Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός πόλεμος: Μέτωπο με Κίνα και Σαουδική Αραβία από τη Ρωσία για να απενεργοποιήσει νέες δυτικές κυρώσεις

Διπλωματικός πόλεμος: Μέτωπο με Κίνα και Σαουδική Αραβία από τη Ρωσία για να απενεργοποιήσει νέες δυτικές κυρώσεις
Η Μόσχα σχεδιάζει να καθορίσει την έκταση της συνεργασίας και τα αμοιβαία επωφελή οικονομικά συμφέροντά τους καθώς αναζητά τη δημόσια υποστήριξή τους για να ανακτήσει τη συμμετοχή της στη FATF
Η Ρωσία ετοιμάζει ένα ισχυρό διπλωματικό μέτωπο με χώρες που θεωρεί «φιλικές, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, για να αποκρούσει την πίεση της Ουκρανίας και των συμμάχων της να απομονώσουν περαιτέρω τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 το οποίο επικαλείται αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που γνωρίζουν τον σχεδιασμό της Μόσχας αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει τις σχέσεις με μερικούς από τους στενότερους εταίρους του ώστε να μην υποστεί η οικονομία της περαιτέρω πλήγματα.
Λεπτομερή σχέδια που συντονίζονται από την υπηρεσία χρηματοοικονομικών πληροφοριών του Κρεμλίνου καθορίζουν τη στρατηγική της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των κράτων προς στόχευση και τακτικών και στόχων σε δεκάδες προγραμματισμένες συναντήσεις ενόψει της συνόδου  του Οκτωβρίου της Financial Action Task Force (FATF).
Η Ρωσία αναμένει ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θα επιδιώξουν νέες κυρώσεις εκεί.
Η Ρωσία απομακρύνθηκε από τη FATF μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να μπει στη «μαύρη λίστα» του οργανισμού και άλλες ποινές.
NBU Urges FATF to Exclude and Blacklist Russia
Οι πιέσεις και στην Ινδία

Η Μόσχα έχει πιέσει ορισμένους από τους φίλους και συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, προτρέποντάς τους να μπλοκάρουν τέτοιες προσπάθειες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της FATF, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τους κανόνες της FATF, ακόμη και μερικά από τα μέλη της ομάδας μπορεί να είναι αρκετά για να μπλοκάρουν τις αποφάσεις.
Το Rosfinmonitoring, το ρωσικό πρακτορείο, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Είπε προηγουμένως στο Bloomberg ότι η «γεωπολιτική κατάσταση» είναι εκτός της αρμοδιότητάς της και ότι η Ρωσία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της FATF.

«Γκρίζα λίστα»

Η FATF με έδρα το Παρίσι είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που θέτει πρότυπα για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος.
Η ένταξη στη μαύρη λίστα μαζί με κράτη όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν υποχρεώνει τα κράτη μέλη της FATF καθώς και τις τράπεζες, τους επενδυτικούς οίκους και τις εταιρείες διεκπεραίωσης πληρωμών να διεξάγουν ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις να λαμβάνουν αντίμετρα για την προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Περίπου 25 άλλες χώρες βρίσκονται στη «γκρίζα λίστα», συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2021 διαπίστωσε ότι αυτή η ποινή, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερες απαιτήσεις παρακολούθησης των συναλλαγών, οδηγεί σε «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων».
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η αναστολή της συμμετοχής της είναι μια πολιτική απόφαση που υπερβαίνει την εντολή του οργάνου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας αναμένται να παρουσιάσει στοιχεία στα οποία περιγράφει λεπτομερώς τις ρωσικές παραβιάσεις των προτύπων της FATF.
Εκτός από την επιδίωξη να μπλοκάρει μελλοντικές απόπειρες οικονομικής απομόνωσής της, η Ρωσία προσβλέπει τώρα σε ορισμένους από τους εταίρους της να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η ιδιότητα μέλους της στον οργανισμό κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Η ρωσική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία ως κράτη ύψιστης προτεραιότητας που πιστεύει ότι μπορούν όχι μόνο να συμβάλουν στην παρεμπόδιση των νέων προσπαθειών επιβολής κυρώσεων, αλλά μπορεί επίσης να ασκήσουν πιέσεις σε άλλους για λογαριασμό της Μόσχας.
Τόσο το Πεκίνο όσο και το Ριάντ έχουν υιοθετήσει ως επί το πλείστον ουδέτερες θέσεις για τον πόλεμο στη Ουκρανία, με αμφότερες να θέλουν επίσης να παίξουν το ρόλο των πιθανών διαμεσολαβητών στις διαδικασίες ειρήνευσης.
Κατά τη διάρκεια πολλαπλών διμερών συναντήσεων μεταξύ διπλωματών και αξιωματούχων από τη Ρωσία και τις δύο χώρες σε διάφορα επίπεδα, η Μόσχα σχεδιάζει να καθορίσει την έκταση της συνεργασίας και τα αμοιβαία επωφελή οικονομικά συμφέροντά τους καθώς αναζητά τη δημόσια υποστήριξή τους για να ανακτήσει τη συμμετοχή της στη FATF.

Διαρκής κινητικότητα 

Η Μόσχα επιδιώκει επίσης να οργανώσει την επικοινωνία  με την πρόεδρο της FATF τον επόμενο μήνα, πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας του εποπτικού οργανισμού.
Άλλες ρωσικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη συνέχιση της δέσμευσης με την Ινδία καθώς και τη Νότια Αφρική.
Η Μόσχα φαίνεται να βλέπει το τελευταίο και ως κανάλι συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις θέσεις άλλων κυβερνήσεων FATF.
Η Μόσχα θα ενισχύσει τις επαφές  με τις χώρες της ομάδας των BRICS, οι οποίες εκτός από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, ενόψει της συνάντησης του Οκτωβρίου, καθώς ελπίζει ότι το μπλοκ θα στηρίξει την άποψη του Κρεμλίνου σε οποιαδήποτε σχετική ψηφοφορία προς τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, για να κερδίσει τα μέλη της FATF από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Μόσχα σχεδιάζει να έχει επαφές με τις χώρες του Περσικού Κόλπου αργότερα αυτόν τον μήνα και να προσφέρει μεγαλύτερη συνεργασία σε μια αντιτρομοκρατική πρωτοβουλία και ένα νέο έργο που σχετίζεται με τη τεχνολογία του blockchain.
Άλλες κυβερνήσεις στις οποίες η Μόσχα εστιάζει τις διπλωματικές επαφές  περιλαμβάνουν την Τουρκία, την Αργεντινή, τη Μαλαισία και το Μεξικό.
Russia barred from future projects of FATF - Times of India
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης