Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανείς πλημμύρες και στο Χονγκ Κονγκ

Πρωτοφανείς πλημμύρες και στο Χονγκ Κονγκ
Τουλάχιστον δύο νεκροί και 130 τραυματίες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 140 ετών. Διαμαρτυρίες για ελλιπή ενημέρωση από τις αρχές
Από το βράδυ της Πέμπτης έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν το Χονγκ Κονγκ, για μία ακόμη φορά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη στοιχεία της αστυνομίας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 130 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Τέσσερις από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, οι υλικές ζημιές στο μεγάλο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Κίνας ήδη ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Την Παρασκευή το πρωί μετρήθηκαν μέσα σε μία ώρα 158 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που καταγράφεται από το 1884, όταν άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις.
Οι αρχές κάνουν λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται «μία φορά στα 100 χρόνια».
Το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετεωρολογική υπηρεσία της μεγαλούπολης, ανακοίνωσε ότι η ποσότητα νερού που έχει πέσει στην πόλη τις τελευταίες 24 ώρες ισοδυναμεί με το 25% της ετήσιας βροχόπτωσης, σύμφωνα με την στατιστική.
Ο κυβερνήτης Τζον Λι δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την «καταιγίδα του αιώνα» και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό την Παρασκευή, όπως και τα σχολεία.
Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να δώσουν ρεπό στους υπαλλήλους τους.

Αδράνεια των αρχών;

Οι δρόμοι έχουν μεταβληθεί σε ποτάμια.
Πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται εικόνες και βίντεο από πλημμυρισμένα γκαράζ και σταθμούς του μετρό, ενώ πολίτες διαμαρτύρονται για «έλλειψη ενημέρωσης» από την πλευρά των αρχών. Ο Έρικ Χαν, ουσιαστικά το Νο 2 στην κυβερνητική ιεραρχία του Χονγκ Κονγκ, επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική, λέγοντας ότι «μία βροχόπωση δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί, όσο ένας τυφώνας».
Δεν έλειψαν και οι κατολισθήσεις. Πλημμύρες καταγράφονται και στη γειτονική επαρχία Σεντζέν, μία «Ειδική Οικονομική Ζώνη» της Κίνας με πληθυσμό σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκεί οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες από το 1952.
Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν πλήξει τη νότια Κίνα οι τυφώνες Σαόλα και Χαικούι, οι οποίοι είχαν εξασθενήσει όταν έπληξαν το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, άφησαν πίσω τους δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης