Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G20: Ήττα για τη Δύση που εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό – Το κοινό ανακοινωθέν δεν καταδικάζει τη Ρωσία για την Ουκρανία

Σύνοδος G20: Ήττα για τη Δύση που εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό – Το κοινό ανακοινωθέν δεν καταδικάζει τη Ρωσία για την Ουκρανία
Η απειλή εκτροχιασμού της Συνόδου εξανάγκασαν τη Δύση να δεχθεί ένα συμβιβαστικό τελικό κείμενο για την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Ήττα παρόμοια με εκείνη, που υπέστη στο Μπαλί στην προηγούμενη συνάντηση, δέχεται η Δύση στη Σύνοδο των G20 στο Νέο Δελχί.
Η απειλή εκτροχιασμού της Συνόδου εξανάγκασαν τη Δύση να δεχθεί ένα συμβιβαστικό τελικό κείμενο για την Ουκρανία, που πρόκειται να εγκριθεί με το πέρας των εργασιών, ανέφερε
Bloomberg επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Καθώς συμφωνήθηκε η «συμβιβαστική γλώσσα» για τους G20, οι διπλωμάτες κατάφεραν «να ξεπεράσουν τις διαφορές μεταξύ της Μόσχας και των υπόλοιπων χωρών που είχαν απειλήσει με ναυάγιο τις ελπίδες για ένα κοινό ανακοινωθέν, επισημαίνει το Bloomberg.
Το ύφος του κειμένου σε γενικός γραμμές παρόμοιο με εκείνο, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανέφεραν πηγές.
Η κοινή δήλωση πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της G20 τώρα, ανέφερε το Bloomberg.
Στην προηγούμενη Σύνοδο των G20, στο τελικό ανακοινωθέν η πλειοψηφία των μελών καταδίκασε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά το κείμενο ανέφερε ότι υπάρχουν και «άλλες απόψεις σχετικά με αυτήν την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Ρωσία: Καλό αποτέλεσμα

Όπως τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί ότι η υιοθέτηση μιας δήλωσης που «ικανοποιεί τους πάντες» είναι ένα καλό αποτέλεσμα.
Όπως και στη Σύνοδο της Ινδονησίας το ανακοινωθέν εκθέτει διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Ουκρανίας.
«Είναι λίγο πολύ μια νίκη για την κοινή λογική», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Έδειξε ότι είναι δυνατό να περιοριστεί η άγρια επιθετικότητα της συλλογικής Δύσης και να επιτευχθεί συμβιβασμός, διαφορετικά η σύνοδος κορυφής των G20 θα είχε αποτύχει να υιοθετήσει μια τελική δήλωση για πρώτη φορά στην ιστορία της», είχε πει τότε ο Peskov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διπλωμάτες, η Ινδονησία και η Ινδία, που ασκεί τώρα την προεδρία των G20, καθώς και άλλοι ξένοι εταίροι, αξίζουν πολλά εύσημα για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε προσθέσει ότι η Μόσχα είναι γενικά αρκετά θετική για το ανακοινωθέν.
Η Ινδία ασκεί την προεδρία των G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Η σύνοδος κορυφής της ηγεσίας της ομάδας πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί στις 9-10 Σεπτεμβρίου.

Το αυστηρό μήνυμα της Κίνας

Μια παράγραφος στην τελική δήλωση σχετικά με την καταδίκη της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο.
Δεν υπήρξαν ποτέ περιπτώσεις στην ιστορία των συνόδων κορυφής των G20 που να μην εγκρίθηκε το τελικό ανακοινωθέν.
Η Σύνοδος κορυφής των G20 πρόκειται κυρίως να συζητήσει για την παγκόσμια οικονομία και όχι για την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning
απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το Πεκίνο θα συμφωνούσε να καταδικάσει τις στρατιωτικές ενέργειες στη χώρα αυτή στο τελικό ανακοινωθέν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.
«Πάνω από όλα, η σύνοδος κορυφής των G20 είναι ένα σημαντικό forum για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.
Πάντα πιστεύαμε ότι η σύνοδος των G20 πρέπει να επικεντρωθεί στις ευθύνες της, να ενισχύσει τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής και να προωθήσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα είναι συνεπής και πολύ σαφής».

Συμφωνία Σιτηρών και παρέμβαση Erdogan

Το προσχέδιο της τελικής δήλωσης των G20 στη Σύνοδο της Ινδίας περιέχει μια παρότρυνση να εξασφαλιστούν άμεσα οι αδιάλειπτες προμήθειες σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία,
ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων DPA επικαλούμενο αποσπάσματα από το έγγραφο.
Τα κράτη των G20 ζητούν να εξασφαλιστούν «άμεσες και αδιάκοπες προμήθειες σιτηρών, προϊόντων διατροφής και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία», σύμφωνα με το έγγραφο.
Αυτό είναι απαραίτητο για την κάλυψη της ζήτησής τους στις αναπτυσσόμενες χώρες και πρώτα απ 'όλα στην Αφρική,
σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος που προτάθηκε από την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζήτησε από τους G20 να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματα της Ρωσίας προκειμένου να αναβιώσει η συμφωνία για τα σιτηρά
, ανέφερε το Bloomberg.
Ο Erdogan προέβη σε αυτές τις κινήσεις σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τους ηγέτες του Οργανισμού.
Η Τουρκία ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες «να διευκολύνουν την ασφάλιση των εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων από τους Lloyd’s του Λονδίνου και να επανασυνδεθεί η Μόσχα με το σύστημα SWIFT για διεθνείς πληρωμές», δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης