αλλά και τους τραυματίες.
Οι πολίτες της χώρας, από την μια πενθούν τους αγαπημένους τους ανθρώπους και από την άλλη αναζητούν διέξοδο γύρω από ερείπια με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την ανύπαρκτη βοήθεια της πολιτείας.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί μιλούν για τα κτίρια και την κακή διατήρηση τους.
Αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη πλέον, να θωρακιστούν τα παλιά κτίρια και τα νέα που θα δημιουργηθούν να είναι αντισεισμικά και δυνατά.
Αρκετοί κάτοικοι πάντως, προτιμούν να κοιμούνται στον δρόμο, υπό τον φόβο κατάρρευσης. Σε άλλους, η αστυνομία τους απαγορεύει να μπούν ξανά στο σπίτι τους, υπό τον φόβο κατάρρευσης.

Ποια κράτη παρέχουν βοήθεια 

Οι  προσφορές βοήθειας και υποστήριξης από ξένες κυβερνήσεις μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο αργά την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.
ΙΣΠΑΝΙΑ

Μια ισπανική στρατιωτική μονάδα έρευνας και έρευνας με 56 αξιωματικούς και τέσσερα σκυλιά ανιχνευτή έφτασε στο Μαρόκο την Κυριακή, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Margarita Robles.
Η μονάδα της Ισπανικής Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης θα εργάζεται περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) νότια του Μαρακές.
Μια δεύτερη ομάδα 30 ατόμων και 4 σκύλων κατευθυνόταν προς το Μαρόκο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Albares δήλωσε νωρίτερα ότι η Ισπανία έλαβε επίσημο αίτημα για βοήθεια από το Μαρόκο, σε επικοινωνία με τον Μαροκινό ομόλογό του.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μια μικρή ομάδα ειδικών σε θέματα καταστροφών στο Μαρόκο για να αξιολογήσουν την κατάσταση, να εντοπίσουν ανεκπλήρωτες ανθρωπιστικές ανάγκες και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του Μαρόκου για τον εντοπισμό πρόσθετης υποστήριξης.
Μία αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε λόγο για άφιξη της βοήθειας την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.
Qatari International Search and Rescue Group personnel and aid are seen onboard a military cargo plane destined to Morocco to provide support on the ground, following an earthquake that struck the country
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει 60 ειδικούς έρευνας και διάσωσης και 4 σκύλους την Κυριακή (10/9), καθώς και μια ομάδα ιατρικής αξιολόγησης τεσσάρων ατόμων.
ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία δήλωσε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει το Μαρόκο και αναμένει επίσημο αίτημα για βοήθεια.
«Οι μαροκινές αρχές γνωρίζουν ακριβώς τι μπορεί να παραδοθεί, τη φύση (του τι μπορεί να παραδοθεί) και το χρονοδιάγραμμα... Είμαστε στη διάθεσή τους. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε... Το δεύτερο που θα ζητήσουν αυτή τη βοήθεια, θα είναι αναπτυχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί.
Ξεχωριστά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ενεργοποιεί ένα ταμείο εισφορών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη δράσεων αλληλεγγύης.
Σε αυτό το στάδιο έχουν δεσμευτεί σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ (2,14 εκατομμύρια δολάρια), είπε.
Επιπλέον, πολλές γαλλικές εταιρείες επικοινώνησαν με το υπουργείο για να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες υποστήριξης της Γαλλίας.
Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Orange (ORAN.PA) ανακοίνωσε το Σάββατο (8/9) ότι θα αίρει τις χρεώσεις για τους πελάτες κινητής τηλεφωνίας του για κλήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς και SMS προς το Μαρόκο, έως  και 16/9
Οι μονάδες της στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία έχουν επίσης ανακοινώσει δωρεάν επικοινωνίες με το Μαρόκο για μια εβδομάδα.

ΙΣΡΑΗΛ

Η εθνική υπηρεσία επείγουσας ιατρικής και έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ Magen David Adom δήλωσε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2023 ότι ο επικεφαλής της επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Μαροκινής Ερυθράς Ημισελήνου με προσφορά βοήθειας.
«Οι εκπρόσωποι του Magen David Adom ετοιμάζονται να αναχωρήσουν εντός των επόμενων ωρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της
«Θα ενώσουν τις προσπάθειές τους με αντιπροσωπείες από το Υπουργείο Υγείας και τις Άμυνας του Ισραήλ».

ΑΛΓΕΡΙΑ

Η Αλγερία, η οποία διέκοψε τους δεσμούς με το Μαρόκο πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές και ιατρικές πτήσεις προς το Μαρόκο. Σε δήλωση το Σάββατο, η προεδρία της Αλγερίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρει όλες τις υλικές και ανθρώπινες δυνατότητές της σε αλληλεγγύη με τον μαροκινό λαό, εάν το Μαρόκο ζητήσει τέτοια βοήθεια.
Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Αλγέρι έχει προετοιμάσει ομάδες έκτακτης ανάγκης και ιατρικές ομάδες μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια, που θα σταλούν στο Μαρόκο εάν το εγκρίνει το Ραμπάτ.
Morocco's King Mohammed VI chairs a working session at the Royal Palace in Rabat
ΤΥΝΗΣΙΑ

Η Τυνησία συγκέντρωσε μια ομάδα, η οποία περιμένει να αναχωρήσει εν αναμονή της άδειας από το Μαρόκο, για να υποστηρίξει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, δήλωσε την Κυριακή ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν νωρίτερα ότι η ομάδα είχε ήδη φτάσει στο Μαρόκο.
Η ομάδα περιλαμβάνει περίπου 50 ιατρούς και ιατρικό προσωπικό από μια εξειδικευμένη μονάδα, και σκύλους έρευνας, καθώς και προηγμένες συσκευές θερμικής παρακολούθησης, ένα drone για τον εντοπισμό θυμάτων κάτω από τα ερείπια και ένα στρατιωτικο νοσοκομείο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών AFAD ανακοίνωσε  το Σάββατο ότι 265 στελέχη από την AFAD, την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και άλλες τουρκικές ΜΚΟ ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν στην περιοχή του σεισμού εάν το Μαρόκο ζητήσει διεθνή βοήθεια.
Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να παραδώσει 1.000 σκηνές στις πληγείσες περιοχές. \

ΚΟΥΒΕΪΤ

Ο Εμίρης του Κουβέιτ Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει όλες τις απαραίτητες προμήθειες βοήθειας για το Μαρόκο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (KUNA) το Σάββατο.

ΟΜΑΝ

Ο σουλτάνος Χάιθαμ μπιν Ταρίκ αλ-Σάιντ του Ομάν διέταξε να σταλούν ομάδες διάσωσης και επείγουσα ιατρική βοήθεια στο Μαρόκο, μετέδωσε την Κυριακή 10/9 το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν.

ΤΑΪΒΑΝ

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν ανακοίνωσε το Σάββατο (9/9)  ότι έθεσε μια ομάδα 120 διασωστών σε ετοιμότητα για να μεταβούν στο Μαρόκο τη στιγμή που θα λάβουν οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν

Οι φόβοι για μετασεισμούς - Χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, καλλιεργώντας τον φόβο στους πολίτες.
Οι μετασεισμοί δεν ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ, ωστόσο, είναι αρκετό για να σπείρουν τον πανικό.
Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μένοντας στους δρόμους φοβούμενοι τους μετασεισμούς μίας σεισμικής δόνησης που κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια, μοιράστηκαν με το Sputnik αυτόπτες μάρτυρες της θανατηφόρας τραγωδίας.
Ορισμένες γειτονιές καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους από τα σπίτια τους από τις ζημιές και ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν κάτω από τα ερείπια.
«Σπίτια που δεν κατεδαφίστηκαν από τον σεισμό υπέστησαν τόσες ζημιές που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μείνουν σε αυτά λόγω της έκτασης των ζημιών που υπέστησαν. Και εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν κάτω από τα σπίτια τους, τα οποία κατέρρευσαν πάνω τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν προλάβουν να βγουν έξω στο δρόμο», είπε στο Sputnik η Φατίμα Ζαχρά αλ-Ρασίντ, κάτοικος του Μαρακές.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-09_223646.png

Πολλοί αγνοούμενοι

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι των οποίων η τύχη είναι άγνωστη.
[Κανείς δεν γνωρίζει] αν πέθαναν ή τραυματίστηκαν... οι επιχειρήσεις διάσωσης και αποθεραπείας συνεχίζονται ακόμη. Αυτή είναι μια καταστροφή που αψηφά κάθε περιγραφή», είπε, προσθέτοντας ότι όταν όλα άρχισαν να τρέμουν έντονα, οι άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν έξω από τα σπίτια τους, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν έξω καθώς τα σπίτια κατέρρευσαν πάνω τους.
Οι μαροκινές αρχές κάλεσαν τους πολίτες των πόλεων Μαρακές και Ντεμνάτ να δώσουν επειγόντως αίμα για να σωθούν τα θύματα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-09_225333.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-09_225353.png
Τριήμερο εθνικό πένθος


Το Μαρόκο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.
Από το 2004 η χώρα δεν έχει δει παρόμοια καταστροφή, όταν σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την πόλη-λιμάνι της Al Hoceima, σκοτώνοντας περίπου 630 ζωές. Ο
χειρότερος σεισμός της σύγχρονης εποχής στο Μαρόκο ήταν το 1960 κοντά στη δυτική πόλη Αγκαντίρ που σκότωσε τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-09_225410.png

morocco5.jpg

Οι ζημιές στην ιστορική πολη του Μαρακές

Ζημιές στα μεγάλα μνημεία του Μαρακές Εικόνες από το Μαρακές δείχνουν ότι η παλιά πόλη έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και οι προσόψεις πολλών κτιρίων έχουν καταστραφεί. Άλλες εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους να τρέχουν και να ουρλιάζουν κοντά στο τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα στο Μαρακές, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της πόλης. Τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το τζαμί υπέστη ζημιές, αλλά η έκταση τους δεν είναι σαφής.
Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων (226 πόδια) είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές».
Οι Μαροκινοί δημοσίευσαν επίσης βίντεο που δείχνουν τμήματα των διάσημων κόκκινων τειχών που περιβάλλουν την παλιά πόλη στο Μαρακές, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, να έχουν υποστεί ζημιές.
Ο επικεφαλής μιας πόλης κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είπε στο μαροκινό ειδησεογραφικό σάιτ 2M ότι πολλά σπίτια σε κοντινές πόλεις έχουν καταρρεύσει μερικώς ή ολικά, ενώ σε ορισμένα σημεία είχε διακοπεί το ηλεκτικό ρεύμα και έχουν διαλυθεί οι δρόμοι.

Μπλοκαρισμένα με κατολισθήσεις τα ορεινά χωριά του Άτλαντα - Ελπίδες για επιζώντες

Οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, που είναι τα δύσβατα χωριά στην οροσειρά του Άτλαντα, όπου πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει.
Μεγάλα κομμάτια βράχου έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο κοντά στη μικρή πόλη Μουλάι Μπραχίμ, κλείνοντας εν μέρει τον δρόμο που ενώνει το Μαρακές με την οροσειρά του Άτλαντα.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ακόμη κάτω από τα ερείπια. Άνθρωποι ακόμη αναζητούν τους γονείς τους», δήλωσε κάτοικος της περιοχής Άσνι.
«Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην ίδια πόλη έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές σε ένα σκονισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου μένουν όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους ή όσοι φοβούνται να επιστρέψουν σε αυτά.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια.
Στην συγκεκριμένη πόλη, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν άνθρωπο ζωντανό από τα συντρίμμια.

Residents of Marrakech stay out at a square after the earthquake struck the region on Friday night.
Αισθητός στις γύρω χώρες

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2004, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών είχε συγκλονίσει την επαρχία Αλ Χοσέιμα στις ακτές της Μεσογείου (περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ραμπάτ), προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.
Μετά από τον κύριο σεισμό, καταγράφηκαν αρκετές ακόμη δονήσεις μεγέθους 4,8, 3,4, 3,2 και 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί από τον σεισμό θα επαναλαμβάνονται για ημέρες.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Καμία αναφορά για αγνοούμενους ή τραυματίες - Πτήση της Aegean για τον επαναπατρισμό

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για Έλληνες αγνοούμενους ή τραυματίες στο Μαρόκο μετά τον καταστροφικό σεισμό, σύμφωνα με πληροφορίες από του υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στο Μαρόκο, δρομολογήθηκε έκτακτη ειδική πτήση από την Αθήνα. Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για έκτακτη ειδική πτήση επαναπατρισμού από το Μαρακές Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού.
Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.


A woman stands among the rubble of a building in the earthquake-damaged old city of Marrakech.

Τεράστιες  οι ανάγκες βοήθειας, χρόνια χρειάζεται η αποκατάσταση

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δήλωσαν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στο Μαρόκο.
Ακόμη και η γειτονική Αλγερία, που διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Μαρόκο, άνοιξε τον εναέριο χώρο της, κλειστό εδώ και δύο χρόνια, στις πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πληγείσα χώρα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι προσφέρει «πλήρη υποστήριξη στη χώρα».
Σύμφωνα όμως με τον Ερυθρό Σταυρό, οι ανάγκες του Μαρόκου είναι τεράστιες:
«Δεν θα είναι υπόθεση μίας ή δύο εβδομάδων (...) Υπολογίζουμε μήνες, ή ακόμη και χρόνια», προειδοποίησε ο Χόσαμ Ελσαρκάουι διευθυντής για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

A damaged vehicle is pictured in the historic city of Marrakech on Saturday.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης