Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία απειλεί τη Πολωνία με καταγγελία στον ΠΟΕ για την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Η Ουκρανία απειλεί τη Πολωνία με καταγγελία στον ΠΟΕ για την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών
Ρήγμα στο μέτωτο υπέρ της Ουκρανίας...
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμια Οργανισμό Εμπορίου, εάν η Πολωνία επιβάλει μονομερή απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 , επικαλούμενο τον Ουκρανό αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Taras Kachka.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εάν η Πολωνία επιβάλει μονομερή απαγόρευση στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το Κίεβο θεωρεί τη θέση της πολωνικής κυβέρνησης ως υπαγορευμένη από την εσωτερική πολιτική ή ως «απλώς ένα λάθος» και είναι έτοιμο για μια μακρά διαδικασία στον ΠΟΕ.
«Η πολωνική αγορά δεν είναι κρίσιμη για εμάς.
Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να αρθούν οι περιορισμοί», είπε ο Kachka.
Την Παρασκευή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υπέβαλε τελεσίγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Σημείωσε ότι η Πολωνία δεν θα επιτρέψει νέο άνοιγμα των αγροτικών αγορών, ανεξάρτητα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα, ο Volodymyr Zelensky , κατά την ομιλία του προς τους συμμετέχοντες της συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας Three Seas, παραδέχτηκε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να προσφύγει σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο εάν, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προηγουμένως ότι έλαβε μέτρα για την εισαγωγή ορισμένων καλλιεργειών σιτηρών από την Ουκρανία.
Τα μέτρα αποσκοπούν στην εξάλειψη των υλικοτεχνικών δυσκολιών που συνδέονται με αυτά τα προϊόντα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Μαΐου για περίοδο έως τις 5 Ιουνίου 2023
ενώ η απαγόρευση παρατάθηκε αργότερα έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Robert Telus δήλωσε ότι η Πολωνία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία θα απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές διαφωνούν κατηγορηματικά με τέτοια σχέδια ενώ το Κίεβο κάλεσε την ηγεσία της ΕΕ να βρει μια «ισορροπημένη λύση».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης