Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ισχυρές οι αντοχές της οικονομίας - Ανάπτυξη άνω του 2% ως το 2026, παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις

Ρωσία: Ισχυρές οι αντοχές της οικονομίας - Ανάπτυξη άνω του 2% ως το 2026, παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις
Ποια είναι τα στηρίγματα της οικονομίας της Ρωσίας την παρούσα περίοδο
Σχετικά Άρθρα
Το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας έχει προσαρμοστεί στο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών κυρώσεων και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια.
Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ θα χάσει ρυθμό, επιβραδύνοντας αλλά θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό έδαφος, συγκεκριμένα στο 2,3% τα επόμενα δύο χρόνια από 2,8% το 2023, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές του προβλέψεις έως το 2026, οι οποίες συζητήθηκαν σε κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Mikhail Mishustin στις 8/9 και είδε το Bloomberg News.
Η αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 2,2% το 2026.

Τα στηρίγματα της οικονομίας της Ρωσίας

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεν απέχει πολύ από την ανάπτυξη που είχε η Ρωσία τα χρόνια πριν από την πανδημία της Covid, και πιθανώς ενισχύεται από την ικανότητα της χώρας να ανακατευθύνει τις εμπορικές της ροές εν μέσω διεθνών κυρώσεων, καθώς και από την στήριξη που προσφέρουν στην οικονομία η παραγωγή στρατιωτικού υλικού και η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση των κοινωνικών δαπανών και τις μισθολογικές αυξήσεις, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Οι συγκεκριμένες προβλέψεις περιλαμβάνονται στα επίσημα κρατικά έγγραφα βάσει των οποίων θα γίνει ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού κατά τα έτη 2024-2026 και δεν έχουν  ακόμη λάβει έγκριση.
Οι προβλέψεις αυτές ευθυγραμμίζονται πάντως σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ρωσίας.
Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας παραμένει υπό πίεση λόγω του υψηλού κόστους του πολέμου.

Οι αδυναμίες

Οι κυρώσεις και οι άλλοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν περιορίσει τα κέρδη της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Το ρούβλι είναι το τρίτο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και υποχώρησε εκ νέου σε επιπεδα πάνω από τα 100 ρούβλια ανά δολάριο τον Αύγουστο, κάνοντας την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να αρχίσουν ξανά συζητήσεις για την ανάγκη επιστροφής στα capital controls.
Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η μέση ετήσια ισοτιμία του ρουβλίου δεν θα υπερβαίνει τα 87,4 ρούβλια ανά δολάριο τα επόμενα τρία χρόνια, ότι ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 4%, εντός του τρέχοντος στόχου και ότι η μέση τιμή του πετρελαίου δεν θα μειωθεί κάτω από 66,3 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ανακάμπτει η ρωσική βιομηχανία

Η ρωσική βιομηχανία ανέκαμψε το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, σημειώνοντας ανάπτυξη σε ετήσια βάση μετά από μια περίοδο στασιμότητας ή και πτώσης που είχε προηγηθεί κατά τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας.
Η μεταποίηση σημείωσε άλμα 10,6% το δεύτερο τρίμηνο μετά από αύξηση μόλις 0,3% τον Ιανουάριο-Μάρτιο και πτώση το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης