Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Σερβία – O Vucic ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο

Συναγερμός στη Σερβία  – O Vucic ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο
Ο πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε επείγουσα βοήθεια από Ρωσία και Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic κάλεσε τους «παραδοσιακούς φίλους» της χώρας του - την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και τις δυτικές χώρες να θέσουν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια στην ημερήσια διάταξη στην επικείμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Πηγαίνω στη Νέα Υόρκη, σε μια σημαντική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα έχουμε μια σειρά από πολύ σημαντικές συναντήσεις με προέδρους και αρχηγούς κυβερνήσεων, καθώς και με πολλούς άλλους αξιωματούχους από όλο τον κόσμο, και όπου θα προσπαθήσω ξανά να εκπροσωπήσω τη Σερβία σωστά, σοβαρά και υπεύθυνα», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (8/9/2023). «Ζητάμε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, τους παραδοσιακούς φίλους μας, δηλαδή την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και από όλους τους υπόλοιπους να δουν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με ορθότητα και όχι μέσα από το πρίσμα του ποιος δημιούργησε το τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Για να δούμε ποιος βρίσκεται πραγματικά πίσω από τις αναταραχές και τις συγκρούσεις, προς όφελος ποιου είναι αυτό και ποιος δεν συμμετείχε σε αυτό», σημείωσε.

Δεν επιζητούμε εμείς την κλιμάκωση

«Οι προσπάθειες της Σερβίας να διασφαλίσει το σεβασμό του συντάγματός της, του διεθνούς δημόσιου δικαίου, καθώς και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να ερμηνευθούν ως πράξη υποκίνησης, επειδή εμείς δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση, προβλήματα ή συγκρούσεις», πρόσθεσε ο Vucic.
Τόνισε νωρίτερα ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω των απειλών για τις ζωές και την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και σχεδιάζει να απαιτήσει από τη διεθνή δύναμη ασφαλείας του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) να λάβει μέτρα για την αποστρατικοποίηση των ενόπλων ομάδων του Κοσσυφοπεδίου.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το 2023 που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 19-25 Σεπτεμβρίου, θα συγκεντρώσει ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών από όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης