Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με εντολή Putin πληρωμή ομολόγων σε ευρώ με ρούβλια – Πώς αποφεύγεται ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος

Με εντολή Putin πληρωμή ομολόγων σε ευρώ με ρούβλια – Πώς αποφεύγεται ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος
Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα με αντικείμενο την προσωρινή διαδικασία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Ρωσίας σε ευροομόλογα προς εγχώριους και ξένους πιστωτές ενώ το αντίστοιχο έγγραφο δημοσιεύθηκε στην επίσημη διαδικτυακή πύλη νομικών πληροφοριών.
«Να καθοριστεί ότι προκειμένου η Ρωσική Ομοσπονδία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του δημόσιου χρέους προς εγχώριους και ξένους πιστωτές (...) η Ρωσική Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να στείλει σε μη τραπεζικό πιστωτικό οργανισμό (...) αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού στο όνομα ενός ξένου θεματοφύλακα (χωρίς την προσωπική παρουσία του εκπροσώπου του) τύπου "I", στο οποίο η πληρωμή θα εκτελείται σε ρούβλια», αναφέρει το κείμενο.
Διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι ρωσικών ευρωομολόγων – ομόλογα δηλαδή που έχει εκδώσει η ρωσική ομοσπονδία σε ευρώ.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στο διάταγμα, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κεφαλαίων σε λογαριασμούς τύπου «Ι» που έχουν πιστωθεί έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιείται με την ισοτιμία συναλλάγματος που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.
Όπως σημειώνεται, εκφράζει υποχρεώσεις από ευρωομόλογα με τον τρόπο που καθορίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα.
Όσον αφορά τα κεφάλαια που πιστώνονται στον λογαριασμό τύπου «Ι» από τις 16 Σεπτεμβρίου 2023, θα αναπροσαρμόζονται με τη συναλλαγματική ισοτιμία που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα την 91η ημέρα μετά την ημερομηνία της επόμενης πληρωμής σε ευρωομόλογα, η οποία καθορίζεται από το ενημερωτικό δελτίο (σ.σ. της έκδοσης των ομολόγων).
Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε βάρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται επίσης ότι για το σκοπό αυτό το υπουργείο μπορεί να συνάψει συμφωνίες με το κεντρικό αποθετήριο, ρωσικές τράπεζες και άλλα πρόσωπα.
Με τη σειρά του, το κεντρικό αποθετήριο θα διατηρεί μητρώο κατόχων ρωσικών ευρωομολόγων και θα πραγματοποιεί πληρωμές εντός των προθεσμιών που καθορίζονται από τα ενημερωτικά δελτία έκδοσης ομολόγων με τη συμμετοχή εξουσιοδοτημένων τραπεζών.
Τονίζεται επίσης ότι παύει να ισχύει το διάταγμα της 22ας Ιουνίου 2022, το οποίο καθόριζε προηγουμένως τη διαδικασία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από τις εν λόγω κινητές αξίες.
Στα τέλη Μαΐου 2023, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει την άδεια της Ρωσίας για εξυπηρέτηση εξωτερικού χρέους σε  δολάρια.
FGKRCK6NEZFIDONWU6ECAPHOBI.jpg
Το ρωσικό υπουργείο, με τη σειρά του, προειδοποίησε ότι η απόφαση των αμερικανικών αρχών, καταρχάς, παραβιάζει τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές υποδομές της Δύσης.
Το γεγονός ότι η Ρωσία θα πληρώσει τους κατόχους εγχώριων ευρωομολόγων με ρούβλια είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Anton Siluanov .
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η πληρωμή για το φυσικό αέριο για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά «με αντίστροφη διαδικασία».
Σύμφωνα με την πρώτη αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου , Elena Perminova, οι πληρωμές σε ρούβλια δεν θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία (ή κάποιου είδους πιστωτικό γεγονός) στη Ρωσία.
Οι συμφωνίες περιέχουν ρήτρες για πιθανή πληρωμή σε νόμισμα εκτός δολαρίου, εάν προκύψουν αντικειμενικές συνθήκες, και τώρα αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης