Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ: Είμαστε εξαρτημένοι από εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες

Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ: Είμαστε εξαρτημένοι από εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες
«Ως εξαγωγική οικονομία, ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, είχαμε μία ιδιαίτερη αφετηρία» τονίζει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών
Με την Γερμανία να έχει περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και με εμφανή τα σημάδια αποβιομηχάνισής της χώρας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner υπέβαλλε στο Μπούντεσταγκ το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024.

Για το ζήτημα, ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας παραχώρησε συνέντευξη σε ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου, η οποία μάλιστα συντονίστηκε από τον εκεί απεσταλμένο της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης.
Γίνεται η Γερμανία ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης; Το αντικρούει ο Lindder, εστιάζοντας στη δυναμική της γερμανικής οικονομίας:«Κανείς δεν πρέπει να πλανάται με την ιδέα ότι η Γερμανία βγαίνει σήμερα από την πανδημία και το σοκ των ενεργειακών τιμών με λιγότερο δυναμισμό. Αλλά ως εξαγωγική οικονομία, ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, είχαμε μία ιδιαίτερη αφετηρία. Αλλά αντιληφθήκαμε την κατάσταση και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες».
Συνέπεια για την Ευρώπη θα είναι το τέλος της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής από την επόμενη χρονιά. Προτεραιότητα έχει η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. «Θα ήταν οικονομικά λάθος, εάν τα κράτη με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αντιστρατεύονταν την νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα διαρκούσε περισσότερο, η οικονομική ζημία θα ήταν μεγαλύτερη» σημειώνει ο Lindner.
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι κοινός παρονομαστής, όχι όμως και η αναγκαία μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Στόχος του μεταρρυθμισμένου Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να είναι ότι θα έχουμε ξανά δημοσιονομική σταθερότητα και τα ελλείματα και το ποσοστό χρέους στην Ευρώπη, θα μειωθούν με ρεαλιστικό και αξιόπιστο τρόπο» εξηγεί ο Γερμανός υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης